Putin este „dușmanul” conturilor din străinătate

De: Marian Andrei / 05.04.2013, 11:15
Putin este
Președintele Rusiei Vladimir Putin a emis un decret prin care le oferă oficialilor statului și funcționarilor din sectorul public termen limită de trei luni pentru a-și închide conturile bancare din străinătate și pentru a renunța la activele offshore.

În decret se mai menționează că cei care încalcă această prevedere vor fi demiși din funcții, șeful de personal al președintelui, Sergei Ivanov, declarând că „Nimeni nu va fi mai presus de lege„.

Pe vremea.apropo.ro găsești vremea pe 15 zile

Angajații din sectorul public din Rusia trebuie să își declare averile până la 1 iulie, când acestea vor fi verificate în detaliu, iar dacă se descoperă că și-au păstrat activele interzise, vor fi concediați imediat, a menționat Ivanov.

Decretul reprezintă cea mai recentă măsură luată de președintele rus pentru a „scăpa” economia țării de activele offshore, obiectiv pe care l-a făcut public încă din luna decembrie. Scopul nu este doar de a combate corupția de la nivelul elitei politice, renumită pentru abilitatea de a sustrage și a ascunde sume importante de bani, ci și de a-i face pe oficialii statului mai puțin vulnerabili la influența străină.

„Aceasta este o naționalizare a elitei”, a spus un fost oficial al Kremlinului, adăugând „Pentru o perioadă lungă de timp, mulți din elita politică au văzut în Rusia un teren de vânătoare în care au «împușcat» averi pentru a trăi în altă parte„.