Recomandări de lectură: Nonficţiune – Castelul vulturilor, MARK FELTON

De: Alexandra Necsoiu / 04.10.2018, 17:34
Recomandări de lectură: Nonficţiune - Castelul vulturilor, MARK FELTON
Ne plac romanele de aventuri, de dragoste, ne place să citim thrillere sau să ne scufundăm în lumile imaginare închipuite de maeştrii scrisului. Uneori însă ne dorim altceva şi atunci ne întoarcem spre nonficţiune, spre acele poveşti adevărate din care, de asemenea, putem învăţa ceva.

O carte despre petrol, bani şi crime, o alta în care fostul director FBI ne vorbeşte despre etica puterii, povestea unor prizonieri care evadează dintr-o fortăreaţă medievală  – iată ce include selecţia noastră de astăzi.

Crimele din Osage County – Luna Floare şi istoria FBI, David Grann

O carte despre petrol, bani, crime. În anii 1920, populaţia cu cel mai mare venit per capita din lume erau membrii Naţiunii Indiene Osage din statul Oklahoma. După ce sub pământurile lor a fost descoperit petrol, cei din Osage County mergeau în limuzine conduse de şoferi şi construiau conace şi îşi trimiteau copiii la studii în Europa. Apoi, unul câte unui, au început să fie ucişi. Pe măsură ce numărul cadavrelor creştea, proaspăt înfiinţatul FBI a preluat acest caz, care a devenit una dintre primele investigaţii majore ale organizaţiei. Dar instituţia era coruptă şi la început a făcut harcea-parcea cazul. În cele din urmă, tânărul director J. Edgar Hoover a apelat la un fost pădurar texan pe nume Tom White pentru a rezolva misterul. Împreună cu membrii triburilor din Osage County, echipa de agenţi sub acoperire FBI a scos la lumină una dintre cele mai sinistre conspiraţii din istoria recentă a Americii.

Castelul vulturilor, MARK FELTON

Castelul Vincigliata, o fortăreaţă medievală construită pe colinele Toscanei, lângă Florenţa, a fost transformat într-un lagăr de prizonieri de război la ordinul dictatorului Benito Mussolini.  În lagăr, pe lângă ceilalţi prizonieri, se află treisprezece dintre ofiţerii britanici şi din Commonwealth capturaţi pe durata campaniilor din Africa de Nord şi Creta.

„O poveste din timpul ultimului război mondial, extraordinară, uitată în mare parte, dar readusă în atenţie de talentul lui Felton.“ Daily Mail

Loialitate pusă la încercare, James COMEY

O carte despre adevăr, minciuni şi etica puterii . În Loialitate pusă la încercare, James Comey, fost director FBI, împărtăşeşte unele experienţe cu care s-a confruntat pe parcursul carierei sale de peste două decenii ca parte a guvernului Statelor Unite, explorând ce înseamnă leadershipul etic în practică şi cum duce acesta la deciziile corecte. Călătoria lui Comey oferă o perspectivă fără precedent asupra coridoarelor puterii şi o remarcabilă lecţie privind leardshipul eficace. James Comey a fost director al Biroului Federal de Informaţii american din 2013 până în 2017, fiind numit în funcţie de preşedintele Barack Obama. De la urmărirea şi condamnarea Mafiei şi a Marthei Stewart la schimbarea politicilor administraţiei Bush privind tortura şi supravegherea electronică, la supravegherea investigării e-mailului lui Hilary Clinton, precum şi a legăturilor dintre campania prezidenţială a lui Donald Trump şi Rusia, Comey a fost implicat în unele din cazurile cu cea mai mare miză politică din istoria recentă.