Regizorul Radu Jude pregăteşte un nou film

De: Mioara Tronaru / 04.09.2013, 08:00
Regizorul Radu Jude pregăteşte un nou film
După premiera mondială a scurtmetrajului “O umbră de nor”, în cadrul secţiunii Quinzaine des Realiasateurs la Cannes 2013, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj în cadrul TIFF şi trofeul “Heart of Sarajevo"/ "Inima Oraşului Sarajevo" pentru Cel mai bun scurtmetraj, regizorul Radu Jude pregăteşte un nou proiect cinematografic.

Este vorba despre “Inimi cicatrizate”, o adaptare liberă a textelor literare autobiografice ale scriitorului Max Blecher şi în special a romanului omonim. Regizorul Radu Jude continuă, cu acest nou proiect, să exploreze „relaţia omului cu corpul, cu finitudinea şi cu degradarea corporală”, temă abordată şi în scurtmetrajul “O umbră de nor”.

Legat de acest nou proiect regizorul Radu Jude menţionează: „cred că forţa cinematografului nu stă în poveste, nici în diversele filozofii din spatele poveştilor, ci în uriaşa lui capacitate descriptivă. Sper că acest film nu va „spune” ceva, nu va avea un „sens”, nu va comunica „semnificaţii”, sper doar că el va arăta, că va oferi descrierea amănunţită a unei experienţe umane limită la care să ne raportăm cu duioşie, cu teamă şi cu respect.”

Scenariul este finalizat, în prezent casa de producţie Hi Film se ocupă de finanţarea proiectului, producători din Franţa şi Germania exprimându-şi deja interesul faţă de acest film bazat pe viaţa şi opera unuia dintre cei mai mari scriitori români, Max Blecher – numit de Eugen Ionescu „Kafka român” şi considerat de critica literară un remarcabil reprezentant al literaturii autenticităţii.