Reţeta care i-a adus lui Bogdan Vandici trofeul „Chefi la cuţite“: PAVLOVA, cel mai apetisant desert

Redacția / 29.06.2018, 12:08
Reţeta care i-a adus lui Bogdan Vandici trofeul „Chefi la cuţite“: PAVLOVA, cel mai apetisant desert
Bogdan i-a cucerit pe chefi cu o prăjitură creată în cinstea balerinei Ana Pavlova. Câştigătorul concursului a făcut parte din echipa chef-ului Florin Dumitrescu

Bogdan a câştigat aprecierea juraţilor exigenţi gătind ceva dulce, prăjitura Pavlova. Iată care este povestea acestui desert savuros şi modul în care îl puteţi prepara.

„Paternitatea” acestui desert este reclamată atât de australieni cât şi de neozeelandezi. Se spune că balerina Ana Pavlova a susţinut un turneu atât în Australia cât şi în Noua Zeelandă în 1926-1927 şi un chef din acea perioadă i-a dedicat, în semn de apreciere, un desert aerat, de spumă.

Ingrediente prăjitură Pavlova
Pentru bezea
6 albuşuri
300 g zahăr pudră
1 praf sare

Pentru Pavlova
400 g căpşuni proaspete şi zmeură
200 ml smântănă lichidă pentru frişcă
200 ml iaurt natural degresat
2 linguri zahăr pudră
1 păstaie de vanilie, cu seminţele scoase
frunze de mentă, proaspete

Mod de preparare
Încingi cuptorul la 150 de grade Celsius. Pui albuşurile într-un bol curat şi le baţi, la viteză medie, până se formează o spumă fermă.

Cu mixerul în funcţiune, adaugi treptat zahărul şi un praf de sare. Setezi mixerul la cea mai mare viteză şi amesteci 7-8 minute, până când bezeaua este albă, strălucitoare şi fină. Dacă ţi se pare că nu este gata, poţi să mai mixezi bezeaua un pic, dar cu grijă.

Aşezi hârtie de copt în două tăvi. Împarţi amestecul de bezea în două părţi egale, uniforme. Le dai forma unui cerc de aproximativ 20 cm diametru. Dai ambele tăvi la cuptorul încins şi le laşi să se coacă 1 oră, până când bezeaua capătă o culoare aurie şi este pufoasă în centru.

Tai în două sau în patru căpşunile mari şi pe cele mici le laşi întregi, apoi le amesteci cu zmeura. Baţi smântâna pentru frişcă cu zahărul, până se formează un amestec pufos, apoi amesteci cu iaurtul şi încorporezi seminţele de vanilie. Cu o lingură, pui jumătate din cantitatea de frişcă peste una dintre foile de bezea şi o întinzi uşor.

Presari jumătate din cantitatea de fructe, uniform, peste amestecul de frişcă. Deasupra, aşezi cealaltă foaie de bezea şi apeşi uşor pentru a se lipi. Întinzi restul de frişcă pe deasupra prăjiturii şi presari restul de căpşuni şi de zmeură. Pentru decor, poţi să adaugi câteva frunze de mentă proaspătă. Serveşti acest tort Pavlova cu căpşuni şi zmeură la ocaziile speciale sau la o cină în doi, dacă doreşti.