Restaurant pentru anorexici și bulimici la Berlin

Apropo.ro / 12.01.2005, 13:10
Restaurant pentru anorexici și bulimici la Berlin
O femeie care a suferit de anorexie și bulimie în tinerețe a avut ideea de a deschide la Berlin un restaurant special pentru cei, dar mai ales cele, care sufera de aceste tulburari, transmite AFP. Katja Eichbaum a suferit primele dereglari ale poftei de mîncare în adolescența,


O femeie care a suferit de anorexie și bulimie în tinerețe a avut ideea de a deschide la Berlin un restaurant special pentru cei, dar mai ales cele, care sufera de aceste tulburari, transmite AFP.

Katja Eichbaum a suferit primele dereglari ale poftei de mîncare în adolescența, cînd parinții ei au luat decizia sa se desparta. Katja a suferit variații radicale de greutate și în cele din urma, în 2003, s-a internat în spital timp de trei luni pentru a se trata. Terapia începuta atunci a început sa dea rezultate.

Împreuna cu Claudia, care sufera de anorexie, Katja a deschis primul restaurant pentru persoanele cu acest gen de probleme, luna trecuta. Acesta are un decor menit sa faca clientele sa se simta ca acasa, însa esențialul este ca acestea sa poata merge într-un restaurant fara sa le fie rușine.

„Important este ca fetele sa faca primul pas, sa guste macar. Pot sa ceara și jumatați de porție”, spune Katja, în vîrsta de 30 de ani. Ca sa nu-și faca clientele sa se simta stigmatizate, nici pe firma restaurantului, nici pe meniu nu exista vreo aluzie la specificul acestuia. De altfel, acesta este deschis tuturor, ceea ce permite realizarea unei cifre de afaceri încurajatoare pentru început.

Katja a alcatuit singura meniul, fara sa ceara sfatul unui medic sau nutriționist. „Terapia m-a învațat sa manînc”, spune ea, convinsa ca este în masura sa-și ajute clientele care vin adesea în grup, precum cele de la asociația „Dick und duenn” („Slabe și grase”).

Cîteva zeci de anorexice și bulimice au trecut deja pragul acestui restaurant, care, potrivit medicului Thomas Falbesaner, poate funcționa și ca „spațiu pentru oameni care revin la o viața normala dar au înca raporturi sensibile cu alimentația”.

Katja a pus în practica niște șiretlicuri pentru a pacali apetitul clientelor. Micul dejun nu este servit pe o farfurie mare, care ar putea speria, ci pe trei farfurioare mici suprapuse. Înghețata este servita în boluri mici așezate pe o bucata de gazon artificial care sa duca cu gîndul la primavara.

Personalul, sanatos „în cea mai mare parte”, a primit indicații sa nu faca nici cel mai mic comentariu fața de clientele care nu termina ce au în farfurie. „Se mai întîmpla”, spune Claudia, care deși este anorexica, este un bucatar excelent.

În Germania exista un singur institut pentru medicina alimentației, iar numarul bolnavelor, în principal femei cu vîrsta în 15 și 35 de ani, este de o suta de mii. Între 5 și 10% din numarul total sînt barbați, numarul cazurilor de anorexie masculna fiind în creștere. Numarul bulimicilor din Germania este estimat la 600.000.

Mediafax