Raportul CE pe justitie va fi foarte critic pentru Romania

Apropo.ro / 26.01.2008, 13:57
Raportul CE pe justitie va fi foarte critic pentru Romania
Raportul privind reforma justitiei, care va fi prezentat de Comisia Europeana in 30 sau 31 ianuarie, va fi "foarte critic" pentru Romania.

Raportul privind reforma justitiei, care va fi prezentat de Comisia Europeana in 30 sau 31 ianuarie, va fi “foarte critic” pentru Romania, au declarat pentru RFI Romania surse diplomatice, care au precizat ca Germania si Olanda sunt cele mai ingrijorate de lipsa de progres in combaterea coruptiei.

Conform RFI Romania, in cazul Bulgariei, tonul va fi mai putin critic.

Sursele diplomatice citate au insistat asupra faptului ca statele vechi membre ale UE sunt “ingrijorate” de lipsa de progrese in combaterea coruptiei in Romania si in ceea ce priveste lupta impotriva crimei organizate in Bulgaria. Astfel, in ceea ce priveste Romania, Olanda si Germania sunt cele mai preocupate, iar in privinta Bulgariei, Marea Britanie si-a exprimat ingrijorarea.

Conform sursei citate, Raportul privind reforma justitiei va avea doua parti: una generala si una specifica. In partea generala se va vorbi despre contextul si oportunitatea acestui document. In cea specifica, vor fi abordate asa numite benchmark-uri sau obiective. Nu vor exista insa concluzii finale la benchmark-uri, deoarece este vorba doar de un raport intermediar, cel final urmand sa fie publicat in luna iunie, cand se va decide si asupra eventualei activari a clauzei de salvgardare.

Raportul va analiza si planurile de actiune ale Romaniei si Bulgariei in domeniul reformei justitiei si combaterii coruptiei, ca si nivelul de implementare nationala a acestor planuri, relateaza RFI Romania.