PSD decide în ce conditii depune motiunea de cenzura

Apropo.ro / 18.09.2007, 22:37
PSD decide în ce conditii depune motiunea de cenzura
PSD decide, miercuri, la Comitetul Executiv, daca va mai depune motiunea de cenzura anuntata de liderul partidului, Mircea Geoana, înca înaintea începerii sesiunii parlamentare. Comitetul Executiv al PSD va vota, miercuri, asupra oportunitatii depunerii motiunii de cenzura, reluând,

PSD decide, miercuri, la Comitetul Executiv, daca va mai depune motiunea de cenzura anuntata de liderul partidului, Mircea Geoana, înca înaintea începerii sesiunii parlamentare.

Comitetul Executiv al PSD va vota, miercuri, asupra oportunitatii depunerii motiunii de cenzura, reluând, practic, un vot pe care l-a mai acordat acum trei saptamâni.

Desi decizia initierii unei motiuni de cenzura a fost aprobata formal atât în Biroul Permanent National, cât si în cadrul Comitetului Executiv – când s-a înregistrat o singura abtinere la vot – liderii centrali si judeteni ai PSD vor relua, miercuri, votul, urmare a unei sedinte tensionate a grupurilor parlamentare ale partidului, în care mai multi senatori si deputati au criticat intentia initierii unei motiuni de cenzura în acest context politic.

Membrii Comitetului Executiv ar trebui sa ia decizia cu privire la motiunea de cenzura si în functie de eventualele discutii politice din cursul zilei de marti, discutii pe care Mircea Geoana le-a anuntat în Biroul Permanent National, dar pe care nu le-a detaliat.

Geoana le-a spus, marti, liderilor PSD, ca urmeaza sa mai aiba discutii politice înaintea Comitetului Executiv de miercuri, în sensul obtinerii unui sprijin la votul asupra motiunii si, eventual, pentru configurarea unei noi majoritati parlamentare.

De altfel, surse parlamentare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca marti seara liderii social-democrati au, întâlniri separate cu reprezentanti ai PNL si, respectiv, PD.

Comitetul Executiv al PSD va trebui sa stabileasca, miercuri, si primele pozitii de pe lista partidului la alegerile pentru Parlamentul European, la Comitetul Executiv anterior fiind stabilite, de principiu, doar numele a patru dintre candidati, nu si pozitia acestora pe lista.

Cei patru sunt Titus Corlatean, Victor Ponta, Adrian Severin si Vasile Puscas, surse din partid declarând ca Ponta intentioneaza sa renunte la un loc eligibil pe lista pentru alegerile europarlamentare. De altfel, Ponta a facut câteva aluzii la un astfel de gest, în urma cu câteva saptamâni, când se autocaracteriza ca unul dintre „motoarele” pentru europarlamentare care „da înapoi”.

Este posibil ca la Comitetul Executiv de miercuri liderul PSD Sector 1, Dan Tudorache, sa solicite supunerea la vot a propunerii validate de filiale pe care o conduce, ca parlamentarii partidului care nu semneaza sau nu voteaza motiunea de cenzura sa fie sanctionati pâna la excluderea din partid.

Mihalache a primit acest mandat din partea PSD Sector 1 la scurt timp de la sedinta grupurilor parlamentare ale social-democratilor, în care mai multi deputati si senatori, printre care Adrian Nastase, Miron Mitrea, Vasile Puscas, Eugen Nicolicea, au criticat intentia depunerii motiunii de cenzura.

De altfel, sedinta amintita a grupurilor parlamentare a dus si la decizia reluarii votului asupra depunerii motiunii de cenzura, în conditiile în care, anterior, se votase favorabil în acest sens atât în Biroul Permanent, cât si în Comitetul Executiv.