Rețete ciorbă de pui a la grec: 11 rețete ciorbă de pui a la grec

Apropo.ro / 27.02.2013, 16:15
Rețete cu poze pentru ciorbă de pui a la grec cu smântână, ciorbă de pui a la crec cu usturoi, cu tarhon sau iaurt, cu orez sau cartofi le poți prepara după următoarele 11 rețete de ciorbă de pui a la grec...

Ciorba aproape că nu lipsește de pe masa românului, fie ea și a la grec. Rețeta aceasta a cunoscut multe adaptări în juncție de regiune. De felul ei, ciorba a la grec este specifică bucătăriei grecești și se numește Avgolemono. La prepararea ei, grecii folosesc ouă și sos de lămâie.

1. Rețetă ciorbă de pui a la grec

Ingrediente ciorbă de pui a la grec

1 pui de 1 kg

2 morcovi

1 radacina patrunjel mare

1 bucata telina (aprox 150 gr)

1 lingurita piper boabe negru

200 ml smantana

150 ml lapte

3 galbenusuri

60 gr orez

1 lamaie

2 lingurite sare

3 linguri ulei

2 fire marar (sau patrunjel)

ciorba de pui a la grec

Mod de preparare ciorbă de pui a la grec

Se spala puiul bine, se taie bucati mari si se pune la fiert intr-o oala cu 2.5l apa rece si piperul boabe. Zarzavaturile (exceptand 1 morcov) se taie bucati mari si se pun si ele la fiert cu puiul. Se adauga 1 lingurita sare. Se fierbe la foc mediu, spumand din cand in cand. Dupa ce nu se mai face spuma se fierbe cu capac. Totul dureaza cam 1 ora, daca puiul e de casa sau mai putin daca aveti pui cumparat.

Cand e bine fiarta carnea se strecoara supa. Carnea de pui se da jos de pe oase si se rupe fasii.

Separat se pune la fiert orezul cu multa apa si sare, dupa instructiunile de pe pachet.

Intr-o oala se pune la calit morcovul ramas dat pe razatoare in 3 linguri de ulei. Dupa ce se inmoaie un pic se adauga supa strecurata si fasiile de carnita. Se da focul la mic sub oala ca sa nu mai clocoteasca supa.

Intr-un bol incapator se bat bine galbenusurile cu laptele si apoi se adauga smantana. Se pun pe rand cateva polonice de supa fierbinte (5-6) peste acest amestec si se amesteca cu telul dupa fiecare polonic ca sa nu se „branzeasca” compozitia. Turnati totul in oala cu supa, incet si amestecand tot timpul in supa.

Adaugati orezul fiert si scurs. Adaugati sucul de lamaie (puneti prima data sucul de la jumatate de lamaie si apoi verificati daca mai trebuie; dupa gustul meu am pus tot sucul, imi place sa fie acrisoara). Verificati de sare si mai adaugati daca mai trebuie, eu am pus inca 1 lingurita. Se lasa pe foc mic inca 10 minute sa capete consistenta ciorba (de la galbenusuri), apoi se stinge focul si se presara marar sau patrunjel tocat.

2. Rețetă ciorbă de pui a la grec cu smântână

Ingrediente ciorbă de pui a la grec cu smântână

2 piepti de pui

2 morcovi

1 telina mica

1 radacina patrunjel

200 gr samantana

3 oua

ulei

1 legatura patrunjel

1 ceapa

50 gr orez

2,5 l apa

1 lamaie

ciorba de pui a la grec

Mod de preparare ciorbă de pui a la grec cu smântână

Carnea se taie fasii si se pune la fiert in apa cu sare si un pic de delicat. Intre timp pregatim legumele care se curata si se taie rondele( morcovul si patrunjelul ) si fasii telina, apoi se pun in vasul in care fierbe carnea. De asemenea adaugam si ceapa intreaga. Smantana o batem cu galbenusurile . Cand sunt gata legumele scoatem ceapa si adaugam in vasul cu smantana cate un pic de supa ca sa o aducem la temperatura supei (astfel evitam ca supa sa se taie), apoi turnam amestecul peste toata supa. Adugam si orezul care a fost fiert in prealabil, lasam sa dea un clocot si o dam departe de pe foc. Se acreste cu zeama de la o lamaie si se adauga patrunjel tocat.

3. Rețetă ciorbă de pui a la grec cu usturoi

Ingrediente ciorbă de pui a la grec cu usturoi

1 piept de pui

3 morcovi

1 bucata de telina

1 ceapa

1 ardei

4-5 catei de usturoi (se poate si mai mult)

1 rosie decojita

1 cescuta orez

2 galbenusuri

300 g smantana

patrunjel verde

putin otet

ciorba de pui a la grec

Mod de preparare ciorbă de pui a la grec cu usturoi

Pieptul de pui taiat cubulete, se pune la fiert in apa. Cand incepe sa fiarba, se aduna spuma, dupa care se adauga ceapa tocata marunt, ardeii cubulete, morcobii si telina cubulete sau date pe razatoarea mare si orezul spalat. Se pune sare dupa gust sau delikat. La final se adauga usturoiul zdrobit, galbenusurile frecate cu smantana si otetul dupa gust. Aceasta e o varianta mai dietetica a ciorbei, insa legumele se pot cali in ulei si apoi sa se puna la fiert. Eu nu le-am calit, nici n-am pus ulei pentru ca imi place sa fie cu cat mai putina grasime.

4. Rețetă ciorbă de pui a la grec cu orez

Ingrediente ciorbă de pui a la grec cu orez

Pentru 10 portii:

1 kg pui,

2,5 I apa,

200 g morcovi,

200 g albitura,

100 g telina,

200 g ceapa,

100 g orez,

250 g smantana,

50 g faina,

3 oua,

100 ml ulei,

5 g sare de lamaie,

otet,

50 g patrunjel,

50 g marar,

sare.

ciorba de pui a la grec

Mod de preparare ciorbă de pui a la grec cu orez

Zarzavaturile se curata, se spala, se taie cuburi si se inabusa in ulei cu adaos de apa. Ceapa se curata, se spala, se taie marunt si se pune la fiert in apa cu sare, se adauga zarzavatul inabusit si puiul care a fost trecut prin flacara si spalat.

In timpul fierberii se spumeaza. Orezul se curata de corpuri straine, se spala, se scurge si se pune la fiert separat. Dupa ce a fiert, pasarea se scoate, se dezoseaza si se taie carnea cuburi, timp in care se adauga in supa orezul fiert si apoi carnea.

Se pregateste sosul pentru dres din galbenusurile batute bine, smintina frecata si faina cu adaos de zeama de la ciorba.

Se amesteca bine compozitia si se adauga in vasul cu ciorba, continuindu-se inca 5 minute fierberea. Se potriveste gustul cu sare si sare de lamiie dizolvata. Se serveste cu verdeata taiata marunt.

5. Rețetă ciorbă de pui a la grec cu tarhon

Ingrediente ciorbă de pui a la grec cu tarhon

1 pui întreg

4 morcovi

2 pătrunjel rădăcină

o jumătate de țelină rădăcină

1 ceapă

1 ardei gras roșu

4 cartofi

500 gr smântână grasă

2 gălbenușuri de ou

1 lingură tarhon tocat (proaspăt, uscat sau din oțet)

1 lingură de pătrunjel verde

1 lămâie

2 linguri de ulei

sare

ciorba de pui a la grec

Mod de preparare ciorbă de pui a la grec cu tarhon

Se curăță și se spală puiul. Se pune la fiert cu sare într-o oală încăpătoare împreună cu rădăcinoasele întregi (țelina, pătrunjelul, morcovul) și cartofii curățați, dar tot întregi. Se lasă la fiert la foc mic, spumind continuu, pînă fierbe puiul – 20-30 minute.

Când carnea a fiert, se ia oala de pe foc. Se scot carnea și legumele, se lasă la răcorit. Se taie morcovii, țelina și pătrunjelul rădăcină cubulețe. Cartofii se taie în cuburi mai mari. Se scoate carnea de pe oase și se taie bucăți potrivite.

Curățați și tocați ceapa. Curățați ardeiul gras și tăiați-l cubulețe.

În oala pentru supă (curată), încingeți uleiul, puneți ceapa și ardeiul și amestecați-le până se înmoaie. Adăugați restul ingredientelor (carnea de pui și zarzavaturile tocate) și supa în care au fiert, strecurată. Stoarceți zeama de la o lămâie peste. Și lăsați totul la foc mic.

Preparați un liezon din cele 2 gălbenușuri și smântână. Diluați cu supă din oală pentru a tempera amestecul. Turnați liezonul în ciorbă, încet, amestecând continuu.

Adăugați tarhonul tocat. Potriviți de sare.

Lăsați ciorba la foc mic până se înfierbântă, dar fără să dea în clocot. Opriți focul.

Se servește cu pătrujel verde tocat deasupra, cu smântână și ardei iute.

6. Rețetă ciorbă de pui a la grec cu iaurt

Ingrediente ciorbă de pui a la grec cu iaurt

un pui mic

– o ceapa

– 2 ardei

– 3 morcovi

– o telina mica

– o radacina mica de pastarnac

– o radacina mica de patrunjel

– o legatura de leustean

– sare

Pentru dressing:

– doua oua

– un iaurt gras de 400 gr

– 9 catei de usturoi

– zeama de la 2 felii de lamaie

ciorba de pui a la grec

Mod de preparare ciorbă de pui a la grec cu iaurt

Puiul se curata, se spala si se portioneaza pentru ciorba, se deplieliteaza, mai putin aripile, care se lasa cu tot cu pielita, care impreuna cu gelatina din oase, sa formeze cateva ochiuri de grasime, pentru aspectul ciorbei. Cand da apa in clocot, se sareaza putin, se pun la fiert bucatile de pui, avand grija sa le spumuim.Ceapa, morcovii si radacinile de patrunjel si de pastarnac, se toaca marunt, se adauga la ciorba, se lasa sa fiarba putin si apoi se adauga si ardeiul tocat.

Se toaca leusteanul si se adauga apoi, lasandu-l cateva clocote. Intre timp se bat ouale spuma, se adauga iaurtul si se curata cateii de usturoi.

Se rad pe razatoarea mica, se adauga in dressing, impreuna cu sucul de lamaie si un strop de sare. Se intrerupe fierberea ciorbei, se lasa sa scada putin temperatura acesteia, apoi se ia putin cate putin din continutul ei si se adauga in dressing pentru ca acesta sa nu se coaguleze si care apoi se toarna peste intreg continutul ciorbei, amestecand pentru omogenizare. Se obtine o ciorba a la grec mai degresata si fara adaos de carbohidrati (orez sau cartofi), pentru evitarea consumului de proteine cu carbohidrati si pentru usurinta digestiei.

7. Rețetă ciorbă de pui a la grec cu cartofi

Ingrediente ciorbă de pui a la grec cu cartofi

1 piept de pui cu os (sau 2 mai mici)

2 cepe

4 morcovi

2 cartofi

1 pastarnac

4 galbenusuri de ou

300ml smantana

sare, marar.

ciorba de pui a la grec

Mod de preparare ciorbă de pui a la grec cu cartofi

Se pune la fiert pieptul de pui intr-o oala de 5-6 litrii. Dupa ce da primul clocot se aduna spuma , se mai lasa sa fiarba cam 1 sfert de ora si se adauga si legumele curatate dar intregi. Cand s-au fiert toate ingredientele(max 30 min) se scot pe o farfurie se dezoseaza pieptul si dupa ce a fost taiat cubulete se pune inapoi in zeama. Se da focul la minim si se adauga smantana frecata cu galbenusurile, dar cu mare atentie sa nu se taie, apoi se ia de pe foc si se presara marar proaspat tocat.

Se acreste cu suc de lamaie sau sare de lamaie dizolvata dupa gust.

8. Rețetă ciobă a la grec cu pui

Ingrediente ciobă a la grec cu pui

1 kg tacam de pui

2 cepe

1 morcov

1 lingura ulei

200 gr smantana

suc de lamaie proaspat scurs

dupa gust putina coaja de lamaie rasa

ciorba de pui a la grec

Mod de preparare ciobă a la grec cu pui

Ciorba a la grec cu carne de pui este delicioasa. Trebuie sa folositi pentru aceasta reteta de ciorba un tacam de pui de circa 1 kg, dar orice alta carne poate fi folosita pentru ciorba a la grec. Se pune la fiert tacamul de pui cu o ceapa. Am crestat ceapa in patru si am pus-o la fiert cu tacamul.

Eu am folosit kukta, dar se poate la fel de bine si intr-o oala normala.

Intre timp se taie marunt ceapa si morcovul. Se caleste in ulei ceapa si morcovul si se adauga supa de pui.

Pana fierb, se ia jos carnea de pe tacam.

Se adauga carnea la supa si se mai lasa sa dea un clocot. Se stinge focul si se adauga smantana. Ciorba a la grec se inacreste cu suc de lamaie proaspat stors si se presara putina coaja de lamaie.

9. Rețetă ciorbă de pui a la grec cu legume

Ingrediente ciorbă de pui a la grec cu legume

1 pui (cca 1 kg);

1 ceapa;

2 morcovi;

1 radacina de patrunjel;

1 telina;

2 oua;

150 ml lapte gras;

1 lamaie mare;

4 linguri orez fiert;

100 g smantana;

2 l apa;

1 lingura leustean verde tocat;

1 lingura patrunjel verde tocat;

sare;

piper boabe.

ciorba de pui a la grec

Mod de preparare ciorbă de pui a la grec cu legume

Carnea de pui se spala si se transeaza in bucati mici, apoi se pune la fiert in apa rece, cu sare; ciorba se spumeaza de 3-4 ori (timpul de fierbere este de 15-17 minute). Ceapa, morcovii, patrunjelul si telina se curata, se spala, se taie in doua, pe lungime, si se pun in vasul in care fierbe carnea de pui, impreuna cu piperul boabe. Se fierbe ciorba totul 30 de minute, la foc mediu. Odata zarzavatul si carnea fierte, se strecoara lichidul. In alt vas, se bat ouale cu laptele si se toarna supa fierbinte. Se adauga si orezul fiert, zeama de la o lamaie si bucatile de carne de pui si se mai da totul in clocot 4-5 minute. Ciorba de pui a la grec se pune in farfurii, se adauga smantana si se presara cu leustean si patrunjel, tocate.

Sugestie de pregatire ciorba de pui a la grec: in fiecare farfurie, se poate pune si cate o bucata din legumele fierte (morcov, telina, patrunjel). Daca legumele nu se consuma o data cu ciorba, se pot folosi pentru prepararea unei salate din legume, cum ar fi salata a la russe.

10. Rețetă ciorbă de pui a la grec GRECEASCĂ‚ – rețeta tradițională

Ingrediente ciorbă de pui a la grec GRECEASCĂ‚ – rețeta tradițională

4 pulpe de pui

-un pachet de inimi de pui

-o cana de orez (eu am omis-o)

-1-2 morcovi

-o radacina de telina

-o tulpina de telina cu frunze

-o legatura mare de patrunjel

-3 cepe potrivite

-2 ardei grasi colorati (in locul orezului)

-2 oua

-o lamaie mare

-smantana lichida(optional)

-o frunza de dafin

ciorba de pui a la grec

Mod de preparare ciorbă de pui a la grec GRECEASCĂ‚ – rețeta tradițională

Puneti apa la fiert cu frunza de dafin (va da un incredibil gust mediteraneean ciorbei grecesti), adaugati pulpele de pui spalate bine, spumati si apoi adaugati cepele intregi, bine curatate si spalate.

Fierbeti tot timpul la foc mare, spumati daca mai apare spuma si de la legume.

Tocati morcovul si telina si adaugati-le in supa.

Tocati tulpina de telina si adaugati-o si pe ea.

Dupa cateva minute, adaugati inimile de pui.

Tocati ardeiul si adaugati-l peste celelalte legume. Daca doriti sa adaugati orez, acum e momentul sa-l adaugati (dupa ce l-ati spalat de cateva ori si l-ati scurs). Timpul de fierbere pentru orez e de 10 minute, cam atat mai dureaza pana e gata ciorba.

Cand vedeti ca a fiert foarte bine carnea (se vede cum se desprinde de pe os), reduceti focul, scoateti carnea si ceapa din supa. Ceapa o puteti arunca.

In supa care fierbe la foc mic adaugati frunzele de telina tocate fin.

Scoateti carnea de pe oase si taiati-o in bucati mici.

Adaugati carnea in supa.

Bateti ouale si adaugati sucul de lamaie.

Opriti focul sau reduceti-l la minim si adaugati cate un polonic de supa in compozitia de oua cu lamaie, amestecand treptat, pana cand devine si ea fierbinte.

Apoi o varsati in oala cu ciorba, amestecati pana cand se omogenizeaza bine. Gustati si potriviti de sare, piper, lamaie. Daca doriti un gust mai bogat, adaugati si 100 ml smantana lichida si mai fierbeti la foc foarte mic inca 2 -3 minute.

Tocati patrunjelul si adaugati-l peste ciorba cand e deja gata si focul e oprit.

Se serveste fierbinte, cu ardei iute. Grecii o servesc cu paine proaspata, abia scoasa din cuptor.

11. Rețetă ciorbă de pui a la grec cu borș

Ingrediente ciorbă de pui a la grec cu borș

3 bucati piept de pui intregi (cam 700 de gr)

2 cepe

4 morcovi

1/4 de radacina de sfecla mare sau 1/2 de sfecla mica

1 radacina de pastarnac

2 pumni de orez sau cateva paste fainoase (eventual fundite)

1 lingurita de vegeta de legume

300 gr smantana

3 galbenusuri de ou

bors sau zeama de la 2 lamai

1 legatura de leustean

ciorba de pui a la grec

Mod de preparare ciorbă de pui a la grec cu borș

Pieptul de pui se taie bucati mici si se pune la fiert. Inainte de a incepe sa fiarba, se aduna cu spumiera toata spuma care se formeaza. Se pune in apa putina sare. Carnea se lasa la fiert cam 20-25 de minute. Intre timp, se pregatesc legumele: se curata ceapa si se toaca marunt, morcovii de curata si se toaca marunt, la fel se procedeaza cu pastarnacul si telina. Dupa ce carnea a fiert aproape complet, se adauga toate legumele, se completeaza cu apa, se mai pune putina sare si se lasa la fiert. Dupa 15 minute adaugati orezul tinut in apa rece in prealabil cam 20 de minute sau pastele fainoase si lingurita de vegeta. Cand toate au fiert (dupa inca 10-15 minute), se pune acreala – borsul sau zeama de lamaie, astfel incat zeama sa fie destul de acrisoara. Se pregateste smantana: se separa galbenusurile de ou, se pun intr-un castron mai mare, se amesteca cu smantana si deasupra se pun 2 polonice din ciorba fierbinte si se amesteca bine. In acest fel nu se va taia. Se ia de pe foc ciorba si se toarna in ea smantana pregatita mai devreme. Se presara leusteanul tocat marunt si se serveste fierbinte.