Putin si Medvedev ar putea conduce Rusia pana in 2033

Apropo.ro / 21.01.2008, 14:09
Putin si Medvedev ar putea conduce Rusia pana in 2033
Vladimir Putin si favoritul sau in cursa pentru alegerile prezidentiale, Dmitri Medvedev, ar putea conduce succesiv Rusia pentru urmatorii 25 de ani.

Presedintele rus Vladimir Putin si favoritul sau in cursa pentru alegerile prezidentiale din martie, Dmitri Medvedev, ar putea conduce succesiv Rusia pentru urmatorii 25 de ani, a declarat luni, intr-un interviu, un oficial din cadrul administratiei de la Kremlin, citat de Reuters.

Serghei Mironov, presedintele camerei superioare a Parlamentului rus, a declarat ca Putin ar putea redeveni presedinte dupa incheierea primului mandat al lui Medvedev, sa asigure functia de sef al statului pentru doua mandate, dupa care sa se retraga pentru a-i permite lui Medvedev sa preia din nou prerogativele prezidentiale.

Nici Putin, nici Medvedev nu au prezentat vreun plan similar pentru viitor, dar faptul ca Mironov avanseaza acest scenariu sugereaza ca elita rusa care detine puterea centrala intentioneaza sa o pastreze pentru multi ani de acum inainte.

"Voi privi departe in viitor", a declarat Mironov pentru publicatia Moskovski Komsomolets. "Ar putea exista diferite scenarii. Vladimir Vladimirovici (Putin) ar putea reveni in 2012 (ca presedinte)", a sugerat acesta.

"Cred ca pana atunci vom fi extins mandatul prezidential la cinci sau sapte ani. Daca va fi de sapte ani si Vladimir Putin este ales pentru doua mandate consecutive, atunci el va conduce tara timp de 14 ani, adica din 2012 pana in 2026", a adaugat oficialul rus.

"Iar in 2026, Dmitri Anatolievici (Medvedev) ar putea reveni in functia de presedinte", a declarat Mironov. Un eventual nou mandat de sapte ani al lui Medvedev s-ar extinde astfel pana in 2033.

Constitutia rusa interzice unui presedinte sa detina mai mult de doua mandate consecutive, dar nu si preluarea din nou a puterii dupa o anumita pauza.

Â