REȚETE CLĂ‚TITE: 11 rețete pentru clătite

De: Gabriela Voicu / 12.12.2012, 17:37
Prepararea clătitelor este o artă! Aluatul trebuie să fie pufos, compoziția nu trebuie turnată în cantități mari, iar clătitel nu trebuie să fie prea groase. Iată 11 rețete pentru clătite, de luat ca exemplu.

„Prepararea clătitelor este o artă! Aluatul trebuie să fie pufos și să aibă consistența cremoasă, iar clătitele nici prea groase, nici prea subțiri, dar să iasă puțin crocante. Umplutura trebuie să fie întinsă pe toată suprafața, până la margini. Dacă le vom umple cu multă compoziție vor deveni prea dulci. Este bine să folosiți atât lapte pentru gust cât și apă minerală care face clătitele mai pufoase”, este sfatul unei gospodine care a propus una dintre rețetele pentru clătite de mai jos. Ce credeți, are drepate? Iată 11 rețete de clătite:

1. Clătite americane

Ingrediente

– 2 ouă

– 300 ml lapte rece

– 1/2 plic praf de copt

– făină

– ulei

– dulceață de vișine

Clătite americane

Preparare

Se bat ouăle cu puțină sare, se adaugă laptele, iar la final făina amestecată cu praful de copt (compoziția trebuie să aibă consistența unei smântâni nu prea groase). Se coc în tigaia în care am pus un pic de ulei. Eu le-am servit cu dulceață de vișine dar se pot servi cu diferite adaosuri.

2. Clătite cu banane

Ingrediente

– făină

– zahăr

– 2 ouă

– sare

– lapte

– apă minerală

– 3 banane

– smântână

– brânză de vacă

– coajă de lămâie

– ulei

– unt

Clătite cu banane

Preparare

Se prepară compoziția pt. clătite din făină, 2 linguri de zahăr, un ou, lapte, puțină sare, o linguriță de ulei și apă minerală. Se freacă bine cu telul până ce compoziția devine spumoasă. Așa clătitele vor fi pufoase … Apoi se coc clătitele în tigaie. Până se răcesc puțin clătitele se prepară o cremă din 200 g de brânză de vacă, apoi se freacă cu 2-3 linguri cu zahăr, se adaugă un ou, 2 linguri cu smântâna,o lingură cu făină și puțină răzătură de lămâie. Se ung pe rând clătitele cu cremă după care se așează câte o banană tăiată pe lung, apoi se rulează fiecare clătită, se așează într-o tavă unsă cu puțin unt , se toarnă deasupra restul de cremă și se dă la cuptor pentru 20 min. După preferință se poate presărș deasupra puțină scorțișoară …

3. Clătite cu bere

Ingrediente

– 2 linguri unt

– 3 ouă

– 100 g făină

– 400 ml lapte

– 50 ml bere

– 1 lingură zahăr

– 1 praf sare

– ulei pentru prăjit

Clătite cu bere

Preparare

Topim untul. Într-un vas punem făină, zahăr, cele trei ouă, praful de sare și untul topit și amestecăm până obținem un aluat omogen și subțire. Acoperim vasul și îl lăsăm la rece circa 30 de minute. Adăugăm 50 ml de bere la aluat și amestecăm (de la bere aluatul iese mai pufos). Punem ulei într-o tigaie și lăsăm să se încingă la foc potrivit. Turnăm cu un polonic aluatul în tigaia încinsă. Înclinăm tigaia în așa fel încât aluatul să se întindă pe toată suprafața și îl coacem pe o parte (circa 1 minut la foc mic), apoi întoarcem clătita și o lăsăm încă 30 de secunde cu aproximație. Răsturnăm clătita pe o farfurie și repetem operațiunea. Mie mi-au ieșit circa 6 clătite (tigaia în care am copt e imensă). Nu ne mai rămâne decât să umplem clătitele cu brânză sau dulceață.

4. Clătite cu brânză

Ingrediente

– o ceșcuță cu făină

– 2 ouă

– un pahar cu lapte

– 2 lingurițe cu zahăr

– un praf de sare

– 2 lingurițe de ulei

Umplutură

– 30 g brânză de vaci

– 3 linguri cu smântână

– 2 gălbenușuri de ou

– 5-6 linguri cu zahăr

– 5 linguri cu stafide

– 3 pliculețe cu zahăr vanilat

Clătite cu brânză

Preparare

Se pune făina într-un castron, se face un loc la mijloc și se pun ouăle, sarea, zahărul și laptele. Se amestecă bine ca să nu rămână cocoloașe și se adaugă o linguriță de ulei, frecând în continuare. Se lasă o oră să se odihnească. Între timp se freacă brânza de vaci cu smântână, galbenușurile și zahărul. Când crema este suficient de omogenă, se adaugă stafidele. Clătitele se fac după metoda clasică. Când toate clătitele sunt gata, se umplu cu crema de brânză, se rulează și se introduc la cuptor pentru 15 minute.

6. Clătite cu esență de lămâie și dulceață

Ingrediente

– 4 ouă

– 250 ml lapte

– 250 ml apă minerală

– 3 linguri zahăr

– 1/4 linguriță esență de vanilie sau lămâie

– o linguriță esența de lămâie

– un praf de sare

– 400 gr făină

– dulceață de mure

Clătite cu esență de lămâie și dulceață

Preparare

Din ingredientele enumerate pregătim compoziția: de preferat laptele să fie încălzit un pic, dar este bun și rece. Compoziția trebuie să aibă consistența unui iaurt de băut, poate puțin mai lichid. Tehnica de coacere a clătitelor este simplă: încingem tigaia, punem un strop de ulei și îl întindem pe toată suprafața tigăii. Luăm un polonic de compoziție și îl turnăm într-un colț, după care îl întindem pe toata suprafața tigăii, prin rotire. Așteptăm aproximativ 30 de secunde și în momentul în care marginea a început să se rumenească, cu o furculiță îndepărtăm puțin din marginea clătitei față de tigaie și cu mișcări bruște o tragem, apoi o punem repede la loc. Procedăm așa cu fiecare clătită. Punem peste clătite ce dulceață preferăm.

7. Clătite cu pere caramelizate și zahăr brun

Ingrediente

– 8 clătite

– 50 g zahăr

– 4 pere coapte, curățate de coajă și miez

– 30 g zahăr brun frișcă

Clătite cu pere caramelizate și zahăr brun

Preparare

Întâi de toate facem clătitele, după rețeta tradițională, apoi încingem untul într-o tigaie și punem perele tăiate felii. Le prăjim 2-3 min., până încep să se rumenească. Întoarcem perele și presărăm zahăr peste ele. Le gătim pentru încă 2-3 min. sau până când zahărul se topește și sucul din tigaie devine lipicios. Împărțim perele între cele opt clătite, așezându-le într-un sfert al fiecărei clătite. Le împăturim și așezăm câte două clătite pe o farfurie. Turnăm peste ele suc din tigaie și apoi punem frișcă. Clătitele cu pere caramelizate se servesc imediat, cu moț de frișcă.

8. Clătite japoneze

Ingrediente

– 200 g făină

– 4 ouă

– 1 linguriță praf copt

– 2 linguri miere

– 100 g zahăr

– 4 linguri apă

Clătite japoneze

Preparare

Mixăm ouăle întregi cu zahărul până își dublează volumul și se deschid la culoare. Adăugăm făină treptat că să nu se formeze cocoloașe. Adăugăm și cele două linguri cu miere și amestecăm. La sfârșit punem praful de copt dizolvat în apă, amestecăm și lăsăm aluatul cel puțin 30 de minute acoperit la frigider. Punem la încins o tigaie de teflon (nu o ungem cu nimic). Umplem un polonic pe jumătate și lăsăm să curgă aluatul în tigaie, fără să zgâlțâim tigaia – aluatul își ia forma rotundă singur). Când apar primele bolboroace pe suprafața clătitei întoarcem pe partea cealaltă. Ambele fețe trebuie să fie netede și maronii, iar bordura să fie deschisă la culoare. Clătitele japoneze se servesc ca atare sau cu gem.

9. Clătite cu fructe, de post

Ingrediente

– 200 g făină

– 400 ml lapte de soia

– 2 mere

– 1 plic praf de copt

– 1 plic zahăr vanilat

– 3 linguri ulei

– 1 lingurițe zahăr pudră

Clătite cu fructe, de post

Preparare

Se amestecă făina cu praful de copt, se adaugă laptele de soia, sarea și zahărul vanilat. Fructele se curăță de coojă, se tăie cuburi mici și se pun la călit într-un cubuleț de unt, acoperite de zahăr, până se caramelizează. Uleiul se încinge într-o tigaie, se toarnă aluatul pentru o clătită, se lasă să se întărească puțin, se adaugă cu lingura fructe caramelizate și închide clătita. Se pliază apoi peste fructe și se lasă la rumenit pe ambele părți. Clătitele cu fructe de post se servesc pudrate cu zahăr amestecat cu scorțișoară.

10. Clătite Suzette

Ingrediente

– lapte 500 ml

– 3 ouă

– făină 300 g

– sare

– zahăr vanilinat 10 g

Pentru umplutură

– portocale 500 g, tăiate bucăți mici

– zahăr tos topit în tigaie, cu alcool de 80 gde rade stins

Clătite Suzette

Preparare

Foi de clătite: Se amestecă ingredientele pentru foi, până obținem o compoziție potrivit de groasă. Aluatul se va lăsa un timp la rece, acoperit. Apoi se vor prepara clătitele la tigaie, cu puțin unt.

Umplutura: Puneți în zahărul topit portocalele curățate și tăiate și astfel se va forma sosul de portocale cu care umpleți clătita. Se împachetează clătitele săculeți, pe care îi puteți lega cu o rondea de lămâie și se ornează cu frișcă deasupra. De obicei se servește flambată la masă. De obicei se servește flambată la masă.

11. Clătite dantelate

Ingrediente

– 4 ouă proaspete (dacă aveți de țară e și mai bine)

– 300 ml lapte gras

– 300 ml apă minerală

– 400 g făină

– 1 linguriță coajă de lămâie

– 1 linguriță coajă de portocale

– esență de rom

– esență de vanilie

– 1 linguriță zeamă de lămâie

Preparare

Clătite dantelate

Cantitățile sunt aproximative. Din această compoziție mi-au ieșit aproximativ 15 clătite. Pentru mai multe clătite dublați cantitățile. Am bătut spumă albușurile, cu un praf de sare și puțină zeamă de lămâie. Gălbenușurile cu laptele, apa și esențele se bat cu mixerul, apoi se adaugă treptat câte două linguri de făină și două de albușuri, amestecând ușor de jos în sus cu ajutorul telului, pentru a nu se face cocoloașe. Facem de probă o clatită să vedem dacă mai trebuie făină sau lapte. Se pune ulei într-o cănuță așezată pe o farfurioară. Încingem o tigaie întinsă și apoi punem ulei, întindem pe toată suprafața și scurgem în cană. Mai lăsăm puțin la încins, apoi punem un polonic de compoziție înclinând tigaia iî toate părțile. Când e puțin făcută se întoarce pe partea opusă. Înainte de a pune compoziție în tigaie se amestecă bine cu polonicul pentru a nu se lăsa făina la fund. Pentru clătitele dantelate am am lăsat sa curgă din compoziție astfel încât să iasă o dantelă. Clătitele cele mai bune sunt cele făcute pe loc și servite calde, astfel încât puteți păstra din compoziție la frigider pentru momentul în care le preparați. Se umplu cu compoziție cât sunt calde. Eu le-am umplut cu finetti și gem de corcodușe.

În speranța că cele 11 rețete pentru clătite sunt pe placul vostru, vă vom surprinde și cu alte rețete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!