Rețelele P2P, mai prospere ca niciodata

Apropo.ro / 21.07.2004, 17:40
Rețelele P2P, mai prospere ca niciodata
Transferul de muzica și filme prin rețelele de file-sharing (punere în comun de fișiere) este în creștere, în ciuda eforturilor industriilor de divertisment de a limita încalcarea drepturilor de autor, spun analiștii. Filmele și alte fișiere

Transferul de muzica și filme prin rețelele de file-sharing (punere în comun de fișiere) este în creștere, în ciuda eforturilor industriilor de divertisment de a limita încalcarea drepturilor de autor, spun analiștii.

Filmele și alte fișiere mai mari de 100 MB încep sa devina cele mai solicitate download-uri în rețelele de computere din întreaga lume, arata un raport recent al companiei britanice CacheLogic, citat de BBC News.

Compania se ocupa cu analiza traficului de tip P2P (peer-to-peer), precum Kazaa, care îi ajuta pe milioanele de utilizatori din întreaga lume sa puna în comun muzica, filme sau software. CacheLogic estimeaza ca fiecare mare rețea P2P are cel puțin 10 milioane de utilizatori conectați, în orice moment.

„Filmele au depașit muzica”, spune fondatorul și directorul de tehnologie al CacheLogic, Andrew Parker, referindu-se la topul preferințelor celor care descarca fișiere prin rețele P2P de pe Internet. În ciuda pretențiilor industriei muzicale, care susține ca tehnologia peer-to-peer a mai pierdut din utilizatori, aceasta traiește și se simte foarte bine, spun cei de la CacheLogic.

P2P este generatorul cel mai mare de trafic în rețelele providerilor de Internet, depașind cu mult traficul web, și costand anual 332 de milioane de lire sterline, conform raportului companiei britanice.

Ideea ca programele tip Kazaa sunt folosite în principal pentru transferul de muzica e doar un mit, spun reprezentanții CacheLogic. Analiza lor a aratat ca majoritatea traficului P2P consta în fișiere mai mari de 100 MB, sugerand ca utilizatorii de Internet descarca filme, software sau jocuri cel puțin la fel de mult ca în cazul fișierelor MP3.

O data cu lansarea unui film de mare succes de la Hollywood, compania britanica a constatat ca 30% din traficul înregistrat de un provider de Internet a fost generat de transferul unui singur fișier de 600 MB.

Conform unei cercetari a companiei Jupiter, 15% dintre utilizatorii de P2P din Europa descarca un film complet pe parcursul unei luni. În Spania, procentul este mult mai mare: 38%.

Cei de la Jupiter nu sunt însa atat de convinși de faptul ca filmele urca în topul preferințelor utilizatorilor de Internet.

„Aș fi foarte surprins sa aflu ca filmele sunt cele mai downloadate fișiere”, spune analistul Mark Mulligan. „Motivul principal este ca descarcarea unui film poate fi o experiența dureroasa pentru cei cu o conexiune mai mica de 1 Mbps”. În plus, e și o chestiune de comoditate, spune el. MP3-urile sunt mult mai mici și se pot stoca mai ușor pe hard disc.

„Este o generație noua de utilizatori de P2P care au crescut cu ideea ca muzica nu este ceva pentru care trebuie sa platești”, a adaugat Mulligan.

„Însa aplicațiile file-sharing raman o provocare egala pentru industriile de muzica, film și TV”, a admis el.

Pentru comentarii si sugestii, scrie in Forumul Software & Hardware.
Mihai Musatoiu, [email protected].