RECORD: La 80 de ani, un alpinist a escaladat Everest

De: Gabriela Voicu / 24.05.2013, 16:30
RECORD: La 80 de ani, un alpinist a escaladat Everest
Yuichiro Miura, un alpinist japonez în vârstă de 80 de ani, a devenit cel mai bătrân om care a ajuns în vârful muntelui Everest.

Un bărbat de 80 de ani a escaladat muntele Everest, devenind cea mai vârstnică persoană care a ajuns la peste 8.800 de metri înălțime. Yuichiro Miura a urcat pe munte asistat de fiul sau, aceasta fiind a treia sa încercare, după ce prima dată a escaladat Everest când avea 70 de ani, iar a doua oară la vârstă de 75 de ani, potrivit CNN.

Performanța alpinistului japonez este cu atât mai surprinzătoare cu cât în urmă cu doi ani el a avut un accident în urma căruia și-a rupt șoldul, iar acum patru luni a suferit o operație pe cord pentru a corecta o aritmie.

În ciuda istoricului său medical, Miura spune că este sănătos și că se simte puternic. El a fost cu atât mai sigur pe sine cu cât fiul lui este medic și l-ar fi putut ajuta în timpul călătoriei, în cazul în care ar fi intervenit probleme de sănătate.

Yuichiro Miura

Bărbatul a devenit cunoscut în anii ’70, când a schiat pe Everest. Un film despre acest subiect, numit „The Man Who Skied Down Everest”, a câștigat un Oscar în 1975.

Astăzi, Miura este oficial cel mai vârstnic om care a ajuns în vârful muntelui Everest, însă recordul său ar putea fi depășit în curând de Min Bahadur Sherchan, în vârstă de 81 de ani, care se pregătește să urce pe munte săptămâna viitoare. Miura a început să coboare de pe creastă ieri după-amiază.

Potrivit unor statistici, peste 4.000 de alpiniști au încercat să urce pe Everest, circa 235 și-au pierdut astfel viața, iar aproximativ 120 de cadavre se află încă pe cel mai înalt munte din lume. Cea mai tânără persoană care a reușit să ajungă cel mai sus pe Everest avea 13 ani.