Regulile succesiunii la tronul Marii Britanii vor fi schimbate

De: MediafaxFoto / 28.10.2011, 17:00
Regulile succesiunii la tronul Marii Britanii vor fi schimbate
Cele 16 tari membre ale Commonwealth si-au dat acordul pentru a schimba regulile de succesiune la tronul Marii Britanii, a anuntat azi premierul britanic.

Potrivit lui David Cameron, se va „pune capat intaietatii masculine, in sensul ca ordinea de succesiune va fi determinata pur si simplu de ordinea nasterii„. O alta modificare consta in acordarea permisiunii monarhului de a se casatori cu o persoana catolica.

Principalul efect al acestei modificari este faptul ca primul copil al printului William si al sotiei sale, Catherine, va putea sa mosteneasca tronul, indiferent daca va fi fata sau baiat.

Legea succesiunii la tronul Marii Britanii, adoptata in 1689 si 1701, dadea prioritate unui mostenitor de sex masculin, chiar daca acesta nu era cel mai mare dintre frati. Doar in situatia in care nu exista niciun mostenitor de sex masculin o fiica putea urca pe tron. Totodata, monarhul Marii Britanii nu poate fi de religie catolica.

In 2005, s-a initiat o reforma in acest sens, insa a fost considerata prematura, mai ales ca printii William si Harry, al doilea, respectiv al treilea in ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii – dupa tatal lor, printul Charles -, nu erau casatoriti pe atunci.

Problema succesiunii la tron a redevenit de actualitate odata cu mariajul printului William si cu sarbatorirea, in 2012, a 60 de ani de domnie a reginei Elizabeth a II-a, doua evenimente susceptibile de a beneficia de sprijinul populatiei, potrivit expertilor.