Reciclarea, avantaje și beneficii

Apropo.ro / 23.12.2020, 12:26
Reciclarea, avantaje și beneficii

Reciclarea, acel proces tehnologic prin care anumite reziduuri și deșeuri sunt transformate în materii prime este mai mult decât un moft. Populația globală, care a depășit pragul de 8 miliarde de suflete, reprezintă un factor de poluare masiv numai prin reziduurile pe care le produce. Cu toții înțelegem nevoia acută pe care planeta o are în materie de reciclat în condițiile în care ne gândim la obiceiurile de consum ale omului modern. Mai multe inițiative globale și locale au fost demarate de autoritățile de reglementare de la nivelul statelor, și astfel s-au născut anumite trenduri și metode menite să lase o amprentă mai mică asupra mediului înconjurător. Una dintre aceste metode este Zero Waste, sau Niciun Deșeu, ce presupune folosirea containerelor reciclabile, atunci când mergi la cumpărături în varii supermarketuri și magazine alimentare. Prin folosirea recipientelor reutilizabile, se dorește o scăderea a cerințelor pieței în raport cu plasticul. Odată ce piața nu mai are nevoie de cantități incomensurabile de plastic, producătorii vor găsi de cuviință să înlocuiască această metodă de ambalare a produselor pe care le oferă.

Întorcându-ne la reciclare, urmează să îți prezentăm o serie de avantaje și beneficii pe care această metodă le posedă în detrimentul aruncatului la gunoi.

Primul efect benefic al reciclării este reducerea numărului de deșeuri ce se depozitează în gropile de gunoi ale orașelor. Reducând astfel amprenta deșeurilor, orașele devin mai curate și mai sănătoase pentru locuitorii acestora. De asemenea, orașele sunt mai plăcute, mai ordonate și mai curate, dar și mai sănătoase pentru membrii comunităților pe care le susțin.

Al doilea beneficiu al reciclarii, este curățarea deșeurilor ce se depun în apa și în aerul din preajma gropilor de gunoi. Reciclând, acei poluanți nocivi sunt înlăturați din schemă, astfel încât orașele devin mai prietenoase și mai sănătoase pentru comunitățile pe care le găzduiesc.

Un alt beneficiu al procesului de reciclare este reducerea gazelor de emisie cu efect de seră din atmosferă. Acest lucru este produs odată ce materia secundară, rezultată din reciclare este utilizată, reducând amprenta materiei prime necesare pentru consumul general.

Reciclarea ajută la conservarea resurselor naturale ale pământului. Cu cât reciclăm mai mult, cu atât poluăm mai puțin. Să luăm de exemplu situația cărțilorr din bibliotecă. A trecut un număr considerabil de ani de când nu ai mai deschis anumite volume, și totuși ele încă se află în biblioteca personală. Cărți clasice, cărți romantice, cărți polițiste și cărți de dezvoltare personală pe care nu mai intenționezi să le răsfoiești. Atunci când te decizi să le reciclezi printr-o donație sau vânzare cărților către un anticariat, practic salvezi natura de la măcel, pentru că nu mai este nevoie ca arborii să fie tăiați pentru printarea noilor volume. Astfel ajuți la conservarea resurselor naturale ale Pământului.

În plus, pe termen lung, reciclarea contribuie la economisirea cheltuielilor comunității cu energie, așa cum reiese din progresia reciclării unei sticle, ce poate alimenta un bec cu energie timp de patru ore.

Dacă te-am convins că beneficiile reciclării sunt importante pentru mediul înconjurător te așteptăm să completezi formularul din site, iar echipa dedicată a anticariatului te va ajuta să reciclezi acele cărți de care nu mai ai nevoie.