Regizorul Liviu Ciulei, omagiat la festivalul Beyond din New York

Apropo.ro / 24.11.2011, 16:55
Regizorul Liviu Ciulei, omagiat la festivalul Beyond din New York
Regretatul regizor Liviu Ciulei va fi omagiat in cadrul Festivalului de Film Romanesc de la New York, ajuns la a sasea editie.

Festivalul de Film Romanesc de la New York: Beyond omagiaza, in 2011, opera cinematografica a lui Liviu Ciulei (1923 – 2011), unul dintre cei mai importanti regizori din istoria filmului autohton.

Personalitatea si opera sa vor fi evocate de actrita Irina Petrescu, invitata la festival pentru a fi prezenta la proiectia filmului Valurile Dunarii, debutul sau in cinematografie, dar si pentru a participa la o discutie despre regizorul Liviu Ciulei.

Cele trei lungmetraje regizate de Ciulei vor fi proiectate din noi copii de 35 mm reeditate cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, beneficiind de o noua traducere in limba engleza realizata cu sustinerea ICR New York.

Liviu Ciulei a trait si a lucrat timp de cateva decenii in Statele Unite, acolo unde a fost director artistic al Teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis si a predat la cele mai prestigioase institutii de profil din New York: Columbia University, respectiv New York University.

Prima retrospectiva integrala dedicata lui Liviu Ciulei, in SUA

In 2010, cand cele trei lungmetraje semnate de acesta au fost prezentate in cadrul sectiunii 3 x 3, Ciulei a primit Premiul de Excelenta TIFF, distinctie care s-a alaturat Premiului UNITER pentru Intreaga Activitate, obtinut in 2001.

Cariera sa include peste 20 de filme, la care a lucrat in calitate de regizor, actor sau scenarist, precum si numeroase spectacole de teatru, unde si-a pus semnatura ca regizor, scenograf sau actor, aceste productii fiind recompensate de-a lungul timpului cu distinctii prestigioase.

Liviu Ciulei a murit luna trecuta, la varsta de 88 de ani, in Germania. A debutat ca actor in 1946, jucand rolul lui Puck in „Visul unei nopti de vara” la Teatrul Odeon din Capitala.

Cel mai important eveniment dedicat cinematografiei romanesti peste hotare, Festivalul de Film Romanesc de la New York, ajuns in 2011 la cea de-a sasea editie, este organizat de Institutul Cultural Roman din New York si Film Society of Lincoln Center, in colaborare cu Festivalul International de Film Transilvania (TIFF).