Renault – Nissan, o noua colaborare

Apropo.ro / 01.07.2002, 10:30
Renault - Nissan, o noua colaborare
Renault SA și Nissan Motor Co. au convenit sa intre într-o noua etapa a alianței formate în producția de automobile prin cumpararea în comun a unei proporții mai importante de componente. Companiile franceza și nipona au indicat, în comunicatul dat

Renault SA și Nissan Motor Co. au convenit sa intre într-o noua etapa a alianței formate în producția de automobile prin cumpararea în comun a unei proporții mai importante de componente.

Companiile franceza și nipona au indicat, în comunicatul dat publicitații, ca achizițiile realizate în comun vor ajunge la o valoare anuala de 21 miliarde de dolari, de la aproximativ 15 miliarde de dolari în prezent, majoritatea noilor piese fiind utilizate pentru motoare și sistemele de transmisie.

Colaborarea în domeniul procurarii de componente, care va genera economii de costuri și va oferi celor doi constructori auto mai multa autoritate în privința stabilirii prețurilor, este un element crucial al alianței încheiate de Renault și Nissan, care mai include producția de automobile și vînzarile.

Renault a preluat un pachet din acțiunile Nissan în anul 1999, cînd compania nipona era aproape de faliment, și a trimis un grup de manageri care sa îi redreseze activitatea. Politica grupului francez a început sa dea roade mai devreme decît se estimase, fiind de așteptat ca Nissan sa contribuie într-o proporție semnificativa la profiturile Renault din acest an.

Alte beneficii rezultate din alianța francezo-nipona ar putea aparea începînd din 2004, cînd Renault va începe sa construiasca o noua versiune a automobilului Clio pe aceeași platforma utilizata pentru asamblarea Nissan Micra.

Pîna în 2005, cele doua companii spera sa produca jumatate din automobile pe platforme comune, lucru care le-ar permite sa-și diminueze costurile operaționale și sa achiziționeze împreuna mai multe componente auto.

Daca situația va evalua conform previziunilor, majoritatea producției Nissan și Renault se va baza pe zece platforme comune.

Consolidînd cooperarea dintre cele doua companii, Renault și-a marit în acest an participarea la capitalul Nissan de la 36,8% la 44,4%, în timp ce Nissan a preluat un pachet de 15% din acțiunile Renault.

Pe de alta parte, companiile au mai anunțat, vineri, crearea unei unitați comune de tehnologia informației, destinata sa le armonizeze sistemele computerizate.

Noua unitate, Renault-Nissan Information Services (RNIS), va superviza cooperarea în domenii precum arhitectura tehnica, masurarea performanțelor și telecomunicații.

Sursa: www.mediafax.ro

Tags: