“Regele verii”, rezultatul colaborării dintre Gojira & Planet H feat. Robin

Apropo.ro / 18.02.2015, 08:30
“Regele verii”, rezultatul colaborării dintre Gojira & Planet H feat. Robin
“Eu sunt regele verii / Mă găseşti în tramvai. Eu sunt regele verii / În exil până în mai” - cântă Robin Proca în stilul său deosebit, virând spre poezie urbană, în cea mai recentă piesa lansată de Gojira & Planet H.

Mesajul piesei a fost sugerat de filmul “The Kings of Summer”, o repunere în scenă a romanului “Împăratul Muştelor”, în care un grup de tineri decide să trăiască într-o junglă – pe timpul verii – şi să-şi exercite libertatea.

Piesă, împreună cu videoclipul, se plasează în două timpuri diferite cu stări de spirit corespunzătoare. Pe de-o parte, suntem captivi într-un spaţiu claustrofobic, neguros al iernii care ne împovărează cu stări negative, toate acestea fiind marcate prin peisajul monoton cu accente sumbre ale mersului cu tramvaiului.

Pe de altă parte, energia noastră sufletească este cea care ne ţine vii, fiecare dintre noi fiind conducătorii propriului regat interior.

“Statutul de rege e cea mai mare iluzie, e profund ironic. Fiecare e rege la el acasă, totul ţine de nomenclatura. Eu, de exemplu, sunt Prinţul Tandareiului, chiar am avut porecla de Prinţul de pe Gârla Veche”, a explicat Gojira.

Planet H a adăugat: “Eu cred ca Rege, în contextul piesei, e cuvântul care defineşte starea pe care o ai când eşti în mediul tău, cu oamenii tăi şi poţi să fii tu însuţi fără restricţii.”

De ce a fost ales tramvaiul drept metaforă pentru sentimentul de “a fi captiv într-un spaţiu relativ restrâns, în mijlocul unor străini”, după cum l-a definit însuşi Planet H? Pentru că acest mijloc de transport este cel care i-a marcat anii de facultate lui Gojira, “La 6 dimineaţa, mă duceam spre facultate şi trebuia să schimb două tramvaie. Era groaznic, aşa îmi închipuiam eu că arată iadul: să stai în banca ta, să nu poţi să te mişti din cauza înghesuielii. Spaţiul restrâns se reflectă asupra stării de spirit”.

Gojira & Planet H au vorbit şi despre cum a decurs colaborarea cu Robin Proca. “Cu Robin a fost dragoste la prima vedere, ne-am întâlnit pe vremea când el era basist în Partizan, datorită lui Artanu’. Noi suntem mereu pe aceeaşi lungime de undă”, a afirmat Gojira, iar Planet H a dezvăluit o lege nescrisă a prieteniei dintre ei: “Ceea ce lumea nu ştie e că dacă doi oameni se întâlnesc, canta amândoi la chitara şi amândoi au auzit de Eddie Van Halen sunt automat prieteni. E o regulă”.

Piesa “Regele Verii” marchează primul pas al colaborării dintre Gojira & Planet H şi casa de discuri Roton.

Regele Verii va fi încoronat şi printr-un party de zile mari în Club Control, în dată de 25 februarie 2015.   
 


Regia: Lazăr Cercel

Muzica: Planet H, Robin.

Text: Gojira, Robin.

Editor: Roton Music Publishing  © & (P) 2015

Participă Music Grupul vocal al corului de copii radio condus de Voicu Popescu.