Regina Elisabeta a II-a nu va fi invitata la aniversarea Quebecului

Apropo.ro / 11.12.2007, 09:53
Regina Elisabeta a II-a nu va fi invitata la aniversarea Quebecului
Guvernul canadian refuza sa o invite pe regina Elisabeta a II-a la aniversarea a 400 de ani de la infiintarea provinciei Quebec, in 2008.

Guvernul canadian refuza sa o invite pe regina Elisabeta a II-a la aniversarea a 400 de ani de la infiintarea provinciei Quebec, in 2008, de teama sa nu genereze nemultumirea unor locuitori care se opun regalitatii, a anuntat cotidianul La Presse.

Citand documente obtinute gratie legii privind accesul la informatie, cotidianul sustine ca premierul Stephen Harper "a rezistat presiunilor Guvernului din Quebec, ale orasului Quebec si ale propriilor functionari" care doreau ca regina, seful statutului canadian, sa fie invitata la festivitatile organizate cu aceasta ocazie.

Eventualitate vizitei reginei Elisabeta a II-a a generat deja polemici in acest an in provincia francofona, in special in mediile separatiste, care se opun vehement regalitatii.

Presedintele Consiliului suveranitatii, Gerald Larose, a calificat chiar eventuala prezenta a reginei la aceste ceremonii drept "simbolul cel mai colonial al monarhiei", in timp ce altii au vorbit despre o "rusine" pentru provincie si au amenintat cu organizarea unor proteste.