Ramona Bădescu – Back to România, via Noaptea erorilor

Apropo.ro / 22.10.2007, 00:00
Ramona Bădescu - Back to România, via Noaptea erorilor
Interzisă pe vremea lui Ceauşescu, pentru că purta breton, Ramona Bădescu i-a cucerit pe italieni de la primul zîmbet. După 17 ani de televiziune şi apariţii în pro­ducţiile italieneşti, Ramona a revenit în showbiz-ul mioritic şi prezintă, alături de Aurelian Temişan, ”Noaptea erorilor” la Antena 1.

Deşi are un program foarte încărcat în Italia, Ramona profită de orice ocazie să vină în ţară. Dacă, pînă acum, era doar invitată în diverse emisiuni, din 12 octombrie prezintă cu normă întreagă ”Noaptea erorilor”, la Antena 1. ”Cum am ajuns aici? Printr-o eroare… fericită. Glumesc! La începutul acestui an, am fost invitată la o emisiune de la Euforia TV, unde mi s-a organizat o ediţie specială. Am fost foarte răsfăţată atunci… Pentru că îmi place muzica arăbească, mi-au adus un interpret arab în studio, apoi mi-au gătit sărmăluţe – mîncarea mea preferată dintre bucatele romăneşti, au chemat o formaţie de folclor din Oltenia, care a venit cu o geantă diplomat şi cu praz în ea… a fost foarte frumos. Pentru că emisiunea respectivă a avut succes, cei din Antena 1 s-au gîndit că ar fi bine să apar mai des în emisiunile lor. Lucrînd şi cu Valeriu Lazarov la nişte emisiuni de la TVR, am primit propunerea de a prezenta , alături de Aurelian Temişan, la Antena 1. Am fost foarte încîntată şi îmi face plăcere să mă întorc în ţară şi să lucrez la show-uri romăneşti, unde pot profita la maximum de experienţa pe care am acumulat-o în Italia, în cei 17 ani de cînd m-am stabilit acolo”, povesteşte noua vedetă a Antenei 1. Pentru a filma acest format, Ramona a renunţat la vacanţa de vară, aşa că şi-a petrecut concediul în Romănia, muncind: ”Mi-am adus aminte cum se munceşte în România. O zi repetăm, iar în următoarea filmăm. Aşa că am lucrat la foc continuu. Cele şase ediţii s-au filmat în 20 de zile, pe o căldură de 40 de grade. ”M-am înţeles foarte bine cu partenerul meu de prezentare, Aurelian Temişan. Tot oltean, ca şi mine! Ne cunoaştem de foarte mult timp, însă nu am mai lucrat împreună pînă acum. Iar la , doi olteni fac o echipă imbatabilă. Cu , , şi , totul a mers ca pe roate. Am văzut că e plin de moldoveni prin televiziunile romăneşti, aşa că am zis să iasă şi oltenii în faţă… că au cu ce!”, se amuză Ramona.

Blocată în lift! Varianta italiană a show-ului se numeşte ”Scherzi a parte”, iar Ramona a participat în calitate de complice. ”Victima a fost o actriţă italiană. Respectiva a fost chemată la un casting şi am apărut eu, supărată pe regizor că nu mi-a dat mie rolul. Actriţa s-a ascuns în dulap pentru că regizorul i-a zis că, dacă nu o face, eu sînt în stare să o iau la bătaie. Iar eu, conform scenariului, am început să arunc cu tot ce îmi cădea pe mînă şi să rup biroul. M-am surprins chiar şi pe mine cît de violentă am putut să fiu! În Italia, acest format are mare succes pentru că oamenii vor să ştie cum reactionează vedetele atunci cînd sînt surprinse în ipostaze diferite de cele cu care sînt obişnuite”. Cei de la ”Scherzi a parte” au încercat să-i facă şi o farsă, însă nu au reuşit. ”Au aflat că nu-mi place să rămîn în spaţii închise şi m-au blocat într-un lift. Se aşteptau să fiu agitată, eventual să plîng, însă eu am fost foarte calmă, am început să cînt, apoi să fac yoga… După o oră, în care nu au reuşit să scoată nimic spectaculos de la mine, au deblocat liftul, au venit la mine şi mi-au spus că sînt de la şi că totul a fost o farsă. Mi-au plăcut foarte mult farsele din Romănia, în special cea făcută Crinei Abrudan. Şi ministrul Transporturilor a avut parte de o farsă reuşită”.

Brunetă de Romănia Şi în Italia, blondele prind cel mai bine la TV, mai ales la emisiunile de divertisment. Însă Ramona, o brunetă convinsă, a reuşit să se impună şi fără să-şi schimbe culoarea părului. ”Pînă acum, am jucat numai roluri negative, pentru că sînt brunetă. De ce trebuie să fie brunetele rele? Poate pentru că sînt mai expresive, mai incisive. Şi totuşi, la televizor, apar mult mai multe blonde. Deşi acum nu mai este o modă să fii blondă ca să ai succes la TV, ci contează naturaleţea. Nu există o reţetă exactă ca să ai succes în televiziune. Dacă aş cunoaşte-o, cu siguranţă aş face o afacere profitabilă, la cîte femei frumoase sînt în Romănia… naturale şi fără să meargă la chirurg”. În cei 17 ani petrecuţi în Italia, Ramona a învăţat că nu trebuie doar să fii frumoasă şi naturală ca să ai succes în showbiz, ci trebuie să şi vorbeşti foarte bine limba italiană. ”Aici, în Romănia, mulţi îmi reproşează, nu direct, că nu vorbesc bine romăneşte. Eu mă străduiesc foarte tare să vorbesc cît mai corect în italiană şi să scap de accentul romănesc pentru că eu lucrez în showbiz. Ca să primesc roluri bune în filme trebuie să vorbesc ca o italiancă get-beget. Şi atunci îmi lucrez atît de tare accentul, încît îl păstrez şi atunci cînd vorbesc în limba romănă”. Cît despre emisiunile din Italia, tot acolo se vorbeşte cel mai mult: ”Deşi am văzut că şi în Romănia emisiunile de divertisment au luat amploare. Nu mai e ca pe vremea comuniştilor, cînd Ceauşeasca mi-a interzis să apar la televizor pentru că aveam breton. Iar ea nu suporta femeile cu breton. Revenind la televiziunea din Italia, nu numai că se vorbeşte foarte mult, ci există şi mult scandal. Italienilor le place să se certe, mai ales la televizor. Şi se uită foarte mult la reality show-uri. Şi eu am participat la un astfel de format, iar cel mai interesant a fost filmat în Brazilia, unde împreună cu mai multe vedete am fost închisă într-o fermă de animale”.

Se pregăteşte de nuntă Deşi prin presa romănească s-a scris că Ramona se va căsători la sfîrşitul acestui an, data nunţii încă n-a fost fixată. De ceva timp, romănca trăieşte o frumoasa poveste de dragoste cu Ricardo. Cei doi plănuiesc să se căsătorească însă, din cauza angajamentelor pe care le au, nu au avut timp să aleagă o dată. ”Probabil că va fi în februarie, anul viitor, cînd eu voi termina de jucat în musicalul , pe care îl fac în Italia. Atunci am plănuit să mergem în Maldive, în vacanţă, şi poate ne vom şi căsători acolo”. Pînă atunci însă, Ramona pregăteşte alte două emisiuni în Romănia. ”Îmi împart timpul şi afacerile între Romănia şi Italia. Am deschis un restaurant la Bucureşti, care merge foarte bine. Îmi place să spun că l-am deschis ca să am unde să-mi închei afacerile. Cele mai bune se fac atunci cînd serveşti o mîncare delicioasă, bei un vin bun şi ai parte de o atmosferă plă­cută. Pe de altă parte, îmi aranjez nişte con­tracte pentru emi­siuni, aici, în Romănia. Voi prezenta alte două formate la sfîr­şitul anului. Încă nu pot da detalii, însă probabil că unul dintre ele va fi pentru Antena 1. Şi tot în Romănia aş vrea să deschid un spital”. ”În Italia, încerc să fiu la curent cu tot ce se întîmplă în ţară, dar şi cu romănii stabiliţi aici. Îmi cumpăr ziare romăneşti şi mă implic direct în tot ce apare despre romăni. De exemplu, am fost invitată la o emisiune de actualitate, foarte urmărită în Italia, şi am vorbit despre conaţionalii mei. În acea perioadă, un schimb de focuri între două benzi, dintre care una de romăni, era în centrul atenţiei. Iar eu eram supărată pe atitudinea pe care au luat-o autorităţile italiene împotriva romănilor din Italia. Nu este bine să se generalizeze această atitudine. În Italia, trăiesc peste 1.200.000 de romăni oficial. Asta nu înseamnă că toţi sînt infractori. Eu ţin legătura cu ministrul Justiţiei, care îmi este şi prieten, şi încerc să-i apăr pe romăni atît cît pot eu”.