Publicitatea, trambulina catre Hollywood

Apropo.ro / 25.07.2005, 10:53
Publicitatea, trambulina catre Hollywood
De cand s-au facut mari, vedetele de la Hollywood încaseaza milioane de dolari pe contracte publicitare. Cantitatea de reclame pe care le face un actor e un soi de recunoaștere a valorii - deși e destul de "tricky" sa faci un "Good Will Hunting" și în paralel o reclama la

De cand s-au facut mari, vedetele de la Hollywood încaseaza milioane de dolari pe contracte publicitare. Cantitatea de reclame pe care le face un actor e un soi de recunoaștere a valorii – deși e destul de „tricky” sa faci un „Good Will Hunting” și în paralel o reclama la șampon.

Într-un numar anterior, un subiect din „Apropo TV” prezenta cele mai noi și mai „grase” contracte publicitare ale vedetelor la moda.

Reciproca este însa și ea valabila… cand erau mici, apariția în reclame era o posibilitate pentru aspiranții la statutul de viitoare vedeta sa își demonstreze valențele actoricești sau muzicale. Așa au început Jodie Foster, Matt Damon și bunul sau prieten Ben Affleck, sau vedete mai tinere cum ar fi Haley Joel Osment.

Jodie și leii din reclame

Poate ca începutul fulminant în lumea show-biz-ului la numai doi ani a contat pentru evoluția sa hollywoodiana. Pana sa ajunga actrița oscarizata, producator și regizor și pana cand a scos 10 milioane de dolari pentru un rol, Jodie (nascuta Alicia Christian Foster) a jucat în peste 40 de reclame pentru produse dintre cele mai diverse.

Și-a început cariera la doi ani, într-o reclama pentru șampoane de copii și timp de patru ani, la îndemnurile mamei sale, a continuat sa apara în spoturi tv.

La trei ani a aparut pe toate outdoor-urile posibile ca „the Coppertone Girl”, toata lumea declarand-o încantatoare, dar evident crispata de responsabilitatea avuta – facea reclama la o crema de bronzat… La șase ani juca în prima serie tv „Mayberry R.F.D.” (1968) și deja renunțase la facut reclame, în urma unui incident: în timp ce filma o reclama la batoanele de ciocolata „Lion”, leul „angajat” pe post de creatura fioroasa și care, dresat fiind, ar fi trebuit sa fie bland ca un miel, a atacat-o.

Despre cariera sa ca personaj publicitar Jodie nu este foarte încantata, spunand: „Mama m-a forțat practic sa fac asta cand de-abia puteam sa merg. Probabil asta e una dintre cauzele pentru care ne uram”. Totuși, primele roluri au venit și datorita apariției în reclame, Jodie fiind apoi nominalizata la Oscar la numai 14 ani pentru rolul din „Taxi Driver”. Cele doua Oscaruri din cariera și înca doua nominalizari – atat ca actrița, cat și ca scenarista spun ceva despre activitatea ei.

Haley Joel Osment a fost „the pizza boy”

Cu toții îl știm din „Al Șaselea Simț”, deși primul sau rol a fost pe post de micul Forrest Gump. Totuși, și Haley Joel Osment a început cu reclame. La numai patru ani era personaj principal într-o mare campanie Pizza Hut. Și la el parinții au avut o influența majora – tatal sau, actor și el, fiind de parere ca așa începe toata lumea: cu reclame.

„Primul meu job a fost acela de actor în reclame. Și prima apariție televizata a fost într-o reclama la Pizza Hut, pentru Bigfoot pizza. Tata era actor și spunea ca trebuie sa ma joc cu imaginația mea, sa încerc cat mai multe ipostaze. M-a pregatit pana pe la patru ani, cand a considerat ca sunt pregatit”, povestește actorul de 17 ani, nominalizat și el la premiul Oscar.

Deși a durat trei secunde – de fapt o succesiune de cadre de cate trei secunde – Haley spune ca a fost într-adevar o experiența pe care n-o regreta.

„Toata lumea spunea și scotea cate un sugestiv”, povestește el. „Au folosit muzica din . Ce-mi amintesc este ca într-una dintre pauzele de filmare la spot, stateam cu un alt copil în parc și ne îndopam cu pizza; mi s-a facut rau, așa ca am zis .”

Au urmat și alte reclame – de fapt, și acum Haley mai apare în spoturi -, printre care la cateva brand-uri de haine pentru tineri (o reclama la Tommy Hilfiger) sau produse cosmetice masculine. „Nici de bani nu ma pot plange. Sa apari în reclame e totuși o afacere”, e de parere adolescentul.

Citește mai multe despre publicitate și legatura ei cu Hollywood-ul numai în

Tags: