Râzi de mori! Andrei Gheorghe şi Vacanţa Mare la ediţia specială „Lanţul Slăbiciunilor” din 2001! VIDEO

De: Cătălina Matei / 10.12.2014, 10:40
Râzi de mori! Andrei Gheorghe şi Vacanţa Mare la ediţia specială
În anii 2001-2002, grup umoristic românesc Vacanţa Mare avea un public TV de peste 2,2 milioane, o audienţă apropiată de cea a meciurilor de fotbal cu mare miză ale echipelor româneşti.

Din anul 2001 vin şi următoarele imagini inedite, de Ziua Naţională a României (1 decembrie), mai precis o ediţie specială a emisiunii „Lanţul Slăbiciunilor”, moderată de Andrei Gheorghe, transformată în ”Lanţul Uscăciunilor”.



 

Personaje create de grupul Vacanţa Mare:

@Lila şi Axinte – copiii lui Leana şi Costel din satul oltenesc Sadova interpretaţi de Mirela Stoian şi Florin Petrescu;
@Garcea – interpretat de Mugur Mihaescu – prezinta imaginea politistului rutier incult ce ii ameninta intodeauna pe cei din jur
Leana si Costel – prezinta o familie de tarani din Sadova formata din @Leana (Mugur Mihaescu), Costel (Radu Pietreanu), Axinte (Florin Petrescu) si Lila (Mirela Stoian).
@Crapu si Menumorut – doi dintre cei mai versati hoti
@Boier Moflea si Voda – Mugur Mihaescu & Radu Pietreanu – prezinta o imagine ironica a domnitorului Stefan cel Mare si a unuia dintre boierii sai – Moflea.
@Ungurul si Ardeleanul – un maghiar pe nume Istvan Pisti Kopefalagyi (Mugur Mihaescu) – reprezentantul minoritatii maghiare, cel care se vaita intodeauna Europei ca este nedreptatit in Ardeal si un ardelean getbeget – baciul Gheorghe (Radu Pietreanu)

 

Vacanţa Mare a fost un grup umoristic românesc, format în 1988 de Dan Sava, Mugur Mihăescu, Radu Pietreanu, Felix Sava si Dan Ştefănescu.

Primul spectacol Vacanţa Mare a fost susţinut în 1988 într-o remorcă de tractor, când trupa era formată din patru membri. În 1990 a fost cooptat Dan Ştefănescu. În 1992, Felix Sava şi Dan Ştefănescu au părăsit Vacanţa Mare. În 2007, din grup făceau parte Mugur Mihăescu, Radu Pietreanu şi Florin Petrescu („Axinte”), precum şi colaboratorii mai mult sau mai puţin constanţi: Iulian Ilinca („Frankfurt”), Emil Rădinoiu („Mitică”), Mirela Stoian („Lila”), George Robu („Romică”).

Iniţial grupul a fost un hobby al celor trei. Primele încercări, în anul 1988, în formulă de cinci, nu au avut prea mult succes. După ce doi membri ai trupei au renunţat, grupul Vacanţa Mare realiza reprezentaţii temporare pe litoral, în special în vacanţele de vară. În 1992, la concursul grupurilor de umor neprofesioniste „Burduful de Aur”, organizat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu (unde Vacanţa Mare a obţinut locul doi, cei trei membri iniţiali au fost remarcaţi de impresarul Nicu Dragosin, care i-a determinat să facă pasul decisiv către profesionism. Primele afişe foloseau ca nume al grupului, replica Noi nu suntem normali.

Grupul susţinea anual patru spectacole: două turnee în ţară primăvara şi toamna şi două turnee vara pe litoral (şi uneori în Bucureşti). Cei trei obişnuiau să parodieze cântece, schimbându-le versurile în altele cu referiri la politică şi acompaniindu-se la chitară. în acea perioadă, spectacolele au avut unele elemente comune: prima intrare în scenă era însoţită de înregistrarea melodiei Final Countdown a formaţiei Europe, iar finalul spectacolului includea o combinaţie între o adaptare după „Floare de Iris” a formaţiei Iris cu o adaptare a melodiei folclorice „Ţăranul e pe câmp”, cântată de cei trei împreună cu publicul. Ultimele cinci minute erau rezervate unei pantomime în timpul căreia se asculta un colaj din melodii bine cunoscute, româneşti şi străine, iar cei trei mimau acţiunile descrise de versuri. Scheciurile aveau adesea o temă comună de la spectacol la spectacol, relativ longevive fiind cele din seria Crapu şi Menumorut şi Leana şi Costel.

După moartea tragică, într-un accident auto, a lui Dan Sava în 1999, cei doi membri rămaşi au continuat să activeze, iar din toamna aceluiaşi an au realizat emisiuni săptămânale la ProTV. Emisiunile aveau de regulă o durată de aproximativ o oră şi erau constant programate la ore de maximă audienţă la sfârşit de săptămână. Din momentul în care a devenit evident că Ant. 1 intenţiona să concureze prin emisiunea celor de la Divertis, emisiunea a fost programată exclusiv duminică la ora 20.

Prima jumătate a cuprins mai multe formate, sub diverse titluri Râdeţi cu oameni ca noi, Spectacol Vacanţa Mare, Vacanţa Mare laiv, Stăpânii manelelor (o copie adaptată a serialului Mica Britanie produs de BBC) etc. Cea de-a doua jumătate a fost tradiţional rezervată serialului Leana şi Costel, acţiunea petrecându-se în satul Sadova, cu excepţia sezonului în care Leana şi Costel la oraş se desfăşoară în Bucureşti.