Răsvan Popescu, propus președinte al CNA

Apropo.ro / 28.06.2007, 10:55
Răsvan Popescu, propus președinte al CNA
Răsvan Popescu a fost desemnat, joi, președinte al Consiliului Național al Audiovizualului de către membrii CNA, cu 6 voturi "pentru" și 4 "împotrivă". Ședința în cadrul căreia CNA și-a desemnat noul președinte s-a

Răsvan Popescu a fost desemnat, joi, președinte al Consiliului Național al Audiovizualului de către membrii CNA, cu 6 voturi „pentru” și 4 „împotrivă”.

Ședința în cadrul căreia CNA și-a desemnat noul președinte s-a desfășurat cu ușile închise și a durat circa 35 de minute. Au existat două runde de votare, la prima a fost egalitate, 5 voturi „pentru” și 5 „împotrivă”, iar la a doua au fost 6 voturi „pentru” și 4 „împotrivă”.

„Au fost alegeri absolut democratice, am câștigat cu votul majorității, au fost șase pentru, patru împotriva mea, eu sper ca, în timp, și cei care au votat împotrivă să ajungă la concluzia că se poate conta pe mine. Am prezentat un proiect de președinte colegial în interiorul instituției, care propune un proiect de reformă. (…) Cred că fiecare își va găsi locul și rostul în acest Consiliu care va fi mult mai colegial și care va promova inițiativele fiecăruia”, a declarat Răsvan Popescu imediat după vot.

El a precizat că, în această toamnă, va exista un nou proiect al audiovizualului care să fie adaptat noii directive media care se pregătește la Buxelles. „Aceasta se află în fază de proiect politic și probabil că în toamnă va deveni un act obligatoriu și pentru noi și va trebui să adaptăm și legea noastră, și legislația secundară, și Codul audiovizual la noua directivă, care aduce vești bune pentru televiziuni”, a mai spus Răsvan Popescu.

El a spus că nu va răspunde întrebărilor presei decât după ce va fi validat în Parlament.

La ședință au participat zece membri ai Consiliului: Attila Gasparik, Constantin Duțu, Dan Grigore, Ioan Onisei, Răsvan Popescu, Radu Teodorel, Gelu Trandafir, Cristina Trepcea, Emanuel Valeriu și Grigore Zanc. A lipsit un singur membru, reprezentantul PSD care a trecut miercuri prin Parlament, Ioan Cărmăzan.

CNA a încercat și miercuri să-și aleagă noul președinte, însă, în urma împotrivirii unor membri s-a stabilit că alegerile pentru un nou președinte, în locul lui Ralu Filip, să se facă mai târziu. În plus, reprezentantul PSD în Consiliu, Valentin Nicolau, și-a dat demisia, spunând că „nu poate face lucruri care nu-i stau în fire”. PSD l-a înlocuit, miercuri, pe Nicolau cu regizorul Ioan Cărmăzan, care a fost validat de comisiile de cultură reunite. Miercuri, ședința Parlamentului a fost amânată întreaga zi din cauza întârzierii desemnării președintelui CNA. Seara, Parlamentul nu a putut valida reprezentanții PD și ai Președinției în CA ale SRR și SRTV și nici numirea lui Alexandru Sassu în funcția de președinte-director general al TVR, din lipsă de cvorum. Potrivit unor surse parlamentare, PNL și PSD au negociat posturile de președinte al SRTV, respectiv CNA, iar întârzierile au fost cauzate de neânțelegeri între cele două partide.

Propunerea de președinte a CNA ar urma să fie discutată, joi, în plenul Parlamentului, la fel ca și propunerile pentru CA ale SRR și SRTV și numirea lui Sassu la conducerea televiziunii publice.

Răsvan Popescu este membru al CNA de aproape șapte ani, fiind numit în funcție la 15 septembrie 2000, la propunerea Președinției. În 2006 a primit un nou mandat, de șase ani, fiind propus de Senat.

Născut pe 31 mai 1962, Răsvan Popescu este căsătorit și are un copil. A urmat cursurile Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București, în perioada 1982-1987, iar cinci ani mai târziu a obținut o diplomă postuniveristară de jurnalism la California State University.

Răsvan Popescu a fost, mai întâi, inginer geolog în bazinele miniere din Valea Jiului și Valea Prahovei (1987 – 1990), activitatea în presă începând-o în 1990, când a devenit publicist comentator la săptămânalul „Expres”, unde a lucrat până în 1992. A fost timp de patru ani (până în 1996) corespondentul Radio BBC, iar între 1997 și 1998 a ocupat funcția de redactor-șef la Televiziunea Română și a coordonat emisiunea de dezbateri „Ediție specială”.

Popescu a activat, timp de circa doi ani, și în sfera politicului, mai întâi prin funcția de secretar de Stat, șef al Departamentului de Informați Publice și purtător de cuvânt al Guvernului (1998-1999), și apoi prin cea de Consilier de Stat și purtător de cuvânt al Președintelui României (1999-2000).

Răsvan Popescu este cunoscut și ca autor al mai multor volume:”Subomul”, povestiri, Editura Expres, 1991; „Omul cu cioc și gheare”, roman, Editura Olimp, 1994; „Prea târziu”, Editura Humanitas, 1996; ” Purtătorul de Cuvânt” (jurnal), Editura Universalia, 2002; ” Femeia visurilor „, roman, Editura Du Style, 2004; „Niște ciori vopsite-n roșu”, publicistică, editura Humanitas, 2006 -, precum și ca scenarist pentru câteva filme – ” Prea târziu „, după romanul cu același nume, regia Lucian Pintilie (care semnează și în calitate de co-scenarist); „Terminus paradis „, un film al cărui scenariu a fost semnat în colaborare cu Radu Aldulescu, regia Lucian Pintilie, și care a obținut Marele Premiu Special al Juriului la Festivalul Internațional de la Veneția; „Război în bucătărie”, după o povestire din volumul de debut, „Subomul”, film de televiziune, distins cu bursa pentru scenariu la Festivalul Internațional de la Geneva, regia Marcus Barna; „Faimosul Paparazzo”, după romanul „Omul cu cioc și gheare”, în regia lui Nicolae Mărgineanu; „Noro”(2003), în regia lui Radu Gabrea, film ce a obținut Premiul special al UCIN pentru interpretarea rolului principal; „Femeia visurilor”, (2005) film artistic în regia lui Dan Pița, premiul UCIN pentru imagine și scenografie.

Răsvan Popescu este și membru al Uniunii Scriitorilor.

Mediafax