REȚETE CIORBĂ‚ DE BURTĂ‚: 11 rețete pentru ciorbă de burtă

De: Gabriela Voicu / 23.11.2012, 19:00
Ciorba de burtă este unul dintre tipurile de mâncare tradițională românească pe care unii o detestă, iar alții o adoră. Iată 11 rețete pentru ciorbă de burtă.

Urâtă de unii, adorată de alții, ciorba de burtă este una dintre cele mai populare mâncăruri, iar o ciorbă de burtă bună face deliciul unui prânz. Apropo.ro vă propune astăzi 11 rețete pentru ciorbă de burtă.

1. Ciorbă de burtă

Ingrediente:

– 1 kg burtă de vită prefiarta

– 1 morcov mare

– 1, 2 cepe potrivite

– 1 țelină

– leuștean

– 1 căpățâna de usturoi

– 2 ouă

– 400 g smântâna

– oțet, 1 polonic… sau după gust

Preparare:

Burta spălată bine se pune la fiert într-o oală de 8 l și se lasă până scade 3 sferturi … iese o zeamă albicioasă … se toacă ceapa, morcovul, țelina și se pun la fiert în această zeamă. Se scoate burta, se taie fâșii subțiri și se pune din nou la fiert cu zarzavatul. Când e gata se pisează usturoiul, se amestecă gălbenușurile de ou cu smântâna și se adaugă 1-2 polonice de zeamă fiartă, un pic răcită. După ce se stinge focul la ciorbă, se drege cu un polonic de oțet (depinde de cât de tare este acesta) și se pun smântâna cu ouăle, iar la sfârșit se adaugă leușteanul.

2. Ciorbă de burtă

Ingrediente:

– 4 l de apă,

– 1 kg de burtă,

– un picior de vițel sau vacă,

– zarzavat pentru supă,

– 2 foi de dafin,

– 10 boabe de piper,

– un morcov,

– o legătură pătrunjel

– o ceapă întreagă,

– 2 linguri cu oțet,

– 2 gălbenușuri,

– smântână,

– hrean,

– sare,

– mujdei de usturoi.

Preparare:

Se spălă în mai multe ape și se curăță cu sare, până rămîn albe, burta și piciorul. Se pun la fiert în apă cu sare, cu un morcov, un pătrunjel și o ceapă întreagă, foile de dafin și boabele de piper. Se lasă să fiarbă bine la foc potrivit. Se scoate burta și, după ce s-a răcorit, se tăie în formă de tăiței mai groși. Se procedează la fel cu carnea de la picior. Se pun într-o oală, se strecoară zeama în care au fiert și se lasă să mai dea în câteva clocote. Se bat gălbenușurile cu două linguri de oțet (sau cu o jumătate de lămâie) și se amestecă încet cu zeama din oală. Se gustă de sare și de oțet și se servește fără să se mai pună pe foc. Se rade hreanul, se pregătește mujdeiul și se pun în boluri separate la masă alături de un alt bol cu smântână, la îndemâna comesenilor pentru a-și drege ciorba după gust.

3. Ciorbă de burtă tradițională

Ingrediente:

– 1 kg burtă de vacă sau vițel

– 1 căpățâna mare de usturoi

– 2 gălbenușuri

– leuștean, sare, piper

– 2 kg ciocănele și picioare de vacă

– 100 ml oțet

– 500 ml smântâna

– 500 g zarzavat supă – 2 cepe, 2 morcovi, 2 păstârnaci

Porții: 4-6

Preparare:

Seara:

Se pun 5 l de apa la fiert cu ciocănelele și picioarele sparte, se spumează. Se spăla burta, se tăie în bucăți potrivite, se aruncă grăsimea, se curată de pieliță, se freacă cu mălai și cu oțet. Se lasă până dimineață în apă rece cu o linguriță de bicarbonat, să-i scoată acidul din musculatură. După trei ore de fiert se scot oasele și ciocănelele din oală și se dezosează, tăind zgârciurile în tăieței de 1 cm lățime. Dacă aveți burtă prefiartă nu mai trebuie s-o frecați cu mălai și oțet. Dacă nu aveți ciocănele și picioare de vacă completați cu mai multă burtă prefiară.

Dimineața:

Se pune burta la fiert în apa în care au fiert oasele, completată la 5 litri. Se rad morcovii, păstârnacul, se toacă ceapa din cuțit. După trei ore se trage oala de pe foc, se scoate burta și se tăie în tăieței de aprox. 1 cm lățime – 3 cm lungime (sau cum vreți). Se pune iar totul la fiert – burta, zgârciurile de la ciocănele, oțetul și zarzavatul, încă vreo oră. Ciorba trebuie să scadă vreo 3 litri din cei 5 inițiali; ce scade sub, se adaugă. Se pisează usturoiul, se freacă cu 1 lingură de sare (cu vârf), gălbenușuri, smântână și puțină zeamă răcită din ciorbă. Se drege ciorba cu usturoi și restul, se piperează după gust, se presară leuștean. Se oferă fierbinte, cu ardei iute, dar să fie la îndemână și o olivieră cu mujdei, oțet, smântână etc.

4. Ciorbă de burtă a la Doina

Ingrediente:

– 1,2-1,5 kg burtă de vită

– 2 morcovi

– 1 ceapă mai mare

– 1 păstârnac

– 1 ardei gras

– 50 g țelină

– câteva frunze de țelină cu codițe

– 1 legătură leuștean

– 2 litri borș

– 4-5 lingurițe cu bicarbonat

– 50 ml oțet

– 2 cuburi / lingurițe concentrat de vită

– 1 gălbenuș

– 2-3 linguri smântâna

– sare, piper, zahăr după gust

Preparare:

Se presară burta cu bicarbonat, se freacă puțin cu mâna și se toarnă peste ea oțetul. Se va forma o spumă abundenă care o albește, o curăță și scoate mirosul. Se spală bine și se pune la fiert în 5 litri de apă rece cu puțină sare, aproximativ 1 oră, la foc mic. Între timp se curăță legumele și se pun la fiert întregi peste burtă, cu frunzele de țelină tăiate bucăți. După încă 30 minute stingeți focul și lăsați să se răcorească. Strecurați zeama și apoi tocați mărunt legumele, iar burta o tăiați fideluță foarte subțire. Adăugați legumele și burta peste zeama strecurată și puneți din nou la fiert la foc mic, încă 30 de minute. Separat puneți la fiert borșul să dea în 2-3 clocote și adăugați-l peste ciorbă, cu concentratul. Dregeți gustul de sare, piper, eventual și puțin zahăr (cine dorește), leuștean tocat. În supieră amestecați smântâna cu gălbenușul, puțin oțet, până se omogenizează bine, apoi puneți ciorba. Garnisiți cu frunzulițe de leuștean. Cine dorește o mai poate acri la masă cu oțet, mai poate adaugă smântâna și ardei iute.

5. Ciorbă de burtă

Ingrediente:

– o pungă de burtă prefiartă

– un rasol de vită

– o țelină mică

– 3 morcovi

– 3 cepe

– 700-800 g smântâna

– 3 gălbenușuri

– 2 foi de dafin

– mujdei de usturoi

– oțet, sare, piper alb

Preparare:

Spălam bine rasolul de vită pentru a îndepărta toate așchiile de os, apoi îl punem la fiert în apa, cca. 4 litri, pentru că o să scadă. Când rasolul a fiert, după aproximativ 1 -1,5 h adăugăm burta bine spălată și legumele întregi, curățate și spălate. Le lăsăm la fiert 30 de minute; scoatem legumele și mai lăsăm burta să fiarbă cu rasolul încă 20-30 de minute, cu foile de dafin. Luăm oala de pe foc și scoatem rasolul și foile de dafin. Puteți desprinde carnea de pe os, să o tăiați fâșii subțiri și să o adăugați în oală, alături de burtă. Ceapa și țelina se pasează cu ajutorul blenderului, se pun peste cele 3 gălbenușuri și smântână; se mai amestecă câteva secunde pentru a se omogeniza totul bine. Legumele păsate vor da un plus de savoare și vor face ciorba mult mai cremoasă. Peste amestecul astfel obținut, adăugăm câteva polonice cu zeamă din ciorbă pentru a aduce smântâna la o temperatură ridicată încet și astfel evităm ca aceasta să se brânzească. După ce am adăugat cam jumate din zeama din oală peste smântână, polonic cu polonic, putem adauga amestecul cu smântână peste. Se acrește după gust cu oțet și se servește cu mujdei de usturoi.

6. Ciorbă de burtă

Ingrediente:

– 1 și ½ burtă de vită congelată

– 1 ciolan afumat de porc

– zarzavat de ciorbă (ceapă, morcov, ardei gras, rădăcină pătrunjel, păstârnac și țelină)

– zarzavat de călit: 1 morcov, ½ ardei capia roșu, 4 căței usturoi, răzuite

– 4 gălbenușuri

– 1 ardei iute

– 400 g smântâna

– oțet după gust

– sare

Preparare:

Pentru zeamă am folosit un ciolan afumat de porc. L-am pus la fiert în oală sub presiune cu 1 linguriță de delikat de legume. Carnea de pe ciolan (nu toată) am tăiat-o bucățele mici și se adaugă cu bucățile de burtă la fierberea finală. În zeama obținută am pus legumele (ceapă, morcov, țelină, păstârnac, pătrunjel și ardei gras) și am lăsat să fiarbă. Am strecurat și m-am ales cu o zeamă foarte gustoasă pe care am pus-o la loc în oala sub presiune pentru fierberea finală. Apoi m-am ocupat de burta de vită (în acest caz prefiartă și tăiată fidelutță) pe care am spălat-o bine în mai multe ape, am lăsat-o în apă rece cu oțet cam 2 ore și apoi am pus-o la fiert 10 min., după care am aruncat apa și am mai spălat-o în câteva ape. Am răzuit (pe răzătoarea fină) 1 morcov, ½ ardei capia roșu și 4 căței de usturoi și am călit totul în puțin ulei. Apoi am adăugat în oală burta, bucățelele de ciolan, legumele călite, câteva rondele de ardei iute și sare și am lăsat la fiert 40 min. Aproape gata, dar mai amestec 4 gălbenușuri cu vreo 400 g smântâna și 2-3 polonice de ciorbă și adaug în oală, dar după ce am oprit focul, că să nu se brânzească smântâna. Am gustat și mai adaug puțină sare, niște oțet și ardei iute.

7. Ciorbă de burtă

Ingrediente:

– 1 kg și 1/2 de burtă prefiartă

– 1 kg de carne de vită (sau ciolane de vită)

– zarzavat pt supă: 1-2 morcovi, țelină, 1 păstârnac, 1-2 rădăcini de pătrunjel

– piper boabe (verde și negru)

– 1-2 ardei iuți (în funcție de cât de iute vă place; se pot folosi și proaspeți și murați)

– un borcan de gogoșari în oțet

– 1 căpățână mare de usturoi

– 1/2 găletușă de smântână

– 5-6 gălbenușuri de ou

– 2 linguri cu făină

Preparare:

În prima fază punem la fiert în cca. 5-6 l de apă carnea de vită, zarzavaturile, ambele tăiate bucățele, că să fiarbă mai ușor, și piperul. Se lasă la fiert până când e gata vita.. adică vreo 4 ore. Apoi se strecoară zarzavaturile și carnea de vită, iar apa în care au fiert se toarnă într-o oală de 5 l. Dacă aveți cuctă (oală sub presiune) cu atât mai bine. Separat, spălam bine burta, în mai multe rânduri, în apă cu oțet, până îi scoatem mirosul. Se freacă burta cu sare grunjoasă și se taie mărunt bucățile care întâmplător au rămas mari. Apoi punem burta la fiert, în apa de pe vită și zarzavat. Burta prefiarta nu se lasă mult la fiert, cca. 30 min., pt că altfel se fărâmițează. Înăcrim supa cu toată cantitatea de oțet de pe gogoșari, apoi tăiem fideluțe ardeiul iute și câțiva gogoșari pt. aspect. În ultimul clocot punem și usturoiul pisat. Separat se prepară maiaua din smântân, făina și gălbenușurile de ou și se adaugă în fir subțire la ciorbă. Se potrivește cu sare și… se mănâncă pe nerăsuflate!

8. Ciorbă de burtă

Ingrediente (10 porții)

– 1 os de vită,

– 1.2 kg burtă vită fiartă,

– 1 și 1/2 morcovi,

– 1 rădăcină pătrunjel,

– 1/2 țelină,

– 2 foi de dafin,

– 1 ardei iute,

– 400 g smântâna 20%,

– 3 gălbenușuri,

– 8 căței mari de usturoi,

– 2 linguri de ulei,

– 3-4 linguri de sare.

Pentru servire: smântâna, ardei iute, piper, oțet sau zeamă de lămâie.

Preparare:

Într-o oală mai mare punem osul de vită și adăugăm cca. 4 l de apă rece. Când a dat primul clocot trebuie să îndepărtăm spuma. Se adaugă legumele (1 morcov, rădăcină de pătrunjel, țelină) și foile de dafin. Se lasă la fiert cca. 1 oră și jumătate. Ulterior strecurăm supa obținută. Separat, într-o cratiță, se încinge uleiul, apoi adăugăm jumătatea de morcov răzuit. Se călește până se înmoaie, apoi turnăm supa , burta fiartă și scursă bine, sare și punem la fiert, la foc mic, 5 minute. Într-un bol se amestecă bine smântâna cu galbenușurile, se dizolvă cu câteva polonice de ciorbă fierbinte. Se toarnă încet în oală și amestecăm ușor, cu grijă, pentru a nu se brânzi. Cățeii de usturoi se strivesc, se adaugă un polonic de ciorbă peste ei, se amestecă, se strecoară, iar mujdeiul obținut se toarnă în ciorbă. Se servește caldă, după preferință cu ardei iute tăiat rondele, piper măcinat, smântână și zeamă de lămâie sau oțet.

9. Ciorbă de burtă

Ingrediente:

– ½ kg burtă (curățată și cântărită)

– ½ kg zarzavat de supă (morcov, pătrunjel, țelină)

– o ceapă mare

– 6 – 8 căței de usturoi

– o lămâie mare

– 1 – 2 gălbenușuri

– 100 ml smântâna

– 300 g oase de vițel cu cartilaje

– leuștean, pătrunjel, frunze de țelină

Preparare:

Avem nevoie de un stomac de vită sau de vițel mai mare. Dacă stomacul este întreg, îl vom tăia pe jumătate, că să putem îndepărta mai ușor mucoasa din interiorul lui, cu sare. Pe urmă îl spălam bine (că și stomacul de porc) că să îi dispară mirosul specific. Îl scurgem de apă și presărăm o linguriță cu vârf de bicarbonat, cu care se freacă bine și îl lăsăm până a două zi la rece. A două zi îl vom limpezi în 2 sau 3 ape reci până rămâne alb și fără miros. Acum putem să îl punem la fiert în 3 litri de apă rece, cu oasele de vițel și o linguriță de sare. Deoarece este format din musculatură tare, trebuie să îl lăsăm vreo 4 ore la fiert. După ce au trecut 2 ore de când am pus cratița pe foc, adăugăm zarzavatul și ceapa tăiată în patru. Lăsăm să fiarbă în continuare acoperite la foc mic, până când burta se înmoaie bine. Completam cu apă când această scade. După ce s-a fiert burta, o scoatem din supă și o tăiem în fâșii de ½ cm pe lungime, iar acestea în bucățele lungi de 3 – 4 cm. Bucățile le punem în supă strecurată și completam cu apă cât dorim să fie de groasă. Acum o lăsăm să fiarbă câteva clocote. După această fază se ia de pe foc, se sărează, se acrește după gust cu zeamă de lămâie și adăugăm o linguriță de vegeta. Apoi o dregem fierbinte cu gălbenuș și smântâna și se aromează cu frunzele menționate, pe care le tăiem mărunt. Pentru aspect, punem deasupra câteva bucățele de unt și usturoiul tocat. Ciorba noastră de burtă este gata!

10. Ciorbă de burtă

Ingrediente:

– 1 pungă cu burtă de vită prefiartă și tăiată – aprox. 1 kg

– 4 căței de usturoi zdrobiți

– 1 ardei iute, tăiat mărunt

– 2 morcovi întregi

– 1 rădăcină de țelină întreagă

– 1 ceapă întreagă

– 300 g smântâna

– puțin oțet

– 2 foi de dafin

– 2 linguri făină

– 3 gălbenușuri de ou

– piper boabe

– sare – o linguriță

Preparare:

Se spală burta bine în mai multe ape, cu oțet (cam de 2-3 ori). Dacă nu avem burtă prefiarta, la spălare se freacă cu sare și se spală în aprox. 5 ape cu oțet. (1-2 linguri). Punem la fiert într-o oală cu presiune, 30 minute (calculate după ce începe oala să sfârâie), în 2,5-3 l de apă, burta, morcovii întregi, țelina, ceapa, boabele de piper, frunzele de dafin și ardeiul tăiat rondele. După ce au fiert, se deschide oala, se scot legumele și se pun deoparte. Punem oțetul (2-3 linguri – după gust), usturoiul și sarea. Între timp preparăm un caimac din smântâna, gălbenușuri și făină, în care turnăm puțin câte puțin din zeama de la ciorbă, după care turnăm din acest caimac înapoi în oală, tot puțin câte puțin, amestecând continuu. Se lasă să mai fiarbă 5 minute. Se poate renunța la ouă și făină, punând direct smântâna în ciorbă. La sfârșit se mai drege după gust, se servește cu ardei iute, mujdei de usturoi și smântâna.

11. Ciorbă de burtă a la Nico

Ingrediente:

– 1 kg de burtă prefiarta

– 1 ciolan de vită

– 1 țelină

– 2 cepe

– 2 morcovi

– 8 căței de usturoi

– 4 ouă

– 350-400 g carne de vită cu os(să aibe osul și măduva)

– 200 ml smântâna

– 150 ml iaurt

– 3-4 litri apă pentru fiert

– 1 foaie de dafin

– 1 ardei

– piper, sare

Preparare:

Se spală burta, se clătește bine și se pune la fiert, cu un ciolan de vită. Legumele se curăță, se spăla și se tăie în bucăți mari. După vreo 40 de minute le adăugăm și pe acestea după ce fierbe burta și spumăm, de două-trei ori, după care verificăm dacă este burta fiartă. Dacă este fiartă o scoatem, o tăiem fideluță și o punem înapoi în oală pentru a continua fierberea. Se curăță 8 căței de usturoi și se zdrobesc, adaugandu-se în ciorbă.Punem frunză de dafin, sare și piper, după gust. Separat luăm un morcov de mărime potrivită, îl curățăm, spălam și răzuim pe răzătoare, îl stoarcem de zeamă și îl adăugăm în puțin ulei într-o tigaie, îl călim un pic, urmând a-l adauga mai târziu. După 1 și ½ verificăm dacă este fiartă ciorba suficient. Vom luă altă oală și vom strecura ciorba. Nu se vor mai pune legumele, ci doar bucățile de burtă, și se va continua fierberea 20 de minute. Luăm strecurătoarea în care punem morcovul ras și scurgem zeama morcovului cu uleiul în care a fost călit – va da un gust și o culoare deosebite ciorbei. Se ia ciorba de pe foc, separat se bat ouăle cu smântâna și iaurtul, dar NU SE VOR ADAUGA ÎN CIORBA CALDĂ‚. Se ia un polonic de ciorba și se va amesteca peste amestecul de ouă, smântâna și iaurt. Se pune treptat în oală pentru a nu se brânzi. Se servește cu oțet, smântâna și ardei iute, după gust.

În speranța că cele 11 rețete pentru ciorbă de burtă sunt pe placul vostru, vă vom surprinde și cu alte rețete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!