Rețete cu pui: 12 rețete cu pui

Apropo.ro / 15.02.2013, 16:00
Cum se face rețeta de pui cu smântână, pui cu ciuperci, pui la cuptor, pui cu ananas, salată de pui cu ciuperci și maioneză și multe altele afli din cele 12 rețete cu pui ce urmează.

Puiul poate fi preparat sub toate formele de la salate, până la cuptor sau grătar. Nu spunem că puiul de țară nu este cel mai bun, însă când nu avem încotro merge și cel de la piață.

Supa de pui este recomandată în cazul persoanelor răcite, pentru că le grăbește vindecarea.

Nu am spune nu nici unei salate de pui cu maioneză și țelină care se prepară foarte ușor și poate fi servită la orice masă.

La fel un grătar de pui, în special din piept de pui, este indicat celor care sunt la cură de slăbire.

Iată 12 rețete cu pui pe care le poți prepara cu orice ocazie:

1. Rețetă de pui cu smântână și ciuperci

Ingrediente pui cu smântână și ciuperci

un piept de pui dezosat

100 ml smântână

6 ciuperci

2 linguri ulei

o linguriță condimente pui

un cubuleț unt

sare și piper

reteta pui

Mod de preparare pui cu smântână și ciuperci

Spălam pieptul de pui și îl porționam. Amestecăm cele două linguri de ulei cu linguriță de condiment de pui și întindem compoziția formată peste bucățile de pui. Lăsăm puiul condimentat pentru câteva zeci de minute în frigider (cu cât lăsăm carnea de pui mai mult la marinat, cu atât aceasta va fi mai fragedă și mai gustoasă).

Încingem un grill sau o tigaie teflonată și punem bucățile de pui la prăjit. Nu e nevoie să punem ulei în vasul în care le frigem deoarece marianata este cu ulei. Ținem la foc mediu bucățile de pui aproximativ zece minute, apoi încercam să le păstrăm calde până când preparăm sosul de smântână și ciuperci.

După ce am spălat cipercile, le tocam mărunt și le punem în untul încins. Ținem ciupercile la călit la foc mediu cinci-zece minute. Nu adăugăm apă, ci le lăsăm să se călească în unt și în sucul propriu. Adăugăm smântână atunci când s-au înmuiat ciupercile și amestecăm. Este bine că atunci când adăugăm smântână să luăm vasul de pe foc sau să dăm focul la minim, asta pentru a nu avea surpriza de a ni se brânzi smanatana.

Lăsăm să dea într-un clocot, la foc mic, apoi luăm sosul de pe foc. Dacă ni se pare că sosul este prea subțire, putem adăuga puțină faina și mai lăsăm câteva minute la foc. Atunci când este gata sosul de smântână și ciuperci putem fie să punem carnea peste sos și să le mai lăsăm să fiarbă împreună două-trei minute, fie să punem o porție de friptură de pui în farfurie și să turnăm deasupra câteva linguri de sos

2. Rețetă pui cu sos de roșii

Ingrediente pui cu sos de roșii

500 g carne de pui

1 pahar de vin alb

2 pahare de suc de roșii

5-6 căței de usturoi

oregano și boia de ardei

sare și piper

3 linguri ulei de măsline

reteta pui

Mod de preparare pui cu sos de roșii

Carnea bine condimentată o punem la foc mic cu 3 linguri de ulei și vin.Când a scăzut adăugăm sucul de roșii și puțină apă dacă este nevoie,să acoperim carnea.

Punem și usturoiul pisat și potrivim gustul de sare.Lăsăm să fiarbă la foc mic, până scade sosul și carnea e bine fiartă.

Punem vasul la cuptor,pentru 15-20 de minute,până se rumenește.

Se servește presărat cu pătrunjel și cu mămăliguța caldă.

3. Rețetă mâncare de pui cu cartofi

Ingrediente mâncare de pui cu cartofi

carne de pui

1 kg cartofi

2 cepe

1 morcov

un ardei gras

suc de roșii (bulion, pasta de tomate)

boia de ardei dulce

foi de dafin

sare, piper

reteta pui

Mod de preparare mâncare de pui cu cartofi

Carnea se pune la prăjit într-o tigaie cu puțin ulei. Se toarnă câte o ceșcuță de apă fierbinte din când în când, până când carnea este făcută. Se scoate pe o farfurie iar în tigaie se pune ceapă tăiată mărunt morcovul râs și ardeiul tocat. Se pune și bulionul, condimentele și se mai lasa pe foc 10 minute.Cartofi se curăța și se taie mai mari.

Într-o tavă se aranjează carnea, cartofii și prăjeala. Se mai pune apă (fierbinte), se potrivește de sare și restul condimentelor și se dă la cuptor la foc potrivit pentru 1 oră.

4. Rețetă supă de pui a la grec

Ingrediente supă de pui a la grec

piept de pui

Ceapă

Morcov

Ardei

Țelină

Verdeață: mărar și pătrunjel

Lămâie

250 g Smântână

2 gălbenușuri

3 linguri de orez

1 cub de pui

Sare și piper

reteta pui

Mod de preparare supă de pui a la grec

Se fierbe puiul în apă cu sare, legumele se călesc în 2 linguri de ulei. Când legumele sunt înăbușite se adăugă peste pui. În apă care fierb se adăugă cubul de pui și se lasă la fiert.

Când sunt toate fierte, separat batem gălbenușul cu smântână, luăm un polonic sau 2 din supa caldă și adăugăm peste smântână, apoi punem totul peste ciorba, dar cu grijă să nu se taie. De preferat este că ciorba să nu fiarbă în clocot în timp ce adăugăm smântână. Se mai lasa pe foc până mai dă o dată în clocot și este gata.

La final se acrește cu zeamă de la lămâie și se adăugă verdeață, sare și piper.

5. Rețete cu pui la cuptor

Ingrediente cu pui la cuptor

Pentru marinata

8 linguri ulei de măsline

2 lingurițe muștar Dijon

1 lingura oțet balsamic

1 linguriță thym uscat și mărunțit

1 linguriță rozmarin uscat și mărunțit

1 linguriță zahăr brun

un praf de piper

Pentru legume și pui

2 lămâi

4-6 pulpe de pui

4 căpățâni de usturoi, înjumătățite

1 kg cartofi, curățați și tăiați cuburi

2 linguri pătrunjel proaspăt tocat

sare

reteta pui

Mod de preparare cu pui la cuptor

Se amesteca toate ingredientele pentru marinata.Se rade coajă de la ½ lămâie și se pune deoparte, se taie lămâia în jumătate iar zeamă de la una din jumătăți se stoarce și se pune în amestecul pentru marinata.Se toarnă marinata peste pulpele de pui și se lasă peste noapte la rece, acoperite.

Ziua următoare se încălzește cuptorul la 200⁰C.Se pun cartofii cu căpățânile înjumătățite de usturoi într-o tavă mare și se toarnă deasupra cea mai mare parte din marinata.Se amestecă ușor apoi se dă totul la copt 20 minute.Dupe cele 20 minute se scoate tava din cuptor și se adăugă pulpele de pui cu restul de marinata și 3 jumătăți întregi de lămâie.Se dă totul la copt 1h – 1h 15 minute până când carnea și legumele s-au făcut.După ce s-au făcut se scot din cuptor și se presara cu pătrunjel tocat, coaja rasă de la ½ lămâie și sare după gust apoi se servește.

6. Rețetă plăcintă cu pui și legume la cuptor

Ingrediente plăcintă cu pui și legume la cuptor

1 Ou

1 Piept de pui de aproximativ 400 g

Foi de placinta – 900 g

100 ml Ulei de floarea soarelui

1/8 dintr-o Telina mica

1 Ceapa

2 Morcovi

1 catel de Usturoi

1 conserva de rosii cuburi in bulion

1 legatura de Patrunjel

5g de Rozmarin uscat sau proaspat tocat

reteta pui

Mod de preparare plăcintă cu pui și legume la cuptor

Prepararea sosului de roșii:

Tocați mărunt o jumatăte de ceapa și doi căței de usturoi. Încingeți tigaia și puneți la călit ușor într-o lingură de ulei. După ce ceapa devine translucidă, adăugați roșiile în bulion, amestecați și lăsați să scadă bine.

Prepararea plăcințelelor:

Puneți la fiert pieptul de pui. Atunci când nu se mai ridică spumă, taiați morcovii și țelina în bucăți mari, adăugați-le în oală și lasați-le să fiarbă timp de aproximativ 15 minute. Dupa ce s-au fiert, scoateți legumele si puiul și lasați-le să se răcorească pe o farfurie.

Pasați în blender morcovul, țelina, puiul și oul, pe care le condimentați cu puțină sare și rozmarin. Tocați pătrunjelul mărunt și adăugați-l la compoziție.

Tăiați foile de plăcintă în 3 părți egale, pe lungime, ungeți bine cu ulei, adugați o lingură de compoziție și împachetați plăcinta. Atenție! Foile de plăcintă trebuie păstrate in permanență umedeș dacă se usucă, nu mai pot fi folosite.

Tapetați o tavă cu hartie de copt, asezați plăcințelele și dati-le la cuptor, la o temperatura de 200 de grade, pana se rumenesc.

Se servesc calde, cu sos de roșii alături.

7. Rețetă pui cu sos de portocale

Ingrediente pui cu sos de portocale

carne de pui(pulpe si piept)

1 portocală

1 pahar vin

1/2 pahar apă

sare, piper

mărar

ulei de măsline sau unt

garnitură: cartofi sau orez

reteta pui

Mod de preparare pui cu sos de portocale

Carnea de pui se lăsă în apă 30 min . Într-o tigaie se pune uleiul de măsline carnea și apa apoi se pune capacul și se lasa să fiarbă până ce scade apă (eu am avut carne de țara și am pus mai mult de 1/2 apa ci 1 cana ) și se lasă până ce începe să se rumenească carnea după ce a prins culoare se adăugă vinul și sare+ piperul se lasa să dea câteva clocote și se coate carnea în zeama rămasă se adaugă 50 ml apă și felii de portocală la fel se lasa să dea câteva clocote și se oprește. Se servește alături de o garnitură de pireu sau orez și desigur cu mărar tocat mărunt( după preferințe pătrunjel).

8. Rețetă pui cu ananas – mâncare chinezească

Ingrediente pui cu ananas

300 g piept de pui dezosat

2 morcovi

1 bucată de țelină

1 cutie de compot de ananas bucăți

1 ceapă

2 căței de usturoi

1 lingura de praf de ghimbir

sos de soia

amidon de porumb

ulei

reteta pui

Mod de preparare pui cu ananas

Se taie pieptul de pui fâșii și se pune la marinat cu o jumătate de oră înainte de a începe prepararea, împreună cu 2 linguri de sos de soia.

Între timp puteți să vă curățați legumele, să tocați ceapă și usturoiul mărunt și să tăiați morcovii și țelină bastonașe fine (că bețele de chibrituri).

După ce a trecut jumătatea de oră în care s-a marinat carnea, puneți o lingură de amidon peste pui, amestecați și apoi prăjiți bucățile în ulei. Când acesta este gata se scoate și se ține la cald.

Încingeți wok-ul, adăugați ulei și puneți toate legumele la prăjit împreună cu ghimbirul până acestea se înmoaie puțin, cam 3-5 min.

Se adăugă conserva de ananas cu zeama cu tot și 3 ling de sos de soia și se lasa să fiarbă puțin.

Când s-a evaporat apa se pune și puiul și dacă se dorește că sosul să fie mai gros se mai adaugă o linguriță de amidon și se amestecă.

9. Rețetă pui cu măsline

Ingrediente pui cu măsline

300 g piept de pui, tăiat fâșii subțiri;

150 g măsline negre, fără sâmburi, tăiate rondele;

1 lingura ulei de măsline;

1 roșie, decojita, tăiată cuburi mici;

300 ml vin alb sec;

2 linguri pasta de tomate;

1 ardei gras roșu, tăiat cuburi mici;

un praf de sare și de piper;

un praf de scorțișoară.

reteta pui

Mod de preparare pui cu măsline

Puneți uleiul într-un wok și lăsați-l să se încingă la foc iute. Adăugați pieptul de pui și condimentați-l cu un praf de sare și de piper. Condimentați-l și cu un praf de scorțișoară, după care rumeniți-l cca. 5 minute, amestecând din când în când, până când carnea capăta o culoare aurie.

Adăugați apoi ardeiul gras, roșiile și măslinele. Turnați deasupra vinul și lăsați să fiarbă 20 de minute, la foc mic, cu un capac deasupra. După ce a fiert carnea, adăugați pasta de tomate, lăsați să mai fiarbă 1 minut, după care stingeți focul.

Adăugați feliile de lămâie și amestecați, după care adăugați jumătate din pătrunjelul tocat și amestecați din nou. Puiul cu măsline este gata, puneți în farfurie și mai presarați pătrunjel verde pe deasupra. Se poate servi alăturându-i o garnitură de orez sau de cartofi natur.

10. Rețetă pui cu mazăre

Ingrediente pui cu mazăre

2 cutii mari de mazăre

1 piept de pui

3 morcovi

2 rădăcini de patrunjel

2 linguri de suc de roșii

1 ardei gras

3 cepe mari

eventual 1 cartof și rădăcina de țelină.

reteta pui

Mod de preparare pui cu mazăre

Se taie ceapă julien și se călește în puțin untdelemn, împreună cu carnea de pui, tăiată cuburi mari. Se adăugă rădacinoasele, tăiate cubulețe, apoi apă până le acoperă și sucul de roșii.

Se lasă la fiert aprox 30 de minute, se adăugă mazărea și se completează cu apă până o acoperă bine. Se fierbe încă 15-20 de minute, la foc mic. În final,se sărează după gust și se presara cu pătrunjel verde tocat.

11. Rețetă salată de pui cu ciuperci

Ingrediente salată de pui cu ciuperci

un piept de pui fiert

2 borcane ciuperci

castraveți murați

200 grame maioneza făcută în casa

3 linguri smântână

sare și piper

reteta pui

Mod de preparare salată de pui cu ciuperci

Tocam carnea de pui mărunt. Tăiem ciupercuțele și castraveții murați, îi lăsăm la scurs și apoi eliminăm surprusul de apă (riscăm să se tăiem maioneza dacă nu le scurgem bine de apă). Amestecăm bineciupercutele, castraveții, carnea de pui, maioneză și smântână, imediat condimentam cu sare și piper după gust. Aceasta sălățica am pregătit o pentru Revelion și s a terminat repede repede! Poftă bună!

12. Rețetă pui cu conopidă

Ingrediente pui cu conopidă

1 pui

o conopidă mică

o ceapă potrivită

2 buc. roșii sau 3-4 linguri bulion

pătrunjel verde

o lingură faina

un praf boia

reteta pui

Mod de preparare pui cu conopidă

Se prăjesc bucățile de pui în ulei bine încins. Într-o cratiță se rumenește faină, se adăugă ceapă tăiată mărunt, boia de ardei și se stinge cu apă caldă. Se pune carnea și se lasa să dea câteva clocote. Se desface conopida în buchetele, se spală și se prăjește puțin. Conopida astfel pregătită se pune peste carne, se adăugă roșii sau bulion de roșii și se dă la cuptor să scadă. Când mâncarea este gata, se presara cu pătrunjel verde tocat.