Religia reaprinde spiritele

Apropo.ro / 29.04.2005, 14:30
Religia reaprinde spiritele
"Regatul Cerului", filmul dedicat cruciadelor de Ridley Scott, este nu numai un pas hotarator pentru cariera lui Orlando Bloom (s-a spus ca actorul, pentru prima oara cap de afiș, ori va triumfa, ori își va frange gatul) ci, mai ales, un nou prilej pentru scandaluri


„Regatul Cerului”, filmul dedicat cruciadelor de Ridley Scott, este nu numai un pas hotarator pentru cariera lui Orlando Bloom (s-a spus ca actorul, pentru prima oara cap de afiș, ori va triumfa, ori își va frange gatul) ci, mai ales, un nou prilej pentru scandaluri religioase.

Daca musulmanii l-au numit un film „anti-islamic”, un profesor de la Cambridge, expert în cruciade, a zis ca pelicula prezinta „istoria în varianta Osama bin Laden”.

De fapt, filmul lui Ridley Scott vorbește (cu toata grandoarea vizuala în care Scott e expert) despre razboiul pentru apararea Ierusalimului, premisa fiind co-existența pașnica a mai multor religii.

Acțiunea filmului începe în 1185. Balian, un tanar fierar dintr-un sat francez, este declarat fiul nelegitim al unui cavaler cruciat, Godfrey of Ibelin, luat pe sus și adus la Ierusalim, în fața regelui Baldwin al IV-lea, care predica toleranța între creștini și musulmani. Acesta îi cere lui Balian sa i se supuna și sa-i conduca armata, însa tanarul, înca marcat de sinuciderea soției lui, care l-a facut sa-și piarda credința, refuza.

Ascensiunea la tron a lacomului și trufașului Guy de Lusignan și loviturile date regatului din toate parțile, îl fac pe Balian sa se ridice la lupta împotriva sarazinilor, conduși de generalul Saladin.

Rand pe rand, istoricii au contestat veridicitatea faptelor narate în film și justețea punctului de vedere din care sunt istorisite ciocnirile între creștinatate și Islam.

Orlando Bloom – pe scut sau sub scut?

„Pentru Orlando Bloom rolul lui Balian e o mare oportunitate sau o capcana?”, s-au întrebat cei nu prea siguri de capacitatea frumușelului interpret al lui Legolas și Paris de-a ține afișul unei asemenea superproducții, trecand astfel înaintea unor nume ca Liam Neeson, Jeremy Irons sau Edward Norton.

Cu toate eforturile interpretative și fizice ale actorului (care s-a îngrașat 10 kg pentru rol, a suferit de gripa pe toata perioada filmarilor și s-a ales cu ceva rani serioase la mana, de la sabie), s-a afirmat deja despre el ca nu are nici forța lui Russell Crowe în „Gladiatorul”, nici charisma lui Tom Cruise în „Ultimul samurai”, ca nu e nicidecum starul filmului, iar unii au spus ca ar fi trebuit ca Ridley Scott sa ramana la opțiunea inițiala: Goran Visnjic.

Cruciadele – adevar istoric și ficțiune

Printre inadvertențele reproșate filmului au mai fost: moartea cruciatului Reynald de Chatillon, al carui cap a fost înfipt într-o țeapa, introducerea în scenariu a lui Godfrey (interpretat de Liam Neeson), singurul personaj dintre toate care n-a existat în realitate, precum și nerespectarea datelor istorice – regele Baldwin a murit, de fapt, în 1185 (la 24 de ani), cand povestea din film abia începe.

Pentru cei interesați de acuratețe, cruciadele au fost în numar de noua și s-au desfașurat între secolul al XI-lea și al XIII-lea. Prima a început în 1095, dupa ce Papa Urban al II-lea a cerut Europei creștine sa revendice Ierusalimul. În 1137 s-a nascut, în Tikrit, Saladin, viitorul conducator al sarazinilorÂ…

Afla mai multe despre filmul controversat numai din

Tags: