Râpa Roșie – cetatea fabuloasă sculptată de ape într-un deal

De: Dragos Tanase / 18.08.2014, 13:00
Râpa Roșie - cetatea fabuloasă sculptată de ape într-un deal
La doar câțiva kilometri de orașul Sebeș, spre satul Daia Română, se ridică din pământ o enormă alcătuire de piatră, cu forme bizare.

Versanții alcătuiți din coloane și creste evocă, la fiecare pas, o colosală orgă de stâncă, o pădure împietrită, zidurile unei cetăți fantastice, cu contraforturi ciclopice… Trandafirie în lumina tare a soarelui de la miezul zilei, capătă la asfințit o caldă nuanță de roșu-cărămiziu intens, care i-a adus și numele: Râpa Roșie.

Făuritoarea acestui straniu edificiu natural din piatră este apa. Ea a săpat, în feluritele roci – marne, argile, gresii – care alcătuiesc Râpa Roșie, coloane și piramide, șanțuri, tuneluri și văgăuni – o bogăție de forme care fac din Râpa Roșie o priveliște rară, la fel de spectaculoasă ca Marele Canion al Americii de Nord (de care amintește prin culoarea intensă) și la fel de impresionantă ca faimoasele „badlands” – un relief de eroziune cu amenințătoare proeminențe de piatră – ale aceluiași continent.

De altfel, Râpa Roșie este ea însăși o formațiune de tip „badlands”, spun geologii, care așa numesc aceste structuri rezultate prin eroziune – un microrelief de piramide și turnuri, separate prin ravene.

Alternanța de roci și procesele de șiroire sunt aici factorii determinanți ai formării spectaculosului relief al Râpei Roșii.

Mai multe fotografii și informații interesante, pe descopera.ro!