Rețete ciorbă de miel: 12 rețete ciorbă de miel

Apropo.ro / 01.02.2013, 15:39
Îți prezentăm 12 rețete de ciorbă de miel pentru masa de Paște. Cum faci ciorba de miel cu tarhon, cu smântână, ciorba de miel ca în Ardeal sau ca în Moldova...

Ciorba de miel este un preparat nelipsit de pe masa de Paște. Este revigorantă și se poate acri cu borș, zeamă de lămâie sau cu măcriș, ce oferă un gust minunat ciorbei.

Unii folosesc la ciorbă și măruntaiele de la miel, dacă nu le bagă în drob. Nu e musai să în cerci această rețetă, dar poți folosi o mulțime de alte ingrediente care să dea ciorbei de miel o savoare de să te lingi pe degete.

1. Rețetă ciorbă de miel cu tarhon

Ingrediente ciorbă de miel cu tarhon

1 kg. carne de miel

2 morcovi

1 țelina mică

3 linguri de orez

200 ml smântână grasă

2 gălbenușuri

tarhon

ardei iuți

1 ceapă

2 linguri de oțet

ciorba de miel

Mod de preparare ciorbă de miel cu tarhon

Carnea de miel se spală foarte bine, se taie bucăți și se lasa câteva ore în apă cu 2 linguri de oțet. Se pune apoi la fiert în 4 l de apă rece. Se lasa să fiară o oră la foc mic. Separat se călesc în ulei morcovii rași pe razătoarea cu ochiuri mari , țelina și ceapă tocată cât mai fin. Se adăugă în ciorbă și se mai lasa să fiarbă 20 de minute, se pune orezul spălat bine.

Se sărează după gust, se pune oțet de pe ardeii iuți ca să acrim ciorba și se stinge focul. Se bat gălbenușurile cu smântână peste care se toarnă treptat un polonic din supa apoi se adăugă în oală.

2. Rețetă ciorbă de miel cu cartofi

Ingrediente ciorbă de miel cu cartofi

300 gr carne de miel (pulpa spate)

1 ceapă mare

2 căței usturoi

50 ml vin roșu sec

1 linguriță oregano uscat

1/2 linguriță coriandru măcinat

1/4 linguriță chimion (cumin) măcinat

1 vârf bun linguriță scorțișoară măcinată

1 vârf bun linguriță turmenic

2-3 prize piper negru

sare

chili după gust

2 cartofi mari

pătrunjel verde

2 linguri ulei

Supă de miel (se poate pregăti cu 1-3 zile înainte)

câteva oase de miel (picorul, coada, câteva coaste de la spate)

1 morcov mare

1 bucățică țelină

2 rădăcini pătrunjel

1 cățel usturoi

1 foaie dafin

1 linguriță boabe de piper negru

Porții: 2

ciorba de miel

Mod de preparare ciorbă de miel cu cartofi

acoperă cu apă rece. Se adăugă zarzavaturile bucăți mari, foaia de dafin și piperul. Se lasă la fiert pentru 45 minute din momentul în care oala începe să fluiere. Se strecoară supa și se păstrează la frigider până aveți nevoie de ea.

Într-o cratiță încingeți uleiul și căliți ceapă tocată mărunt. Când s-a înmuiat se adăugă usturoiul strivit și carnea tăiată cubulețe mici. Se continua prăjirea până carnea se rumenește un pic.

Se stinge cu vin și se lasă la fiert până vinul se evaporă, cam 5 minute. Se adaugă 3 căni din supă de miel preparată. Se adăugă și condimentele (oregano, coriandru, cumin, scorțișoară, turmenic, piper și sare după gust). Dacă doriți să fie picantă adăugați și chili.

Se lasă la fiert la foc mediu spre mic cam 45 minute. Se adăugă cartofii tăiați cubulețe mai mici (cam cât cubulețele de carne) și se mai lasa la fiert până aceștia sunt făcuți (cam 20 minute).

Se presara pătrunjelul tocat și se stinge focul. Se servește cu iaurt.

3. Rețetă ciorbă de miel cu zeamă de varză

Ingrediente ciorbă de miel cu zeamă de varză

capul și carnea de pe picioarele din față

coaste de miel

un morcov

o ceapă

un pătrunjel

pătrunjel verde tocat

zeamă de varză

1 1/2 lingura de orez

sare

ciorba de miel

Mod de preparare ciorbă de miel cu zeamă de varză

Capul și restul de carne se curată, se spala bine și se pun să fiarbă în 3 l de apă, cu legumele curățate, spălate și tăiate mărunt sau date pe razătoarea mare de legume.

Se curăța bine spumă și se adăugă orezul, sare și se fierb la foc mic. Când legumele și carnea sunt fierte se acrește ciorba cu zeamă de varză, apoi se adăugă pătrunjel verde tocat.

4. Rețetă ciorbă de miel cu smântână (și borș)

Ingrediente ciorbă de miel cu smântână (și borș)

500 gr carne de miel

1 morcov

1 țelină

1 albitura

1 ardei gras roșu

2 cepe

3 ouă

300 gr smântână

1 legătura leuștean

1 litru de borș

ciorba de miel

Mod de preparare ciorbă de miel cu smântână (și borș)

Se pune carnea la fiert cu puțină sare.Prima apă se aruncă,după care se lasa să fiarbă până apa devine lăptoasă și carnea se desprinde ușor de pe oase.Când e aproape fiartă se adăugă zarzavaturile tocate mărunt,borșul și sărea după gust.

La sfârșit se toacă mărunt legătură de leuștean.Ciorba se lasa cam 1 oră și jumate să se răcească după care se drege cu ouă și smântână exact ca ciorba de burtă.Când se servește ciorba se mai poate adăuga în farfurie smântâna și să nu lipsească adreiul iute.

5. Rețetă ciorbă de miel cu leuștean și ceapă verde

Ingrediente ciorbă de miel cu leuștean și ceapă verde

¾ kg cap de miel și spata

4 legături de ceapă verde

1 legătura pătrunjel

1/2 legătura leuștean

1 lingura orez, sare

1/2 litru borș

1 gălbenuș

ciorba de miel

Mod de preparare ciorbă de miel cu leuștean și ceapă verde

Se pune la fiert cu 1 ½ l apă cu sare, capul întreg cu restul de carne tăiată bucățele, mai întâi bine spălate. Se ia spumă care se formează deasupra, se adăugă ceapă verde tăiată și orezul curățit.

Când carnea este aproape fiartă, se adăugă borșul fiert separat. Se lasa să mai dea 2-3 clocote împreună. Se adăugă pătrunjelul și leușteanul tocat. Se acoperă și se da deoparte. După gust, se poate drege borșul cu gălbenuș de ou.

6. Rețetă ciorbă de miel cu măcriș

Ingrediente ciorbă de miel cu măcriș

un cap de miel

coada de miel

2 morcovi

2 rădăcini de pătrunjel

o ceapă mijlocie

5-6 grămăjoare de măcriș sau de podbal

2 linguri faina

un ou

400-500 ml smântână

o legătură mărar verde

o legătură pătrunjel verde

zeamă de lămâie după gust

ciorba de miel

Mod de preparare ciorbă de miel cu măcriș

Se curăța de piele capul de miel, se scot creierul și ochii și se tranșează. Ciorba se face din aceste oase curățate și din coadă curățată și tăiată, spălate în mai multe ape. Oasele se pun la fiert în 3 l de apă cu sare.

Când carnea de pe oase este fiartă pe jumătate, se adăugă zarzavatul dat pe razătoarea mare. Ceapă se taie cubulețe. Când zarzavatul e fiert, se adăugă verdeață pregătită astfel: se curăța măcrișul, se rup codițele și se spală în mai multe ape. Verdeața se pune în oală și e lăsată să dea un clocot cu celelalte ingrediente.

Într-un castron se pregătește un preparat din 2 linguri de făină amestecată cu 2 linguri de apă rece. Se bate bine oul și se amestecă cu smântână. Compoziția se toarnă în oală și se lasa să dea ultimul clocot.

7. Rețetă ciorbă de miel cu lobodă

Ingrediente ciorbă de miel cu lobodă

1 kg carne miel (pulpa sau coaste miel)

1 leg ceapă verde

150 gr morcov

50 gr ardei gras

2 leg loboda roșie

1500ml borș

sare

piper

leuștean verde

ou 1 buc

10 gr orez

ciorba de miel

Mod de preparare ciorbă de miel cu lobodă

Se tranșează carnea și se pune la firt .Se spumează cu atenție și se continua fierberea.ceapă se curăța se spală și se toacă mărunt.morcovul spălat, curățat și tocat mărunt.ardeiul se spală și se taie cubulețe.după ce carnea a fost spumata se adăugă legumele și sare după gust.se adăugă borșul apoi orezul .când orezul este jumătate fiert se adăugă loboda curată,spălată și tocată fin . se lasa să mai fiarbă aproximativ 15 min .se bate oul și se adăugă în borș.se operste fieberea .se servește fiebinte cu leustea verde tocat .

8. Rețetă ciorbă de miel cu mațe

Ingrediente ciorbă de miel cu mațe

cap de miel,

șira de spinare porționata,

o jumătate borjoc(plămân),

mate,

2 legături ceapă verde,

2 linguri orez,

leuștean,

sare de lămâie sau borș după gust

bulion

sare după gust

un ou

ciorba de miel

Mod de preparare ciorbă de miel cu mațe

Se ține carnea o jumătate de oră în apă rece ca să iasă sângele, după care se spala cu apă caldă. se pune la fiert , se adună spumă când dă în fiert după care se

pune ceapă verde tăiată mărunt și se lasa să fiarbă.în alt vas se fierb mațele după ce le-am despicat și spălat bine. plămânul se taie mărunt și după ce l-am spălat bine turnam apă clocotită peste el, scurgem apă și îl adăugăm la ciorba, să fiarbă cu carnea.când carnea este aproape fiartă adăugăm sare după gust și orezul spălat.când și orezul este aproape fiert adăugăm bulionul, mațele fierte separat și leușteanul, mai fierbem 10 min, la urma acrim după gust și adăugăm oul bătut bine.

9. Rețetă ciorbă de miel ca în Ardeal

Ingrediente ciorbă de miel ca în Ardeal

carnea de miel (1 kg)

500 gr ceapă

200-300 gr morcovi

100g țelină

100 gr orez

250 gr smântână

2 ouă, puțin tarhon

oțet, verdeață

ceapă verde

untură (o puteți înlocui cu puțin ulei)

50 gr făină și sare.

ciorba de miel

Mod de preparare ciorbă de miel ca în Ardeal

Se pun la călit în untură sau ulei ceapa, morcovii și țelina curățate și tăiate mărunt, după care se pun într-o oală cu apă și sare, la fiert. Se adaugă carnea de miel tăiată în bucăți mici (bucăți tăiate la porție). După ce acestea au fiert complet se adaugă orezul fiert în prealabil și se lasă toate să mai fiarbă încă 5 minute. Se amestecă într-un vas smântâna, gălbenușurile și făina. Se bat cu telul și se supțiază cu zeamă, după care se toarnă toată compoziția în ciorbă. Tarhonul se opărește și se taie mărunt, după care se pune la ciorbă. Adăugăm sare și oțet după preferințe. Se servește cu verdeață.

10. Rețetă ciorbă de miel ca în Moldova

Ingrediente ciorbă de miel ca în Moldova

1 cap miel, gât, coadă, merg și alte bucăți de carne cu os

3 morcovi

2 păstârnaci

1 țelină

2 cepe

100 g orez

2 ouă

200 ml smântână

100 g măcriș

leuștean, tarhon

20 boabe piper

sare

1 l borș (eventual 100 ml oțet)

ciorba de miel

Mod de preparare ciorbă de miel ca în Moldova

Se pregătește capul: se taie partea din față, cu dinți, a botului, se scot globii ochilor (nu-1 mai doare bietul!); se spală nările cu apă și se curăță cu vârful cuțitului

Se taie gâtul și restul cărnii în bucăți potrivite polonicului. Se taie mărunt zarzavatul – morcovii, păstârnacul, țelina și ceapa

Se pun ceapa și zarzavatul la fiert în 3 1 apă rece cu carnea, piperul și o linguriță de sare (să se închege spuma). Se ia spuma.

După o oră de fiert molcomit se adaugă orezul spălat și măcrișul tocat

După alte douăzeci de minute se adaugă și borșul (cam o jumătate litru, normal, 1 l dacă vă place mai acru) și se mai lasă câteva clocote

Fiertura are voie și e bine să scadă 1 litru, dar nu mai mult, că se-ndesește prea tare. Dacă a scăzut mai mult se completează. Se ia de pe foc, se drege cu smântâna bătută cu ouăle și puțină zeamă din ciorbă, se sărează. Se presară leuștean și tarhon tocate

11. Rețetă ciorbă de miel cu cap

Ingrediente ciorbă de miel cu cap

-1 cap de miel

-2-3 bucăți de costiță de miel

-1 ceapă

-1 morcov

-1 ceașcă de orez

-1 l borș

-leustean tocat

-1 pahar de smântână

-1 lingura de bulion

-sare

ciorba de miel

Mod de preparare ciorbă de miel cu cap

Capul se curăța de resturile de păr, se înlătură ochii, se separă limba și se spală în mai multe ape reci. Se pune la fiert cu două bucăți de costiță de miel și coada tăiată bucăți mici, acoperite cu apă rece. Se fierbe totul la foc mic o oră, după care se adăugă zarzavatul tăiat fideluta, sare și se lasa să fiarbă încă o jumătate de oră la foc mic. Se adăugă bulionul, orezul fiert separat și borșul fiert și spumuit.

12. Rețetă ciorbă de miel cu roșii

Ingrediente ciorbă de miel cu roșii

Un cap sau un picior de miel

2 legături de ceapă verde

4 morcovi

2 rădăcini de pătrunjel

2 rădăcini de păstârnac

o țelina mică

1 kg roșii

o legătură de pătrunjel

o legătură de leuștean

sare, piper.

ciorba de miel

Mod de preparare ciorbă de miel cu roșii

Se curăța și se spăla carnea, apoi se pune la fiert în apă rece cu sare. Se înlătură spumă, atunci când e aproape fiartă, se scoate și se taie în bucăți de mărime potrivită. Se pune din nou Ia fiert, împreună cu morcovii, rădăcinile de pătrunjel și cele de păstarnac, curățate spălate și tăiate pe lung, în fâșii subțiri.

Se curăța ceapă, se spală, se taie în bucăți de doi-trei centimetri lungime, cu tot cu frunze, adăugându-se în vas. Separat, se fierb în clocot doi litri de apă, apoi se ia vasul de pe foc și se introduc roșiile, lăsându-se timp de cinci minute să se opărească bine, după care se scot, se curăța de coajă și se toacă mărunt.

Se pun în ciorbă după ce se constată că s-a fiert carnea atât cât trebuie. Se lasa câteva clocote și se potrivește gustul cu sare și piper. După ce se ia oală de pe foc, se presara verdeață, tocată mărunt.