Regele Henric al VIII-lea juca fotbal

Apropo.ro / 19.02.2004, 10:30
Regele Henric al VIII-lea juca fotbal
O cercetatoare britanica susține ca regele Henric al VIII-lea al Marii Britanii era un jucator de fotbal pasionat, deși istoricii spun ca pe vremea sa acest sport era considerat nepotrivit pentru nobili, transmite site-ul Ananova.  Regele Henric al VIII-lea, care s-a nascut în 1491

O cercetatoare britanica susține ca regele Henric al VIII-lea al Marii Britanii era un jucator de fotbal pasionat, deși istoricii spun ca pe vremea sa acest sport era considerat nepotrivit pentru nobili, transmite site-ul Ananova.

 Regele Henric al VIII-lea, care s-a nascut în 1491 și este cunoscut pentru cele șase casatorii ale sale, avea o pereche de „pantofi de fotbal”, dezvaluie documente gasite în arhivele Universitații din Southampton.

Cercetarile Mariei Hayward, de la Centrul de Conservare a Textilelor din cadrul Școlii de Arta Winchester, erau destinate sa scoata la lumina amanunte despre vestimentația celor de la curtea regelui Henric al VIII-ea. Pe lînga aceste detalii, cercetatoarea a descoperit ca regelui îi placeau tenisul, echitația, turnirurile și fotbalul.

„Pe vremea aceea, fotbalul era un joc neorganizat, fara echipe și fara reguli. Potrivit scriitorului contemporan Sir Thomas Elyot, era un joc de «furie bestiala și extrema violența», așa ca nu era potrivit pentru nobili. Este cu atît mai surprinzator ca Henric avea o pereche de încalțaminte special pentru a practica acest sport. Se pare ca se juca fotbal mai ales de Lasatul Secului”, a declarat Hayward.

Mediafax