Rețete ciorbă de legume: 10 rețete de ciorbă de legume

Redacția / 07.10.2014, 15:00
O ciorbă de legume este tocmai bună dacă vrei să dai jos câteva kilograme, să mănânci mai sănătos și chiar să te hidratezi. Adaosul de carne este opțional. Iată 10 rețete delicioase de ciorbă de legume.

 

1. Rețetă ciorbă de legume cu lobodă

Ingrediente ciorbă de legume cu lobodă

3 legaturi de loboda

5 cartofi

1 legatura stevie

2 bucatele de praz

1 legatura ceapa verde

2 morcovi

1 ardei rosu

bors

sare

piper

ulei

1 lingura pasta de tomate

leustean

patrunjel verde

ciorba

Mod de preparare ciorbă de legume cu lobodă

Curatam cartofii si morcovi(ii spalam)cartofi ii taiem cuburi,morcovul il dam prin razatoare. Stevia o curatam de codite si o spalam bine,spalam prazul si ceapa curatata,le punem intr-un robot sau le tocam marunt.

Intr-o oala adaugam cartofi,morcovul,stevia,prazul,ceapa.ardeiul tocat si apa si punem la fiert. Loboda o curatam de codite,o spalam si o scurgem bine de apa, o tocam marunt si o calim in putin ulei.

Cand aproape au fiert cartofii adaugam loboda si leusteanul tocat si lasam sa fiarba un pic impreuna, dupa care adaugam bors,sare si piper dupa gust,

Lasam sa fiarba cateva clocote si la final adaugam patrunjel verde si acoperim.

via culinar.ro

2. Rețetă ciorbă de legume cu orez și lămâie

Ingrediente ciorbă de legume cu orez și lămâie

10 legaturi de loboda sau chiar mai mult

un dovlecel mai mare

un cartof

un morcov

2 legaturi de ceapa verde

o legatura de usturoi verde

2 felii de telina

un ardei gras rosu

2 linguri de orez

2 lamai

50 ml ulei

sare, piper

verdeata (patrunjel, leustean)

ciorba

Mod de preparare ciorbĂ‚ de legume cu orez și lămâie

Ciorba de loboda si legume este o mancare de post sanatoasa si delicioasa. Spalam loboda in mai multe ape, apoi o oparim in apa fierbinte 1 minut si lasam sa se raceasca.

Tocam legumele marunt – ceapa verde, dovlecelul, cartoful, ardeiul, morcovul si telina si le calim putin in ulei. Apoi adaugam apa (2 l) si lasam sa fiarba. Cand a inceput apa sa fiarba, adaugam 2 linguri de orez si lasam la fiert pana se fac legumele. Spre sfarsit acrim ciorba cu zeama de la 2 lamai si mai lasam 10 minute. Condimentam dupa gust si adaugam verdeata tocata.

via culinar.ro

3. Rețetă ciorbă de legume și conopidă

Ingrediente ciorbă de legume și conopidă

2 cepe

2 morcovi

o telina mare

1 pastirnac

1 gogosar mare

2 rosii

450 de gr. de conopida

1 cescuta orez

2 linguri ulei

oregano, cimbru, busuioc, piper, marar

2 linguri bulion

2 linguri condimente de legume

o punga de soia cuburi (opțional)

ciorba

Mod de preparare ciorbă de legume și conopidă

Se ia o oala si se pun 2 linguri de ulei. Se curata cepele si telina si pastirnacul si gogosarul si se pun intr-un castron mare si se toaca dupa preferinte.

Secalesc putin legumele la foc mic, se adauga apa calda.

Intr-o oala mai mica am pus condiment de legume cind incepe apa sa fiarba punem cuburile de soia fierb cam 10- 15 minute

se pun intr-un castron. Cind sint aproape fierte legumele punem conopida scoasa din punga fierbe cam 20 de minute punem orezul se amesteca cu o lingura punem busuioc cimbru oregano;piper chimen si condimente de legume am pus cuburile de soia la final si 2 linguri de bulion;se taie mararul proaspat.

via culinar.ro

4. Rețetă ciorbă de legume și smântână

Ingrediente ciorbă de legume și smântână

1 ceapa mare

3 morcovi

2 fire de patrunjel radacina

1 telina mica (de dimensiunea unui ou)

1 ardei gras mare

1 gulie alba mare (250 de grame)

300 de grame de conopida, curatata, rupta in mici buchetele

250 de grame de fasole verde

2 cartofi medii, curatati si taiati in cubulete

2 rosii de marime mijlocie, oparite, curatate de pileita si taiate in cuburi

3 linguri de ulei

Optional (daca nu tineti post):

300 de grame de smantana cu 30% continut de grasime

3 galbenusuri

verdeata: patrunjel, leustean, frunze de telina, marar proaspat

sare, piper

apa fierbinte

dupa gust, zeama de lamaie sau otet, la servire

ciorba

Mod de preparare ciorbă de legume și smântână:

Ceea ce este obligatoriu la aceasta ciorbita este ceapa, ardeiul si radacinoasele, cat si rosiile oparite care se adauga la final. Legumele se asorteaza dupa preferintele fiecaruia, putand sa lipseasca una dintre cele enumerate de mine si sa fie adaugate altele, cum ar fi: mazare verde, varza tocata, chiar dovlecel etc.Eu am procedat astfel: pentru ca ciorbita sa aiba o „față” frumoasa, cu stelute colorate de grasime, am pus la calit in ulei ceapa tocata, ardeiul, morcovii, patrunjelul si telina, toate curate si taiate in cubulete:

Intre timp, am curatat gulia, indepartand pe cat posibil partea lemnoasa, si am taiat-o in cuburi:

De indata ce radacinoasele si ceapa au inceput sa isi dezvolte aroma si sa lase lichid, am stins totul cu 2 litri de apa fierbinte (in caz ca lichidul scade prea mult, se mai completeaza cu apa fierbinte in timpul prepararii), am adaugat sare si gulia – dat fiind ca aceasta fierbe mai greu:

Pana ce a inceput sa fiarba, am curatat si portionat conopida:

Cand gulia a prins sa se inmoaie, am adaugat la zeama care fierbea conopida si fasolea verde:

Iar deindata ce conopida a fost aproape gata, am adaugat cuburile de cartofi si cele de rosie oparita, curatata si taiata in cuburi. Am lasat sa fiarba pana cand s-au fiert si cartofii:

Am presarat verdeata tocata si am pus capacul, sa se intrepatrunda aromele timp de vreo 10 minute.Galbenusurile le-am batut cu 2 linguri de apa rece, apoi cu smantana grasa (daca smantana folosita are un procent mai redus de grasime se creste cantitatea folosita la aproximativ 350-400 de grame). Am adaugat la acest amestec un plonic de ciorbat, am amestecat bine, apoi am adaugat peste restul ciorbei din oala. Am potrivit gustul de sare si de piper. La servire, am mai presarat ceva verdeata:

Dupa gustul fiecaruia, se poate inacri cu zeama de lamaie sau otet.

via retetecalamama.ro

5. Rețetă ciorbă de legume cu borș

Ingrediente ciorbă de legume cu borș

1 ceapă medie

1 morcov potrivit

1 păstrârnac potrivit

½ țelină micuță

1 ardei rosu

1 dovlecel mediu

1 cartof măricel

15 cm tijă praz

150 g fasole verde

100 g mazăre

suc de rosii

borș magic

½ pătrunjel verde

cca 2 linguri leuștean congelat

ciorba

Mod de preparare ciorbă de legume cu borș

Ciorba de legume cu bors este o supa delicioasa si foarte sanatoasa. Ceapa tocată mărunt, morcovul tocat și tăiat rondele, păstârnacul tocat și tăiat rondele, țelina tocată mărunt și ardeiul tocat le-am călit în puțin ulei, pentru câteva minute. Am adăugat și prazul tăiat rondele și am mai lăsat 1 minut. Am pus 1 litru apă caldă, completând treptat pana la 3 litri. Am potrivit de sare.

După 25 minute am pus dovlecelul și cartoful tăiate cubulețe, mazărea și fasolea verde, și am mai lăsat ciorba de legume cca 20 minute.

Am pus sucul de roșii, iar la 5 minute am adaugat borșul și am potrivit de sare.

După cca 2 minute am stins focul și am adăugat pătrunjelul și leușteanul.

via culinar.ro

6. Rețetă ciorbă de legume cu sfeclă roșie

Ingrediente ciorbă de legume cu sfeclă roșie

2-3 cepe

1 legatura de albitura (patrunjel radacina, pastarnac, telina – se gasesc deja grupate pe tarabele din piata)

2-3 morcovi

2 rosii proaspete (daca aveti, daca nu puteti folosi cu incredere sucul de rosii, cam 4-5 linguri)

150 -200 gr pastai de fasole (verde; eu am pus neagra pentru ca din asta aveam in congelator)

100-150 gr orez

1/2 litru de bors (este foarte bun si cel de Olympus care se gaseste in comert)

sare dupa gust

smantana pentru servit

leustean si/sau patrunjel

ciorba

Mod de preparare ciorbă de legume cu sfeclă roșie

Deci am taiat cuburi albitura, ceapa si morcovii si le-am pus la fiert, in cca 1 litru, 1 1/2 l de apa.

Cand au inceput sa se inmoaie (le puteti verifica cu o furculita) am pus si sfecla taiata tot cubulete

Dupa inca cateva clocote am adaugat fasolea maruntita

Apoi rosiile tocate si am lasat sa fiarba la foc mic, cca 20-25 de minute.

Dupa 25 de minute am pus orezul, am amestecat ca sa nu ramana lipit de fundul oalei si am lasat sa fiarba pana cand bobul de orez s-a umflat si s-a fiert bine.

Spre sfarsit am pus borsul (unii il fierb separat inainte sa-l puna in ciorbe, eu il pun asa crud), am potrivit de sare, am pus verdeata si am lasat sa mai dea cateva clocote.

via droopis.blogspot.ro

7. Rețetă ciorbă de legume cu găluște de brânză

Ingrediente ciorbă de legume cu găluște de brânză

pt galusti:

-150g crema de branza(quark)

-1 galbenus

-2 linguri faina

-sare,piper

-1 lingura unt

pt bors:

-1 ceapa

-2 morcovi

-1 ardei gras rosu

-1 cartof mare

-o mana mazare

-250ml bors

-sare,piper

-1 galbenus

-cateva linguri smantana

ciorba

Mod de preparare ciorbă de legume cu găluște de brânză

prima data ne ocupam de galusti.amestecam galbenusul cu crema de branza,condimentele si untul.adaugam faina si lasam aluatul sa se odihneasca la frigider.

ceapa,ardeiul,morcovul se toaca fin si se calesc in 2 linguri ulei.adaugam cartoful,mazarea si turnam apa.fierbem la fos potrivit pina cand legumele sunt fierte.cu o lingurita uda formam galuscute pe care le punem in ciorba si lasam sa fiarba 5 min.turnam brosul,galbenusul batut cu smantana si mai dam 1-2 clocote.adaugam sare,piper si marar .

via mihaela-bunatati-din-bucataria-mea.blogspot.ro

8. Rețetă ciorbă de legume cu pui

Ingrediente ciorbă de legume cu pui

2 morcovi

1 radacina de patrunjel

1/2 radacina de telina sau chiar 1/4 daca e prea mare

1 dovlecel

2 cepe

3-4 cartofi

paste fainoase (teitei, fidea)

1 pui mai mic (sau tacamuri)

3-4 oua

verdeata (leustean, patrunjel, frunze de telina)

bors maggie

sare,

delikat

bulion

ulei pt calit

ciorba

Mod de preparare ciorbă de legume cu pui

Se spala puiul bine si se pune la foc intr-o oala cu apa si un pic de delikat.

Separat se curata zarzavatul si se marunteste dupa gust, (pe razatoare sau cu cutitul )se calesc impreuna fara cartofi.

Dupa ce a fiert puiul se scoate si se imparte in bucati se pune la loc in oala cu cartofii si zarzavatul calit bine (zarzavatul trebuie sa fie inmuiat ca un sos fara bulion)se lasa sa fiarba si cartofii apoi se adauga pastele fainoase.

Dupa ce au fiert se adauga borsul amestecat inainte intr-o cana cu putina apa calduta. Si apoi bulion care se da o data in clocot.

La sfarsit se bat ouale dupa ce ai stins focul si se pune verdeata.

Sare sau delikat se adauga dupa gustul fiecaruia si preferinta lui la sfarsit dupa ce ai pus borsul deoarece borsul maggie contine si el un pic de sare si delicat.

via reteteculinare.ro

9. Rețetă ciorbă de legume cu afumătură

Ingrediente ciorbă de legume cu afumătură

Morcovi

radacina de patrunjel sau pastarnac

fasole verde

rosii cuburi (sauconserva)

o ceapa

doua coaste afumate

patrunjel verde

leustean (optional)

sare, piper

putina boia

1 cub de legume sau vegeta

zeama de varza

ciorba

Mod de preparare ciorbă de legume cu afumătură

Se pun la fiert in apa coastele afumate. Cand apare spuma, se curata. Cand carnea de pe coaste e aproape fiarta se pun legumele la fiert. Mai intai morcovii si patrunjelul taiati cuburi, apoi ceva mai tarziu fasolea verde. Condimentam cu sare, piper si cubul de legume sau vegeta , dupa gust.

Cand sunt aproape fierte toate legumele din oala, se pun rosiile cuburi din conserva cu tot cu bulion (daca e vara si sunt rosii bune, dulci si sanatoase se curata de coaja, se toaca cuburi si se pun in ciorbita cu tot cu sucul lasat).

Lasam in continuare la fiert iar mai pe la sfarsit se adauga zeama de varza dupa gust si patrunjelul verde tocat, eventual si lesteanul.

via bucate-apetisante.blogspot.ro

10. Rețetă ciorbă de legume cu spanac

Ingrediente ciorbă de legume cu spanac

2-3 morcovi

o bucata de praz

un sfert de ceapa

ardei gras

1 rosie

2 cartofi mai mari

o mana buna de spanac verde frunze

sare, piper, ulei de masline, nucsoara

ciorba

Mod de preparare ciorbă de legume cu spanac

Curatam legumele si le taiem bucati mai mari, in oala calim in ulei de masline legumele pe rand (prazul cu ceapa , apoi adaugam morcovii, ardeiul, rosia, cartoful doar 5 min cat sa capete o savoare buna.

Adaugam apa cat sa acopere legumele. Cand sunt foarte bine fierte mixam toate cu robotul-adaugam sare, piper, nucsoara razuita (ff putina pt aroma) si spanacul. Se mai da in clocot cca 5 minute, pana se inmoaie spanacul.

via bucataras.ro