Recomandare de vacanţă: 6 locuri din România pe care probabil nu le-ai vizitat încă – FOTO

De: Cristiana Trifu / 20.08.2018, 10:38
Recomandare de vacanţă: 6 locuri din România pe care probabil nu le-ai vizitat încă - FOTO
Oricât de mult ai bătut ţara în lung şi în lat, la munte, la mare, în capitală sau în marile oraşe, unde festivalurile artistice, tradiţiile sau obiective turistice rămân de referinţă, există anumite locuri cărora mai puţini români le-au trecut pragul. Cum ziua e lungă pe timp de vară, dar perioada de concediu limitată, weekendul rămâne un prilej pentru străbate pământul local.

Pentru ca pregătirea unei astfel de escapade de o zi sau un weekend să fie mai uşoară, echipa din spatele motorului gratuit de căutare a ofertelor de călătorie momondo.ro a selectat şase locuri mai puţin cunoscute din România. Pentru a ajunge acolo, vei descoperi că ai, probabil, nevoie de maşină, tren, bicicletă sau doar de câţiva paşi. În orice caz, sunt puţine şanse ca în aceste locuri să duci dorul aglomeraţiei urbane sau a celei turistice, des întâlnite în această lună în cele mai populare destinaţii din ţară.

1. Satul Rimetea, judeţul Alba (la 56 de km de Alba Iulia)

Aflat la poalele Munţilor Trascău, înconjurat din toate părţile de întinderi de granit de până la 600 de metri şi de un peisaj cum nu se poate mai pitoresc, Rimetea a fost premiat cu titlul „Europa Nostra” din partea Comisiei Europene. Dincolo de natura superbă care îl înconjoară, arhitectura sa a fost atent conservată în nuanţele secolului XIX.

2. Tunelul Iubirii, Obreja, Caraş-Severin

Un loc apreciat la nivelul european, ai cărui singuri creatori sunt natura şi trecerea trenurilor, unde nu există nici marcaje, nici promovare făcut altfel decât în mediul online. Înscris pe lista comorilor ascunse din Europa, a fost descoperit din pur hazard, de un cuplu de fotografi care au răspândit cu ajutorul internetului imagini de la faţa locului.

3. Castelul de Lut, Valea Zânelor (la 50 de km de Sibiu)

Aflat într-un cadru cum însuşi numele Valea Zânelor sugerează, Castelul de Lut a început să iasă la lumină din mâinile unei familii nu mai devreme de 2014. Aceasta şi-a vândut toate economiile plus casa din Bucureşti pentru ca acest castel ca scos din basme să fie parte din realitate. Castelul de Lut este construit în totalitate din materiale naturale, într-un loc în care poţi uita complet de rutină. Are Munţii Făgăraş de-o parte şi de alta, cerul albastru deasupra şi florile cât ai cuprinde cu ochii. Acoperişul Castelului imită culmile munţilor şi, de fapt, construcţia cu totul, aminteşte de artistul catalan Gaudí şi priceperea lui în a găsi punctul de întâlnire al naturii cu arhitectura.

4. Templul Coral, Bucureşti

Există comori ce aşteaptă cuminţi chiar la doi paşi de noi să le trecem pragul, să le acordăm atenţie şi să le umplem cu admiraţie. Templul Coral din Bucureşti, aflat la o aruncătură de băţ de Piaţa Unirii, este construit după Sinagoga Tempelgasse din Viena, făcând notă contrastantă cu griul clădirilor care îl înconjoară. Cei ce au ajuns aici vorbesc despre decoraţiunile minuţioase, vitraliile superbe, simbolurile ce căptuşesc interiorul, amabilitatea personalului angajat şi asemănarea izbitoare din exterior cu aceea a unui castel uriaş de nisip.

5. Laguna Albastră a Transilvaniei, Aghireşu (la 30 de km de Cluj)

Despre această întindere de apă s-au spus multe, dar credem că „o minune a României” o descrie pe deplin. Nu e tocmai floare la ureche să ajungi aici, dar, pe de altă parte, locul rămâne unul autentic, nealiniat de baruri şi magazine (te-ar ajuta să-ţi aduci de-acasă toate merindele) şi nevăzut de prea mulţi ochi. Se mai spune faptul că peisajul aduce cu cel mediteranean, iar rezultatul ploilor ce au dat naştere acestei bucăţi de culoare turcoaz într-o veche zonă de exploatare de caolin este unul recent.

6. Ochiul Beiului, Parcul Naţional Cheile Nerei, Beuşniţa

Legendele spun că apa lacului nu îngheaţă nici în ruptul capului, iar temperatura se încăpăţânează să rămână undeva între 4 şi 8 grade Celsius. Fie că sunt mai mult sau mai puţin înrădăcinate în adevăr, reflexiile de albastru din atmosfera locului sunt cum nu se poate mai reale. De îndată ce ajungi aici, eşti recompensat cu alte două surprize din natură: Cascada Bigăr şi Cascada Beuşniţa. Acestea, împreună cu Ochiul Beiului, fac parte din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa.