RAF a decis: un papagal costă 2.200 de lire sterline!

De: Marian Andrei / 04.06.2013, 16:00
RAF a decis: un papagal costă 2.200 de lire sterline!
Aceasta este suma cu care a fost despăgubit proprietarul unui papagal care a murit din cauza zgomotului produs avioanele militare britanice care zboară la joasă înălțime.

Moartea papagalului a survenit  după ce un avion al RAF a survolat la mică înălțime localitatea Ayrshire, proprietarul păsării fiind suficent de abil încât să intenteze o cerere de despăgubire.

Suma totală pe care RAF (Royal Air Forces – Forțele Aeriane britanice) au plătit-o în ultimii trei ani drept despăgubiri pentru daunele produse de avioanele care zboară la joasă altitudine este de 1,4 milioane de lire sterline (1,65 milioane de euro), și asta doar pentru cele peste 200 de plângeri acceptate de instanțe.

Alte motive pentru acordarea despăgubirilor au fost deteriorarea imobilelor sau a mobilierului din interiorul acestora, plata ședințelor la psiholog sau – la fel de neobișnuit ca despăgubirea pentru moartea papagalului – achitarea contravalorii reparației unei trambuline pentru copii.

Bineînțeles că autoritățile sunt nemulțumite, unul dintre oficiali declarând că „există riscul ca Ministerul Apărării să plătească compensații și în situații nejustificate„. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat că, pentru toate compensațiile plătite, au fost stabilite legături evidente între pagube și zborurile avioanelor.