PSY – „Gangnam Style”: cum a reușit un coreean să devină fenomen

Apropo.ro / 06.11.2012, 12:30
Starul sud-coreean PSY a reușit în câteva luni să urce în fruntea topurilor muzicale, iar hit-ul "Gangnam Style" să îi asigure un loc în Cartea Recordurilor. Află cine este PSY.

Justin Bieber, Katy Perry, Lady Gaga sau Madonna au fost detronați din topurile muzicale de o nouă senzație sud-coreeană, despre care nimeni nu ar fi crezut că va prinde atât de bine la public.

Gangnam Style

Psy alături de dansatoare

PSY, Park Jae-Sang pe numele său adevarat, în vârstă de 35 de ani, este cunoscut ca și cântăreț, compozitor, rapper, dansator, dar și producător.

Provine din districtul Gangnam din Seoul (un fel de Beverly Hills al Coreei), dintr-o familie cu stare materială bună. Anumiți profesori încă își amintesc de obrăzniciile sale făcute în timpul orelor: făcea glume sexuale. Din timpul școlii reușea să atragă atenția celor din jur, fie prin glume, fie prin muzică.

„Cântărețul ciudat” a cunoscut celebritatea după 12 ani de carieră muzicală

PSY avea de gând să urmeze o școală de afaceri la Universitatea din Boston, pentru a prelua ulterior compania DI Corporation a tatălui său. Odată ajuns în SUA, tânărul și-a pierdut interesul pentru studiu, a abandonat ideea de a lucra cu tatăl său și a cheltuit banii pentru studii pe instrumente muzicale, computere, echipamente de sunet, etc. A luat lecții de engleză și și-a încercat norocul la Colegiul de Muzică Berklee.

Psy

Psy ne arată dansul călărețului

Pe perioada unui semestru, PSY a învățat aproape tot ce se putea despre muzică. Așa a crezut el, căci a abandonat și această școală și s-a întors în Coreea de Sud pentru a începe o carieră muzicală ca solist.

În anul 2001, în luna ianuarie, PSY a debutat în muzică cu albumul „PSY from the PSYcho World!”. Și cu acest album a stârnit controverse, printr-un conținut neadecvat, în opinia criticilor.

Versurile sale unice, mișcările de dans și aparițiile neconvenționale l-au făcut pe PSY să fie poreclit „Cântărețul ciudat”.

Mel B dansează Gangnam Style de pe tare.ro

Un an mai târziu, artistul lansa cel de-al doilea album al său, intitulat „Sa 2”, despre care s-a spus că ar avea o influență negativă asupra copiilor și adolescenților. Albumul a fost interzis spre vânzare către clienții cu vârsta sub 19 ani. PSY a câștigat repede o mare notorietate.

La sfârșitul lui 2002, artistul lansează cel de-al treilea album al său – „3 PSY”. Piesa „Champion” de pe acest album a înregistrat un mare succes în timpul World Cup de la Seoul.

În 2006, PSY tot era într-un fel con de umbră, pe plan internațional, deși lansase un nou album „Sa Jib” și pășise în topul Billboard.

Psy, Spears, DeGeneres

Psy, Spears, DeGeneres

În 2007, PSY a început să apară în emisiunile de televiziune locale. Îi cam lipseau totuși banii, pentru a lansa noi piese și albume.

O lume întreagă îl cunoaște și dansează ca el

În 2010, a lansat al cincilea album, „PSY Five”, dar piesa „Right Now” a fost interzisă spre comercializare, pentru versuri obscene.

Cu toate acestea, artistul sud-coreean a primit, un an mai târziu, două premii la Melon Music Awards și Mnet Asian Music Awards.

Concertul susținut în fața a peste 80.000 de japonezi, în Osaka, a fost televizat, astfel că PSY ajungea pentru prima dată pe un post străin de televiziune.

„Sunt un cântăreț faimos care a înnebunit audiența în Coreea, dar azi, aici cu voi, sunt un doar un începator”, le spunea artistul fanilor japonezi.

top youtube PSY

În topul celor mai „LIKE” video de pe Youtube, PSY ocupă locul 1

După 12 ani de activitate muzicală, PSY lansează cel de-al șaselea album al său „PSY’s Best 6th Part 1” și piesa „Gangnam Style”. Instant, piesa a urcat în topurile muzicale, devenind virală. De reținut: piesa a fost lansată în iulie 2012! „Gangnam Style” ironizează comportamentul „bogaților” din Coreea de Sud.

Popularitatea „Gangnam Style” a ajutat la creșterea de peste cinci ori a valoarii acțiunilor companiei tatălui său

Așa cum parcă nu s-a întâmplat cu un alt artist, într-un timp atât de scurt, PSY a cunoscut celebritatea la cel mai înalt grad. Așa cum sperase să o găsească din primii ani de activitate muzicală.

A fost chemat în aproape toate show-urile de televiziune, începând cu cele locale și terminând cu Ellen Degeneres, The Today Show, Saturday Night Live, etc.

Dintr-o dată, Planeta îl adora, a devenit cel mai popular personaj și toti doreau să îi învețe coregrafia de la „Gangnam Style” – dansul călărețului: Britney Spears, Ellen, Mel B, Kevin Hart, președintele executiv Google – Eric Schmidt, liderul Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, și multi alții.

Celebritatea cunoscută de PSY a influențat și acțiunile companiei deținute de tatăl său Park Won Ho – președintele executiv al DI Corp., care produce echipamente de testare a semiconductorilor, acestea au crescut de peste cinci ori.

După ce a apărut în public cu o sticlă a unei companii de băuturi alcoolice, aceasta a înregistrat o creștere a acțiunilor. La fel s-a întâmplat și cu firma care îl impresariază pe artist.

Arestat pentru posesie de marijuana

În ce privește viața lui personală, PSY a fost arestat pentru posesie de marijuana, în 2002, astfel că nu a putut ajunge la înmormântarea bunicului său, omul lui de suflet. Acesta este cel mai mare regret al vieții sale, după cum declară chiar el.

PSY s-a căsătorit cu Yoo Hye-yeon, în 2006, după o relație de trei ani și jumătate. Cei doi au împreună o pereche de gemene.

top youtube

În topul celor mai vizualizate video din istoria Youtube, PSY ocupă locul II, după Bieber

În Cartea Recordurilor cu piesa „Gangnam Style”

Revenind în plan profesional, PSY a intrat în Cartea Recordurilor cu piesa „Gangnam Style” drept „piesa cu cele mai multe vizualizări din istorie„. A ajuns la peste 620 de milioane de vizualizări ale videoclipului său și zilnic peste 10 milioane de persoane îi urmăresc clipul.

În topul celor mai urmărite videoclipuri de pe Youtube, PSY este totuși în urma lui Justin Bieber, care a făcut 790 de milioane de vizualizări cu piesa „Baby”. Pe locul trei se poziționează Jennifer Lopez cu piesa „On the Floor” feat. Pitbull.

La categoria „cele mai multe like-uri”, PSY se află pe primul loc cu peste 4,8 milioane de like-uri, și este urmat de trupa LMFAO cu piesa „Party Rock Anthem” cu peste 1,6 milioane de like-uri. Bieber e abia pe locul al treilea cu piesa „Baby” – 1,39 milioane de like-uri.

PSY

PSY este căsătorit și are o pereche de gemene

Popularitatea cântecului și a videoclipului s-a transformat rapid în sute de parodii sau video-tribut peste tot în lume.

PSY are planificat un turneu de promovare în Europa, la începutul lunii noiembrie, ce va include un discurs la Oxford Union și MTV Europe Music Awards în Germania.