Razboiul sondajelor: Cine e primul, PSD sau PDL?

Apropo.ro / 06.05.2009, 11:58
Razboiul sondajelor: Cine e primul, PSD sau PDL?
La nici zece zile dupa ce CURS lansa o cercetare sociologica, CSOP inverseaza primele locuri.

La nici zece zile dupa ce CURS lansa pe piata o cercetare sociologica in care PSD avea un avans de patru procente in fata democrat-liberalilor, CSOP, institut cu care PDL lucreaza, instaleaza partidul condus de Emil Boc in topul optiunilor de vot pentru europarlamentare. Astfel, 35% dintre cei intervievati de CSOP au declarat ca ar vota pe 7 iunie cu PDL, in vreme ce pentru PSD+PC opteaza 31%. La sfarsitul lui aprilie, in sondajul CURS, situatia era exact pe dos, social-democratii conducand in plutonul electoral cu 30%, urmati de democrat-liberali cu 26%.

In privinta urmatoarelor locuri, clasamentul este acelasi in ambele cercetari sociologice, desi scorurile electorale sunt diferite. Astfel, pe a treia pozitie se situeaza PNL, cu 16% in CSOP si 19% in CURS, urmat de UDMR, cotat la 7% in ambele sondaje, si PRM care ar fi votat de 6% dintre cei chestionati de CSOP si de 7% dintre respondentii CURS.

Resuscitarea politica prin sondaje nu este un procedeu nou. Democrat-liberalii au avut o reactie similara cu o saptamana inainte de alegerile de anul trecut. Atunci, potrivit unui studiu INSOMAR, PSD conducea cu 35%, in vreme ce PDL era creditat cu 32%. Pentru a contracara impactul , democrat-liberalii au lansat un sondaj CSOP in care aveau 34% fata de 31% cu cat era cotat PSD.

Citeste mai multe despre sondajele efectuate de CURS si CSOP, pe evz.ro.