Acordul între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind calatoriile cetațenilor, semnat la Kiev, la 19 decembrie 2003 și aprobat de Guvernul României în 26 februarie 2004, a intrat în vigoare în 16 iulie, anunța MAE.
Potrivit unui comunicat remis, joi, agenției MEDIAFAX, pentru a respecta angajamentele asumate fața de Uniunea Europeana în documentul de poziție a României pentru Capitolului 24 „Justiție și Afaceri Interne”, România a început armonizarea prevederilor în domeniul vizelor cu cele comunitare, prin introducerea regimului de calatorii pe baza de vize în relațiile cu statele ai caror cetațeni au nevoie de viza pentru a putea calatori în UE.
Data de 5 iulie, anunțata recent de MAE, avea în vedere introducerea unilaterala a regimului de vize de catre partea româna, daca Ucraina n-ar fi transmis, în timp util, notificarea privind aprobarea Acordului menționat.
Avînd în vedere ca în 16 iunie 2004 aceasta notificare a fost efectuata și s-au finalizat procedurile de intrare în vigoare a Acordului, prevederile sale devin aplicabile de la 16 iulie, se arata în comunicat.
Acordul prevede introducerea regimului de vize din 16 iulie, menținerea regimului de calatorii fara vize pentru deținatorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu, scutirea de viza pe toata durata misiunii a membrilor misiunilor diplomatice și oficiilor consulare și a membrilor lor de familie.
Vor fi acordate o serie de facilitați – vize cu multiple intrari, gratuite, cu termen de valabilitate de pîna la un an pentru lucratorii brigazilor cailor ferate de pe trenuri, refrigeratoare și locomotive, conducatorii auto care efectueaza curse regulate de autobuz și transport de marfuri și vize gratuite pentru membrii de familie ai funcționarilor misiunilor diplomatice și ai funcționarilor organizațiilor internaționale acreditate în celalalt stat, pentru persoanele care studiaza în instituții de învațamînt conform unor acorduri bilaterale, copiii în vîrsta de pâna la 18 ani.
Mai pot fi acordate vize gratuite în cazuri de urgența – pentru vizitarea unui membru de familie sau a unei rude apropiate grav bolnave, pentru participarea la înmormîntarea unui membru de familie sau a unei rude apropiate, pentru calatoriile persoanelor care necesita asistența medicala de urgența sau persoane cu boli grave, precum și pentru însoțitorii acestora; pentru membri echipelor de salvare (în cazuri de catastrofe sau situații excepționale).
Vizele cu taxa consulara redusa (50% din tariful consular) pot fi eliberate pentru cei care se deplaseaza pe teritoriul celuilalt stat în baza unor acorduri bilaterale valabile în domeniile științei, tehnicii, învațamîntului, culturii, artei, religiei și sportului sau pe baza unor invitații corespunzatoare sau sînt fondatori ai unor persoane juridice sau investitori în statul celeilalte parți contractante.
Cetațenii statului unei parți contractante pot intra, ieși sau ramîne pe teritoriul statului celeilalte parți contractante fara vize daca se afla în tranzit spre un stat terț (numai prin zona de tranzit aeroportuar), sînt posesorii unui permis de ședere permanenta, sînt membri ai echipajelor navelor fluviale și maritime, sînt membri ai echipajelor navelor aeriene ale aviației civile.
Românii care doresc sa calatoreasca în Ucraina începînd cu 16 iulie 2004 se pot adresa Ambasadei Ucrainei la București – secția consulara (str. Tuberozelor nr. 5) sau Consulatului General al Ucrainei la Suceava (str. Mihai Viteazu nr.48)