Regina Beatrix a Olandei va abdica pe 30 aprilie, iar tronul va fi preluat de fiul ei

Apropo.ro / 29.01.2013, 13:30
Regina Beatrix a Olandei va abdica pe 30 aprilie, iar tronul va fi preluat de fiul ei
Regina Beatrix a Olandei, în vârstă de 75 de ani, a anunțat că abdică în favoarea fiului ei cel mare, prințul Willem-Alexander.

Regina Beatrx a Olandei va abdica pe 30 aprilie 2013, urmând ca tronul să fie ocupat de fiul ei cel mare, Willem-Alexander.

Beatrix a Olandei a devenit regină 30 aprilie 1980, implicându-se activ în activitățile politice și sociale ale țării și bucurându-se de o largă popularitate.

Willem-Alexander, în vârstă 45 de ani, va deveni primul rege după Willem al III-lea, care a murit în 1890.

Regina a explicat că a ales acest moment în contextul în care anul acesta împlinește 75 de ani și sunt 200 de ani de monarhie în Olanda.

Fiul mijlociu al reginei, Johan Friso, este în comă după accidentul de schi pe care l-a avut în februarie 2012 în Austria.

Regina consideră că fiul ei este pregătit să preia acest rol. „A sosit vremea ca tronul să fie ocupat de noua generație„, a spus Regina, la capătul unei domnii de 33 de ani.

Willem-Alexander este căsătorit cu Prințesa Maxma Zorrigueta, fost bancher de investiții din Argentina, și au împreună trei copii. Decenii la rând au existat zvonuri legate de el, cum că ar fi un mare băutor de bere, că a făcut parte din fraternități, iar comentariile sale directe, fără menajamente, au supărat jurnaliștii și politicienii. Willem-Alexander este pilot și expert în managementul resurselor de apă. El va deveni primul Rege al Olandei, după Willem al III-lea.

Pare să nu fie o veste (sau un exemplu) prea bun pentru prințul Charles al Marii Britanii, 64 de ani, care așteaptă – parcă de o viață să îi urmeze la tron reginei Elisabeta a II-a.

Prințul Charles este moștenitorul tronului britanic de peste 59 de ani. Acesta a depășit un record istoric, nimeni din monarhia britanică nu a purtat atât de mult acest titlu.

Prințul Charles a doborât recordul stră-străbunicului său, regele Edward al VII-lea, care a așteptat 59 de ani, două luni și 13 zile să urce pe tronul Marii Britanii.