Ratonii își spală hrana?

Redacția / 31.05.2016, 00:00
Ratonii își spală hrana?
Afli din rândurile de mai jos motivul pentru care ratonul își spală uneori hrana.

În anii 1920, dacă spuneai raton se înțelegea că te referi la studenții care  poartă haine din blană de raton. Dacă îți permiteai așa ceva erai foarte la modă. În ziua de astăzi, ratonii sunt încă vânați pentru blană și carne, dar și-au pierdut din popularitate, spre bucuria lor. De altfel, ratonii sunt considerați niște mici soldăței care au foarte puțini inamici. Când sunt prinși de tineri, devin niște animale de companie adorabile. Numele de raton vine din indiană.

Ratoni se găsesc din sudul Canadei și până în Panama. Au între 64 și 89 de centimetri lungime și cântăresc până la 11 kilograme. Aceste mamifere trăiesc în zone unde există apă și păduri dese. Se hrănesc cu pești, broaște și insecte, pe care le vânează noaptea. De asemenea, mănâncă nuci, alune și fructe. Își fac cuiburi în scorburi de copaci, unde și dau naștere la pui. Femela dă naștere la 4-5 pui, o dată pe an. Puii se dezvoltă rapid și iau viața pe cont propriu.

Dacă o familie de ratoni trebuie să se mute, femela transportă puii pe rând, unul câte unul, la noul cuib. Ratonii își spală mâncarea? Ei bine, o spală doar din când în când. Cei mai mulți adoră să-și spele hrana și au existat cazuri de ratoni care au refuzat hrana pentru că nu au găsit apă în zonă unde să o poată spăla. Nu-și spală mâncarea pentru a fi mai curată, în condițiile în care apa este, de multe ori, mai murdară decât hrana în sine. O spală doar pentru că adorul mirosul hranei udate.