Regatul

De: Mioara Tronaru / 19.11.2007, 13:58
Regatul
Riad, Arabia Saudită. Un atentat extrem de sîngeros îndreptat împotriva occidentalilor face peste 100 de morţi şi 200 de răniţi printre angajaţii unei societăţi petroliere.

În timp ce birocraţii de la Washington stau şi învîrt pe toate feţele ”drepturile teritoriale”, agentul FBI Ronald Fleury şi membrii echipei sale de intervenţii îşi aranjează discret o călătorie de cinci zile în Arabia Saudită pentru a identifica creierul din spatele atentatului. Nici nu ajung bine acolo şi americanii dau peste un adevărat zid de ostilitate din partea gazdelor, care pretind că nu au nevoie de nici un fel de ajutor în derularea anchetei. Ideea filmului porneşte de la atentatul petrecut pe 25 iunie 1996, în Arabia Saudită. Facţiunea locală a Hezbollah a aruncat în aer un camion plin de combustibil, provocînd moartea a 19 americani şi rănind 372 de persoane. Regizorul Peter Berg explică: ”Acest act de terorism a fost unul dintre cele mai violente asupra americanilor din regiune. Pentru prima oară, FBI a colaborat cu autorităţile locale pentru identificarea vinovaţilor. Ancheta a fost delicată şi laborioasă. Mi s-a părut fascinant să surprind această întîlnire dintre americani şi arabi, să arăt eforturile de apropiere a celor două culturi”.

Premiera 23 noiembrie
TO: The Kingdom. Producţie SUA, 2007.
R: Peter Berg. Cu: Jamie Foxx, Chris Cooper, Jennifer Garner, Jason Bateman, Jeremy Piven, Danny Huston, Richard Jenkins, Ashraf Barhoum.
Distribuit de Ro Image 2000