Reactii internationale dupa prezidentialele din Ucraina

Apropo.ro / 23.11.2004, 12:43
Reactii internationale dupa prezidentialele din Ucraina
Observatorii internaționali au fost șocați de numarul mare de nereguli înregistrate in scrutinul de duminica din Ucraina, transmite BBC. Statele Unite au reacționat la acuzațiile de fraudare a alegerilor, anunțând ca nu exclud impunerea de sancțiuni

Observatorii internaționali au fost șocați de numarul mare de nereguli înregistrate in scrutinul de duminica din Ucraina, transmite BBC.

Statele Unite au reacționat la acuzațiile de fraudare a alegerilor, anunțând ca nu exclud impunerea de sancțiuni împotriva acestei țari. Senatorul Richard Lugar, șeful comisiei de politica externa a Congresului a avut cea mai dura reactie, el apreciind ca în Ucraina s-a desfașurat „un program concertat de fraude și abuzuri” și i-a cerut președintelui Kuchma sa ia masuri urgente.

Bruce George, de la OSCE, a declarat inca de luni ca scrutinul nu a trecut testul democrației. Ben Bot, ministrul de externe al Olandei, țara care deține președinția Uniunii Europene, s-a mentinut in aceeasi linie, considerand și el ca alegerile din Ucraina nu au respectat normele internaționale. El a spus ca UE cere autoritaților de la Kiev sa analizeze și eventual sa corecteze rezultatul votului.

In discordanta cu pozitia statelor occidentale se afla Rusia, care s-a grabit sa recunoasca rezultatul scrutinului de duminica. Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin l-a sunat pe Viktor Ianukovici pentru a-l felicita.