Răzvan Popescu – Acasă la Moş Crăciun!

Apropo.ro / 07.01.2008, 00:00
Răzvan Popescu - Acasă la Moş Crăciun!
Vedetele s-au distrat cum au putut mai bine, ba prin ţară, ba prin străinătate, dar au fost şi unii mai “copilăroşi”, care au preferat ca destinaţie... “Ţara lui Moş Crăciun”. DJ-ul de la Radio 21 s-a aventurat la sfîrşitul lui 2007 în ţinuturile din nord să-şi pună o pilă serioasă: la Moş Crăciun!

– N-ai lăsat şi tu o vorbă că-l poţi înlocui oricînd pe Moşu’?
Moşul s-a uitat mereu cam ciudat la mine şi mi-a invidiat burta. Cred că i-a fost teamă că îl las pe drumuri. L-am liniştit spunîndu-i că am mult de lucru în România.

– La anul, ce zici de un Moş la Rio sau, de ce nu, în Honolulu?
Decît un Moş la Rio, mai bine o tînără la Rio. La Honolulu i-aş trimite pe politicieni, că vin alegerile şi iar ne promit marea cu sarea şi Luna de pe cer.

– Te-ai îmbrăcat vreodată în Moş Crăciun, ca să împarţi cadouri?
M-am îmbrăcat de multe ori în Moş Crăciun, mă ajută fizicul. Colegii de la radio au fost foarte supăraţi că anul ăsta nu am mai fost Moşul lor la petrecerea de Crăciun. Au înţeles însă că sînt plecat la specializare în străinătate şi m-au lăsat să plec doar după ce le-am promis că la anu’ voi fi un Moş cu studii în Laponia. Motiv pentru care mi-am luat rolul în serios şi am absolvit şcoala de elfi.

Laponia: ţinut nordic european ce se întinde dincolo de linia cercului polar, pe teritoriul a patru state: Norvegia, Suedia, Finlanda şi Rusia. Legenda spune că aici ar locui Moş Crăciun, împreună cu Crăciuniţa şi cu elfii lui. Aici este locul magic unde se pregătesc tot anul cadourile care sînt trimise în seara de Ajun copiilor de pretutindeni. Copiii îi pot scrie tot timpul anului lui Moş Crăciun la Biroul Poştal din Korvatunturi. Această zonă destinată turiştilor este situată în Finlanda, în oraşul Rovaniemi, unde aceştia sînt primiţi regeşte.

– Cum ai ales Laponia?
Am ajuns în Laponia în urma unei campanii Radio 21, care şi-a propus să trimită un ascultător în ţara lui Moş Crăciun. La Moş Crăciun am fost cu Mădălina, o studentă la Medi­cină, de 21 de ani, care era hotărîtă să-i ia tensiunea bătrînului care de sute de ani aduce cadouri copiilor cuminţi. Nu a fost nevoie de intervenţia medicului decît pentru Mădălina care, ajunsă în ţară, s-a operat de urgenţă de apendicită.
– Cum ai ajuns pînă acolo?
Pentru că la cursele de sănii trase de reni cu destinaţia Laponia nu am mai găsit nici un loc, am hotărît să mergem cu avionul.
– Cum ai fost primit la intra­rea în ţara lui Moş Crăciun?
Am fost primit mult mai bine decît mă aşteptam, pentru că afară nu erau decît zero grade, iar localnicii se plîngeau, pe unde aveau ocazia, că o aşa căldură în decembrie nu a mai fost de mult. Căldură mare pentru Laponia! Interesant e că în aceeaşi perioadă era mai frig în Bucureşti. Aşa că pot să spun că am fost în ţările calde.
– Ţi-ai luat sarmale la pachet sau te-a omenit şi pe tine cineva cu bunătăţi nordice?
Sincer, nu m-am prins care e meniul lor, pentru că scria în finlandeză. După gust, m-am dumirit că e vorba de peşte şi chestii dulci. Am băut o bere locală foarte bună şi o băutură fierbinte şi dulce, o specia­litate fin­landeză delicioasă, un fel de ceai.
– Te-ai întîlnit cu Moş Crăciun? Ai testat sania? Toţi renii erau în formă?
Renii erau în formă şi pregătiţi să mă tragă. M-am gîndit însă să-i protejez, nu de alta, dar îmi era teamă să nu rămînă cu sechele după o cursă cu Răzvan Popescu la bord.
– Practic, ce poţi face în Laponia?
În Laponia, poţi să vizitezi satul lui Moş Crăciun, parcul lui Moş Crăciun, poţi să schiezi, să faci tot felul de excursii, unde ai ocazia să te întîlneşti cu cîini Husky, reni, urşi polari, vulpi polare. Există şi cluburi, femeile nordice au un mod foarte interesant de a se distra – cunoscătorii ştiu despre ce vorbesc, cîteva magazine unde poţi să te saturi de cumpărături. Finlandezii ştiu ce au de făcut pentru a te lăsa foarte repede fără bani.
– Ai avut ocazia să observi aurora boreală?
Nu am văzut aurora boreală pentru că nu erau îndeplinite condiţiile meteo. Pentru a vedea aurora trebuie să fie foarte frig, cam -20 de grade, cer senin şi o noapte fără Lună. Am căutat-o pe Aurora în toate zilele în care am stat în Laponia şi pot să spun cu durere în suflet că m-a părăsit pentru un turist american sau japonez cu bani mai mulţi. Aştept să crească nivelul de trai în România şi mă voi întoarce la ea.
– Cu ce gînduri ai plecat spre Laponia şi cu ce sentiment ai părăsit acel ţinut "magic"?
Am plecat cu gîndul că mă voi îneca în zăpadă şi m-am întors la Bucureşti gîndindu-mă cum s-ar descurca Videanu, dacă ar fi primar în Laponia. L-ar lua şi acolo iarna pe nepregătite? Pentru că acolo chiar că iarna nu-i ca vara.
– Există vreun lucru special pentru care te-ai reîntoarce acolo?
Aurora Boreală, pentru a o cere în căsătorie.
– Ce bucăţică din "regat" ai adus cu tine?
Am scăzut rezerva naţională de dulciuri şi reni de pluş.