RAR: Șoferii trebuie să aibă asupra lor documentul ce atestă ITP-ul valabil

Apropo.ro / 22.01.2014, 13:45
RAR: Șoferii trebuie să aibă asupra lor documentul ce atestă ITP-ul valabil
Registrul Auto Român anunță că, începând din acest an, toți șoferii trebuie să aibă asupra lor un document extrem de important, pentru a nu fi amendați.Verifică dacă autoturismul are ITP valabil...

Registrul Auto Român informează că toți șoferii din România trebuie să aibă asupra lor certificatul de inspectie tehnică periodică care se eliberează la finalizarea inspecției tehnice a autoturismului.

Potrivit unei informări a Registrului Auto Român, „eliberarea obligatorie a unui Certificat de Inspecție Tehnică Periodică este conformă cu prevederile Directivei 2010/48/UE de adaptare la progresul tehnic a Directivei 2009/40/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind inspecția tehnică auto pentru autovehicule și remorcile acestora„.

Eliberarea acestui certificat nu implică obligații sau costuri suplimentare pentru deținătorii de vehicule, aceștia primind acest certificat automat, la finalizarea inspecției tehnice periodice efectuate la termenul scadent normal (nu este afectată în nici un fel periodicitatea de efectuare a ITP). În consecință, deținătorii de vehicule cu ITP valabil nu trebuie să solicite în avans eliberarea acestui certificat, el urmând să fie eliberat la efectuarea următoarei ITP.

Trebuie precizat faptul că acest certificat este complementar anexei la certificatul de înmatriculare și în consecință nu înlocuiește anexa respectivă care atestă efectuarea ITP și termenul de valabilitate.

Având în vedere că este vorba despre un certificat armonizat stabilit printr-un act normativ UE este necesar ca certificatul să fie disponibil împreună cu anexa la certificatul de înmatriculare pentru prezentare în vederea unor eventuale controale în cazul vehiculelor care au efectuat ITP începând cu 31 decembrie 2013. Dat fiind formatul armonizat, existența și prezentarea certificatului va facilita relația cu autoritățile de control din celelalte SM în ceea ce privește valabilitatea ITP.

Data următoarei ITP este cea din anexa la certificatul de înmatriculare. Certificatul este eliberat în limba română iar rubricile sunt traduse în engleză.

Sancțiunile în cazul absenței certificatului sunt aplicate de poliție, potrivit legislației țării respective. Sancțiunile se aplică doar vehiculelor inspectate începând cu 31 decembrie 2013. Verificarea valabilității ITP se bazează în primul rând pe datele din anexa la certificatul de înmatriculare (certificatul de ITP prezintă și alte informații suplimentare ce pot fi utile în control și este important deoarece poate fi verificat simplu în toate SM, rubricile respective fiind armonizate).

Potrivit Codului Rutier, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al cărui termen de valabilitate a ITP a expirat constituie contravenție. Salariul minim brut a crescut de la 800 la 850 de lei, de la 1 ianuarie 2014, astfel că și valoarea unui punct de amendă s-a majorat automat, de la 80 lei in 2013, la 85 de lei. În consecință, șoferii prinși fără ITP valabil riscă amenzi cuprinse între 765 și 1.700 de lei și li se poate reține și certificatul de înmatriculare al mașinii. 
Cei care vor să verifice daca un autoturism are ITP valabil, o pot face accesand http://prog.rarom.ro/rarpol/rarpol.asp