REȚETE CIUPERCI UMPLUTE: 12 rețete pentru ciuperci umplute

De: Gabriela Voicu / 29.11.2012, 19:00
Ciupercile umplute sunt atât de gustoase încât nu le refuză nici părinții, nici copiii, nici musafirii. Va prezentăm 12 rețete pentru ciuperci umplute delicioase!

Ciupercile umplute sunt un fel de mâncare pe care nu îl refuză nici părinții, nici copiii. Și nici musafirii! Rețetele pentru ciuperci umplute pe care vi le recomandăm azi folosesc ciuperci champignon, dar, dacă vă pricepți la ciuperci sălbatice, profitați și folosiți și alte tipuri de ciuperci.

1. Ciuperci umplute cu brânză

Ingrediente:

– 20 ciuperci champignon medii

– 150 g cremă de brânză (cu verdețuri sau ceapă, tip Almette)

– 100 g brânză Danish White

– 2 fire mărar

– 125 g cașcaval (sau mozzarella; eu folosesc cașcaval afumat și recomand să-l folosiți și voi)

– piper

– chili fulgi (sau boia dulce/iute)

– 1 lingură suc de lămâie (opțional)

Porții: 3-4

Ciuperci umplute cu brânză

Preparare:

Se amestecă crema de brânză cu danish white și mărarul tocat. Se dă pe răzătoarea mică cașcavalul. Se curăță ciupercile de piciorușe. Se spală foarte rapid cu apa în care am pus sucul de lămâie (că să nu se înnegrească la copt). Se pun ciupercile cu fața (zonă în care a fost piciorușul) în jos, într-o tavă cu hârtie de copt. Se dau la cuptor la 220 grade C pentru 15 minute. În acest fel, mare parte din sucul din ciuperci se va scurge înainte de a pune umplutura și la final ciupercile umplute vor avea un aspect mai frumos. Se scoate tava din cuptor și se pun ciupercile pe o farfurie. Se curăță tava de sucul lăsat de ciuperci și se înlocuiește hârtia de copt. Dacă în pălăria ciupercilor s-a adunat suc, absorbiți-l cu șervețele de bucătărie. Se așează ciupercile la loc pe tavă, de data asta cu fața în sus. Se umple fiecare ciupercă cu 1/2 linguriță cremă de brânză. Se așează deasupra cașcaval răzuit, astfel încât crema să nu mai fie vizibilă. Acoperiți cu cașcaval doar zona cu cremă de brânză, nu și marginile ciupercilor. În acest fel cașcavalul nu se va scurge prea mult în tavă. Se presară cu piper și fulgi de chili (sau boia). Se dau la cuptor, tot la 220 grade C, pentru 15 minute. În ultimele 5 minute comutați cuptorul pe grill (căldura să vină de sus) pentru a se gratina frumos cașcavalul. Lăsați până sunt rumene desupra și supravegheați-le cât stau sub grill. Sunt mai bune calde dar și reci sunt ok.

2. Ciuperci umplute cu legume

Ingrediente:

– 8-9 bucăți ciuperci champignon

– 1 bucată de ardei roșu

– 1 bucată de ardei verde

– 2 bucăți ceapă mică

– 1 căpățână usturoi

– muștar

– sare, piper, cimbru

– 2 linguri făină

– 1 legătură pătrunjel

– 1 legătură mărar

– 50 g cașcaval

Ciuperci umplute cu legume

Preparare:

Ciupercile se spală sub jet de apă rece, apoi se curăță de coajă, îndepărtându-li-se piciorușele. Pălăriile de ciuperci se așează într-o tavă și se bagă în cuptor până se înmoaie. Se pregătește umplutura de legume. Ardeii, ceapa și usturoiul se dau la robot. Se adaugă 2 linguri de muștar și se omogenizează. Pentru ca această compoziție să fie oarecum legată se adaugă făina. Cantitatea de făină adaugată poate varia în funcție de cât de zemoase sunt legumele. Se condimentează cu sare, piper și cimbru. Piciorușele ciupercilor se taie mărunt și se adaugă și ele în compoziția de mai sus. La final se adaugă verdeața tocată mărunt. Se omogenizează totul. Cu acest amestec se umplu pălăriuțele ciupercilor. Se bagă din nou la cuptor pentru 20 de minute. Se scot din cuptor și se pune deasupra cașcaval ras. Se mai bagă încă 5 minute în cuptor.

3. Ciuperci umplute cu somon afumat

Ingrediente:

– ciuperci

– somon afumat

– ou

– pesmet

– lămâie

– ulei

– sare, piper

Ciuperci umplute cu somon afumat

Preparare:

Somonul afumat se tăie în bucăți mărunte, iar ciupercile se curăță de învelișul exterior, apoi se dau cu puțină sare, acest lucru făcând că ele să se înmoaie mai repede. Se umple apoi cavitatea interioară a fiecărei ciuperci cu somonul afumat mărunțit. Separat, se bate un ou cu puțină apă, sare și piper. Apoi se trece fiecare ciupercă prin ou bătut și prin pesmet, aflat separat, în alt vas. Ciupercile se pun apoi la prăjit în uleiul încins, cu cavitatea interioară umplută cu somon în jos. Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă la prăjit pentru 7 sau 8 minute. Se scot apoi pe un șervețel de bucătărie, se curăță bine uleiul, apoi se tăie în două, obținându-se două jumătăți de ciupercă umplută cu somon afumat.

4. Ciuperci umplute la cuptor

Ingrediente:

– 10 ciuperci cu pălărie mare

– 1 ceapă roșie

– 150 g cașcaval afumat

– 1/2 ardei kapia/gras roșu

– ardei iute (opțional)

– sare, piper

– boia de ardei dulce

– ulei de măsline

Porții: 2

Ciuperci umplute la cuptor

Preparare:

Ciupercile se spală bine și se rupe piciorușul – nu curățați ciupercile de pielița de pe pălărie. Se lasă la uscat pe un șervețel absorbant cu puțină sare aruncată peste ele. Piciorușele se spală bine și se toacă mărunt. Ceapă roșie și ardeiul kapia se toacă mărunt și se călesc cu piciorușele de la ciuperci în puțin ulei de măsline. Opțional se pot adauga câteva rondele de ardei iute. Se aruncă un praf de sare, piper și boia de ardei dulce. Legumele nu se călesc foarte mult, doar până prind o nuanța lucioasă. Într-o tavă se pune hârtie de copt care se șterge cu un șervețel îmbibat în ulei de măsline, să nu se lipească ciupercile când sunt la cuptor. Umpleți ciupercile cu legumele călite, însă nu prea mult pentru că trebuie să lăsați loc și pentru cașcaval. Pentru cine dorește, înainte să pună legumele în ciuperci poate să mai pună un praf de sare sau de piper. Se adaugă și cașcavalul deaupra la ciuperci și se dau la cuptor pentru 30-40 de minute la foc mediu spre mic. Ciupercile umplute la cuptor trebuie să se coacă la foc mic. În funcție de cum va place le puteți ține mai mult la cuptor sau mai puțin. Se servesc că atare sau cu brânză dulce lângă.

5. Ciuperci umplute cu carne

Ingrediente:

– 4 ciuperci mari

– 200-300 g carne tocată de vacă (pui)

– 1 ou

– sos de roșii

– pătrunjel

– oregano

– parmezan (sau cașcaval ras)

– usturoi

– ulei de măsline (sau de floarea-soarelui)

– sare, piper

Ciuperci umplute cu carne

Preparare:

Se curăță ciupercile, se spală bine, se scobesc puțin dacă sunt mai groase, se separă piciorul și se tăie împreună totul mărunt. Se pune într-un castron cu carnea tocată, pătrunjelul și usturoiul tocat, oul, sare și piper (dacă dorim). Cu această compoziție se umplu ciupercile, se pune o linguriță cu sos de roșii deasupra, se presară parmezan sau cașcaval, se presară oregano și pătrunjel, se pune o lingură de ulei pe fiecare ciupercă și se dau la cuptorul încălzit bine. În 20-30 de minute sunt deja gata. Se poate servi ca aperitiv sau felul doi.

6. Ciuperci umplute cu orez

Ingrediente:

– 12 ciuperci champignon, măricele

– 70 g orez

– 1 ceapă potrivită

– 1/2 ardei gras roșu

– 5 căței de usturoi

– 70 g unt

– 30 g parmezan

– 1/2 legătură pătrunjel proaspăt

– sare, piper

– 4 linguri ulei de măsline

– 125 g mozzarella

– 100 g telemea

Ciuperci umplute cu orez

Preparare:

Separați pălăriile champignoanelor de piciorușe, le spălați bine, apoi le puneți la scurs într-o strecurătoare. Puneți într-o crăticioară mică 500 ml apă,1 vârf de linguriță de sare, adăugați orezul și-l fierbeți 5-6 minute. Îl puneți apoi la scurs. Curățați ceapa și ardeiul, apoi le tăiați mărunțel. Încingeți untul într-o tigaie, adăugați ceapa și ardeiul și le căliți 10 minute. Tocați și piciorușele ciupercilor mărunțel, apoi le adăugați și pe ele în tigaie și mai lăsați totul încă 5 minute. Adăugați și usturoiul dat pe răzătoarea mică, pătrunjelul tocat mărunt, parmezanul și orezul fiert, condimentați cu sare și piper după gust și amestecați bine totul. Lăsați compoziția să se răcească puțin. Puneți într-o tavă hârtie de copt, aranjați ciupercile, le umpleți cu compoziția de orez și picurați pe fiecare câțiva stropi de ulei. Dați pe răzătoarea mare mozzarella și brânza telemea, apoi le puneți într-un bol și le amestecați. Puneți pe fiecare ciupercuță, peste compoziția de orez, câte un moț de brânză rasă. Băgați tava în cuptorul preîncălzit pt. 30 de minute. Când acestea sunt ușor rumenite, sunt gata. Le lăsați puțin să se răcească, apoi le serviți.

7. Ciuperci umplute cu ficăței

Ingrediente:

– 6-7 ciuperci champignon mari (din cele pentru grill)

– 500 g ficăței de pui

– o legătură ceapă verde

– un ardei gras

– 3 linguri smântâna

– 150 g brânză burduf

– 150 g cașcaval dat pe răzătoare

– 5 linguri ulei de măsline

– sare, piper, mix de condimente pentru pui

Ciuperci umplute cu ficăței

Preparare:

Am început cu ficățeii, pe care i-am spălat bine, i-am curățat, apoi i-am amestecat cu uleiul de măsline, sare, piper și condimente pentru pui (pe toate le punem după gust), după care i-am tras la tigaie până s-au rumenit, 8-10 minute la foc mediu. Apoi i-am lăsat să se răcească puțin și i-am tăiat mărunt. Am călit apoi în puțin ulei de măsline ceapă verde tocată mărunt (cu tot cu frunze) și ardeiul gras, apoi le-am amestecat cu ficățeii cubulețe, brânză de burduf și smântâna. Umplem ciupercuțele, le punem un moț de cașcaval și le dăm la cuptorul încins la 180 de grade, 10-15 minute, până se rumenesc. Pentru un plus de gust, puteți să stropiți ciupercile cu ulei de măsline și să le condimentați ușor, înainte de a le umple, cu sare și piper sau ierburi aromatice. După ce s-au copt, le puteți servi alături de o salată de pui cu dressing de iaurt.

8. Ciuperci umplute cu ceapă

Ingrediente:

– ciuperci – 20 buc.

– o ceapăƒ medie

– un ou

– sare, piper, delikat

– ulei de măƒsline

Ciuperci umplute cu ceapă

Preparare:

Se iau ciupercile și se curăță, după care se spală bine cu apă rece. Li se vor tăia codițele, care se vor toca mărunt. La fel se va proceda și cu ceapa, adică se va toca și aceasta mărunțel. Într-o tigaie, încinsă în prealabil cu ulei de floarea soarelui, se va căli mai întâi ceapa, cam 5 minute, la foc domol… mai mult se va înăbuși. Apoi se vor adăuga codițele, gata tocate. Se va mai lăsa totul la foc încă 10-15 minute. Aproape de final se va turna oul bătut spumă, lăsându-se încă 2-3 minute, să se lege toată această compoziție. Apoi se vor umple cu lingurița, pe rând, pălărioarele de ciupercuțe și se vor așeza, una câte una, într-o tavă. Vor fi stopite cu puțin ulei de măsline. Se va introduce apoi tava în cuptorul încins, în prealabil, și se vor lăsa la foc domol, aproximativ 30-35 min. Ciupercile umplute se servesc calde.

9. Ciuperci umplute cu maioneză

Ingrediente:

– ½ kg ciuperci mari

– 1-2 linguri parmezan sau cașcaval ras

– 1 linguriță mărar tocat fîn

– 1 lingură ulei

– maioneză dintr-un ou

Ciuperci umplute cu maioneză

Preparare:

Se curăță și se spăla ciupercile, se desprinde piciorul de pălărie și se lasă să se scurgă bine de apă. Se pun pălăriile într-o tavă unsă cu ulei, se sărează puțin fiecare, apoi se dau la cuptor. Codițele se pun la fiert în apă puțin sărată, iar după ce sunt gata, se lasă să se răcească, se toacă mărunt cu cuțitul și se amestecă cu maioneză preparată dintr-un ou. Ciupercile scoase din tavă, răcite și așezate pe un platou presărat cu mărar tocat se umplu cu umplutura pregătită. Se servesc presărate cu parmezan sau cașcaval ras.

10. Ciuperci umplute cu șuncă și cașcaval

Ingrediente:

– ciuperci albe – mărișoare,

– 1 ceapă – nu prea mare,

– 3 căței de usturoi,

– 1 roșie medie,

– 125 g prosciutto cotto,

– 1 legătură mică de pătrunjel,

– 125 smântâna subțire (de frișcă), cașcaval ras, ulei de măsline, sare, piper – după gust

Ciuperci umplute cu șuncă și cașcaval

Preparare:

Se spăla ciupercile, se șterg cu un șervet curat sau hârtie de bucătărie. Se îndepărtează codițele, dar se păstrează! Se toacă codițele ciupercilor. Se toacă fîn ceapa, ustroiul și pătrunjelul. Roșia se curăță de coajă și sâmburi și se tăie cubulețe. Șunca se tăie mărunt. Se pune ceapa la prăjit, în ulei de măsline. Se lasă până devine ușor aurie, apoi se adaugă codițele tocate și usturoiul și se lasă scurt la prăjit, după care se adaugă șuncă, urmată de roșia și pătrunjelul tocat. Se mai lasă 1-2 minute la foc moderat, se amestecă mereu, iar în final se adaugă smântâna care se lasă la scăzut. Cu această umplutură umpleți ciupercile. Deasupra se presară cașcaval ras și se dau la cuptor, la 200 grade C, în cuptorul încălzit în prealabil.

11. Coquelet și ciuperci umplute cu emmentaler

Ingrediente:

– 1 coquelet

– o ceapă roșie

– 2-3 firicele de cimbru

– 2 pahare de vin roșu (se poate folosi și alb)

– 4 căței de usturoi

– 1/2 pahar de apă

– 1 lingură de miere

– 4 linguri de zeamă de lămâie

– cam 6 ciuperci champignon

– 200 g Emmentaler

– ulei de măsline

– care și piper negru

Coquelet și ciuperci umplute cu emmentaler

Preparare:

Tocam ceapă, iar usturoiul îl tăiem pe jumătate (pe lungime) și scoatem inima (acel firicel verde de cele mai multe ori care se găsește în mijlocul fiecărui cățel de usturoi). Spălam bine coqueletul și îl punem într-un vas termorezistent la marinat, cu uleiul de măsline, o lingură generoasă de miere, zeama de lămâie, vinul, cimbrul și ceapa. Crestăm coqueletul puțin și punem usturoi zdrobit în el (îi va da o savoare aparte pentru că se va topi în carne – gustul va fi aplificat când vom scoate vasul din cuptor și vom turna din când în când sos peste coquelet). Îl lăsăm la cuptor la foc mic (depinde de cuptor) – la cuptorul meu cu gaz l-am lăsat în jur de 90 de minute (foc foarte, foarte mic, am ținut neapărat să fac asta). Deschidem din când în când cuptorul și turnăm cu o lingură sos peste coquelet, că să rămână întotdeauna umed, să nu se usuce. Dacă aveți un termometru de carne îl puteți înfige în centrul său, iar dacă arată în jur de 70 – 72 de grade e ok. Ciupercile le curățăm (acestea trebuie să fie medii), le ungem cu ulei de măsline și sare și le punem pe grătar. În paralel dăm pe răzătoare emmentalerul. Ciupercile vor mai elimina din apă, de aceea îmi place să le pun întotdeauna singure pe grătar înainte, fără emmentaler.. Când acestea sunt aproape gata punem și emmentalerul ras în ele și le mai lăsăm până ce acesta se topește.

12. Ciuperci umplute cu bacon și mozarella

Ingrediente:

– ciuperci champinion, 1 kg sau 1,5 kg

– ceapă albă, 2 buc.

– bacon, 300 g

– brânză Mozzarella, 200 g

– ouă, 2 buc.

– smântână, 150 g

– unt sau ulei, 100 ml

– boia dulce, 1 linguriță

– sare, 1 linguriță

– piper, 1 linguriță

– câteva fire de pătrunjel

Ciuperci umplute cu bacon și mozarella

Preparare:

Se curăță și se spală ciupercile. Se scot piciorușele și se toacă mărunt. Palarioarele se condimentează cu sare și piper după care se prăjesc pe grătar cu puțin ulei sau unt pe ambele părți. Ceapa se toacă mărunt și se călește 5 min. Adăugăm și ciupercile tocate , le călim puțin. Adăugăm baconul, se condimentează cu sare și piper și pătrunjel tocat, după care se lasă să fiarbă sub capac acoperit , până scade apa lăsată de la ciuperci, aprox. 20 min. Se iau pălărioarele de ciuperci călite și se pune compoziția de mai sus, câte 1 linguriță plină în fiecare, și se pun într-o tavă unsă bine cu unt. Ouăle se bat bine cu smântâna și se toarnă pe toată suprafața ciupercilor, apoi se rade mozzarella deasupra sau punem în fiecare ciupercuță câte o mozzarella micuță. Se dă tava la cuptor pt. 20 min., la 180-200 de grade. La final se scoate, se presară pătrunjel și se servesc calde.

În speranța că cele 11 rețete pentru ciorbă de fasole sunt pe placul vostru, vă vom surprinde și cu alte rețete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!