Regizorul Ken Russell a murit

Apropo.ro / 29.11.2011, 15:04
Regizorul Ken Russell a murit
Ken Russell, regizorul britanic nominalizat la Oscarul din 1970 pentru filmul sau "Women in Love", a murit.

Regizorul britanic Ken Russell a murit, duminica, la varsta de 84 de ani. Informatia a fost confirmata luni de membrii familiei cineastului, care au spus ca acesta a murit in somn.

Ken Russell, care a debutat in televiziune, este cunoscut si pentru ca a adus pe marele ecran musicalul rock „Tommy”, inspirat de albumul omonim al trupei The Who, in anul 1975.

Inainte de a deveni cineast, Ken Russell a fost marinar, in 1945, si dansator in compania Ny Norsk Ballet, in 1950. A devenit apoi un apropiat al universului cinematografic si s-a simtit atras de arta fotografica si de meseria de actor incepand din 1951.

Ken Russell a facut primii pasi in universul cinematografic in 1963, cu o comedie usoara si turnata doar in cateva zile, „French Dressing”, care se dorea un fel de omagiu adus actritei Brigitte Bardot. Russell a facut apoi si un film de spionaj, cu Michael Caine si Françoise Dorléac, intitulat „Billion Dollar Brain”, a carui actiune era plasata in perioada Razboiului Rece.

Ken Russell

La inceputul anilor 1970 a realizat doua adaptari cinematografice care i-au adus o anumita recunoastere din partea criticilor de specialitate: „Women in Love”, pentru care a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun regizor in 1971, realizat dupa romanul cenzurat al scriitorului D.H. Lawrence (autorul volumului „Amantul doamnei Chatterley”), si „The Devils”, un film care a avut la baza romanul omonim scris de Aldous Huxley.

Intr-o perioada in care cinematografia britanica era dominata de opere aristocratice si filme cu costume spectaculoase, Ken Russell s-a demarcat complet de contemporanii lui, prin stilul lui baroc, estetica stralucitoare si discursul subversiv. Filmele sale au deranjat profund opinia publica si au fost interzise spectatorilor mai tineri.

Ulterior, cineastul britanic a inceput sa regizeze filme biografice despre artisti celebri, in care adeseori se indeparta de la realitatea faptelor, pentru a promova o viziune complet subiectiva, fantasmagorica si halucinanta. In aceeasi perioada, Russell a realizat si doua musicaluri: „The Boy Friend”, a carui actiune se desfasoara pe Broadway-ul anilor 1920, si „Tommy”, o opera-rock realizata cu trupa rock The Who.