Radu Beligan, în Cartea Recordurilor: „cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena de teatru”

Apropo.ro / 10.12.2013, 10:30
Radu Beligan, în Cartea Recordurilor:
Radu Beligan, care va împlini, sâmbătă, 95 de ani, va primi titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena de teatru din partea Cărții Recordurilor Guinness, duminică, la Teatrul Național București.

Duminică, 15 decembrie 2013, la Teatrul Național București, imediat după spectacolul „Egoistul”, jucat și regizat de Radu Beligan, acesta va primi titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru. Spectacolul va începe la ora 19.00.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Premiul îi va fi înmânat de prezentatorul TV Cătălin Măruță, care, împreună cu echipa emisiunii „La Măruță”, a făcut demersurile pentru ca numele actorului Radu Beligan să fie înscris în Guinness World Records.

Radu Beligan va fi sărbătorit și în ziua în care împlinește 95 de ani, pe 14 decembrie, la Teatrul Metropolis din București, unde cel mai longeviv artist al scenei românești va juca în premiera „Lecția de violoncel”, în regia lui Felix Alexa.

Radu Beligan împarte de peste 70 de ani bucurii, emoții și sentimente tuturor celor care umplu cu entuziasm sălile de spectacole.

Radu Beligan, născut pe 14 decembrie 1918, are o bogată activitate în teatru, film, televiziune și radio. El a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române și universale, piese semnate, printre alții, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Mușatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodată, el este cunoscut publicului român în calitate de regizor al unor spectacole precum „Egoistul” de Jean Anouilh, „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, „Doctor fără voie” de J. B. P. Molière, „Străini în noapte” de Eric Assous.

Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din București, între anii 1961 și 1969, și director al Teatrului Național București, între 1969 și 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru și Film, între 1950 și 1965, și a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaștere a activității sale în domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofițer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur și colan și Ordinul Național al Legiunii de Onoare în grad de Ofițer, din partea Franței. Este Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București.