Respiratia la control!

Apropo.ro / 22.03.2005, 12:25
Respiratia la control!
Profita de campania nationala "cere mai mult de la viata" și controleaza-ti plamanii și caile respiratorii. Un milion de romani sunt astmatici Peste 155 milioane de oameni din lumea întreaga sufera de astm bronșic. Numarul celor afectați de bronhopneumopatie


Profita de campania nationala „cere mai mult de la viata” și controleaza-ti plamanii și caile respiratorii.

Un milion de romani sunt astmatici
Peste 155 milioane de oameni din lumea întreaga sufera de astm bronșic. Numarul celor afectați de bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC) este de patru ori mai mare. La noi, peste 2 milioane de romani sufera de maladii pulmonare. Din nefericire, numai 25% dintre pacienți sunt cunoscuți de catre medici și urmeaza un tratament adecvat.

Anul trecut, campania „Cere mai mult de la viața”, inițiata de 40 de medici pneumologi, în 22 de centre de spirometrie din țara, a descoperit o serie de cazuri noi. Au fost testate 9 600 de persoane, din care 938 aveau BPOC, 1 556 aveau astm bronșic, 916 bronșita cronica simpla, 260 rinita alergica, iar 200 alte maladii pulmonare. Daca 80% dintre astmatici știau de ce afecțiune sufera, ceilalți subiecți habar n-aveau ca sunt bolnavi.

Dintre cei 938 de pacienți cu BPOC, 40% au aflat ca sufera de aceasta boala abia în urma consultației gratuite efectuate în cadul campaniei. Pentru ca tratarea din timp a bolilor pulmonare este foarte importanta și pentru pacienți, și pentru autoritați, Societatea Romana de Pneumologie reia campania „Cere mai mult de la viața” – acțiune prin care își propune sa depisteze afecțiunile respiratorii cronice, precum bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) și astmul bronșic.