Puerto Rico, locul unde s-a nascut Ricky Martin

Apropo.ro / 21.07.2004, 15:30
Puerto Rico, locul unde s-a nascut Ricky Martin
Când Columb a pașit pe țarmul Guanica, a gasit o prospera cultura indiana. Cu timpul, indienii au disparut, dar și-au lasat în acele locuri amprenta caracterului lor. Cei care i-au înlocuit pe indieni au fost africanii, ale caror tradiții au fuzionat în

Când Columb a pașit pe țarmul Guanica, a gasit o prospera cultura indiana. Cu timpul, indienii au disparut, dar și-au lasat în acele locuri amprenta caracterului lor. Cei care i-au înlocuit pe indieni au fost africanii, ale caror tradiții au fuzionat în cele din urma cu cele hispanice.

Azi, Puerto Rico este o insula plina de frumusețe și vitalitate, ale carei origini hispanice, indiene și africane formeaza o cultura fascinanta și unica. Puerto Rico înseamna diversitate.

Pe o insula mica, de 100 km lungime și 35 km lațime, te poți iniția în istoria veche de mii de ani, poți vizita vechile parcuri indiene de ceremonii (Caguana Ceremonial Park), doua dintre cele mai vechi și mai interesante biserici hispanice (Porta Coeli și San José), cele mai impunatoare forturi construite de spanioli în Lumea Noua (San Felipe Fort El Morro și San Cristobal Fort) sau te poți alatura erei moderne, dând o raita la Arecibo Radio Telescope – uriașa farfurie veșnic îndreptata spre cer și menita sa detecteze cele mai mici sunete emise de cei mai îndepartați aștri.

Este locul în care au fost descoperite planetele din afara sistemului nostru solar și, totodata, este baza NASA. De aici, poți porni într-o fascinanta calatorie spre Bacardi Rum Distillery, cea mai mare distilerie de rom din lume și cea mai populara destinație pentru turiștii ajunși în Puerto Rico. La Bacardi Rum Distillery, pe aceștia îi așteapta Catedrala Romului, muzeul Bacardi și un mareț pavilion, de unde-și pot procura o mostra cu cel mai faimos rom din lume și pot cumpara o mulțime de suveniruri.

Old San Juan

Strazi strâmte, pietruite, cladiri coloniale, fortarețe antice, muzee fascinante și galerii de arta prezente la toate colțurile strazii, toate „spalate” de brize tropicale. Acestea sunt caracteristicile care fac din legendarul Old San Juan un popas sigur pentru orice nou venit în Puerto Rico.

Printre atracțiile turistice ale orașului se numara La Casita, o cladire galbena din Plaza de la Dórsena, ce gazduiește Centrul de Informații Tursitice din Puerto Rico, Casa Blanca, care timp de 250 de ani a fost reședința urmașilor lui Juan Ponce de León, primul guvernator din Puerto Rico, Plaza de Hostos, o piața mica în apropiere de La Casita, unde gasești expoziții artizanale, standuri cu gustari reci, și tradiționalii „piragueros” (vânzatori de înghețata ornata cu fructe tropicale) și Paseo La Princesa, o alee marginita de copaci, statuete și banci, ce duce spre o superba fântâna arteziana.

Sport și aventura

Daca visezi la o partida spectaculoasa de surf, la un golf sau la o plaja perfecta pentru a te bronza, Puerto Rico îți ofera o serie de oportunitați. Surful, golful – aflat în competiție cu tenisul, pescuitul, caiac-canoe-ul, scufundarile și echitația te așteapta oricând sa le încerci.

Nici aventurile n-o sa-ți lipseasca atâta timp cât vei sta pe pamânt portorican. Daca te numeri printre curajoși, poți începe cu padurea El Yunque, aventurându-te pe una din potecile ce duc spre cascadele din padure. Indiferent de poteca pe care o vei alege, 50 de specii de orhidee, 150 de soiuri de ferigi și 68 de specii de pasari îți vor ține companie pe parcursul calatoriei.

Râul Tanama este un alt loc avid de adrenalina. Aici, aventura începe cu o palpitanta cadere de la 300 m înalțime, direct în apele râului. De aici, va trebui sa plutești pâna la capatul canionului, folosindu-te de tehnica „body rafting”. Nu uita ca, pe drum, te așteapta izvoare naturale, o vegetație exotica și multe alte surprize!

Distracție? Cât cuprinde!

Despre oamenii din Caraibe se spune ca sunt liniștiți și ca hamacele le sunt mai populare decât discotecile, însa portoricanii știu sa se distreze, iar viața de noapte din orașele mari ale insulei rivalizeaza cu cea din cele mai cosmopolite orașe ale lumii.

San Juan nu înseamna numai cartiere vechi, cu strazi pietruite, ci și restaurante elegante, cluburi moderne și cazinouri de lux, iar orașul Pinones este locul unde viața de noapte întâlnește plaja și unde-ți vei aminti ca te afli la tropice.

Dar viața de noapte nu este singura care se traiește la maximum în Puerto Rico. Aici, fiecare oraș are propriul lui farmec și haz. Boqueron, un adevarat paradis pentru studenți, Luquillo și Pinones, favoritele baștinașilor, o plimbare prin La Quancha sau o vizita la golful fosforescent din La Parguera sunt întotdeauna o placere. La final, poți sa parasești insula și sa te îndrepți spre Vieques, unde te vei delecta cu un jazz live și vei înota în ape fosforescente.

Încearca aceste locuri și vei spune ca viața în Caraibe înseamna Puerto Rico!