Regula golului de aur nu va mai fi aplicata

Apropo.ro / 27.02.2004, 09:43
Regula golului de aur nu va mai fi aplicata
International Board a decis, sîmbata, la Londra, sa se renunțe la regula golului de aur și a celui de argint în toate competițiile oficiale organizate de FIFA, astfel urmînd sa se revina la cele doua reprize de prelungiri și la loviturile de departajare, informeaza

International Board a decis, sîmbata, la Londra, sa se renunțe la regula golului de aur și a celui de argint în toate competițiile oficiale organizate de FIFA, astfel urmînd sa se revina la cele doua reprize de prelungiri și la loviturile de departajare, informeaza AFP.

Aceasta noua reglementare va intra în vigoare începînd cu data de 1 iulie 2004, astfel ca la Campionatul European din Portugalia echipele vor fi departajate, în caz de egalitate dupa 90 de minute de joc, conform regulii golului de argint, opțiune aleasa de UEFA.

Golul de aur corespunde întreruperii imediate a meciului atunci cînd una dintre echipe înscrie în timpul prelungirilor.

În cazul golului de argint, prima repriza a prelungirilor se va desfașura pîna la capat, chiar daca se înscrie un gol. 

Alte decizii ale International Board

Membri International Board au hotarat si limitarea la maxim șase a numarului jucatorilor înlocuiți în timpul unui meci amical, deși pîna în prezent acest lucru depindea de un acord între selecționerii echipelor și arbitrul întîlnirii, informeaza AFP.

FIFA a anunțat ca a luat aceasta decizie pentru pastrarea interesului publicului fața de meciurile amicale. 

De asemenea, International Board a decis ca jucatorii care își vor scoate tricoul pentru a-și manifesta bucuria fața de înscrierea unui gol sa fie automat avertizați cu cartonaș galben, acesta putînd fi considerat un comportament „anti-sportiv”.

„Nu am luat aceasta decizie din motive estetice, ci din cauza problemelor de securitate. În unele țari se estimeaza ca un jucator care își scoate tricoul pentru a-i sfida pe suporterii echipei adverse poate reprezenta un pericol pentru securitate”, a precizat arbitrul spaniol Jose Maria Garcia Aranda.

International Board a mai decis sa continue experiențele de comunicare prin radio între arbitri, așa cum s-a întîmplat la Cupa Confederațiilor, însa a interzis comunicarea prin intermediul caștilor în ureche.

Din motive necunoscute, International Board a respins solicitarea Federației Germane de Fotbal de marire a perioadei de pauza de la 15 la 20 de minute, precizînd ca „argumentele aduse au fost de ordin comercial și ar fi complicat viața jucatorilor în plan sportiv”. 

Mediafax