REȚETE ECLERE: 10 rețete pentru eclere

De: Gabriela Voicu / 19.12.2012, 17:14
Eclerul este o prăjitură delicioasă și foarte populară, pe care cu siguranță o îndragiți indiferent de ocazie, așa încât azi vă propunem 10 rețete pentru eclere.

Eclerul este o prăjitură delicioasă și foarte populară. Se poate prepara atât pentru ocazii festive, cât și pentru o zi obișnuită cu familia sau prietenii. Așadar, dacă vă este poftă de ceva dulce, vă recomandăm 10 rețete pentru eclere.

1. Eclere cu ness

Ingrediente

– 200 grame făină

– 100 mililitri ulei

– 200 mililitri apă

– 5-6 ouă

Cremă de ness pentru eclere

– 3 ouă

– 1 lingură ness

– 4 linguri făină

– 400 mililitri lapte

– 2 plicuri zahăr vanilat

– 12 linguri zahăr

– 50 grame unt

Glazură pentru eclere cu ness

– 1 plic capuccino

– 3-4 lingurițe ulei sau 30 g unt

– 200 grame ciocolată albă

Eclere cu ness

Preparare

Într-o cratiță se pun ouăle, zahărul, zahărul vanilat, nessul, făina și la final laptele, amestecându-se pe baie de apă până când compoziția se îngroașă. Se ia de pe foc și se adaugă untul. Se lasă să se răcească. Ciocolata, untul și capuccino se pun pe foc într-un vas, până se topește ciocolata. Apa și uleiul se fierb împreună. Se adaugă făina și se amestecă bine cu telul. Când s-a îngroșat, se ia de pe foc și se adaugă, pe rând, ouăle, omogenizându-se bine. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se pun cojile de eclere și se coc la 200 de grade, 25 de minute. După ce s-au răcit, cojile se taie pe jumătate și se umplu cu cremă. Deasupra de pune glazura.

2. Eclere cu vanilie

Ingrediente

Pentru eclere

– 300 ml apă

– 150 ml ulei

– 1 cană făină

– 5 ouă

Pentru cremă

– 600 ml lapte

– ½ păstaie de vanilie

– 200 g zahăr

– 100 g făină

– 3 ouă

Eclere cu vanilie

Preparare

Într-o oală mai mare punem apa cu uleiul la fiert. Când începe să clocotească, luăm de pe foc, adăugăm făină și amestecăm repede. Lăsăm deoparte să se răcească, amestecând din când în când. Când s-a răcit complet adăugăm rând pe rând ouăle, amestecând după fiecare cu o lingură de lemn până când ouăle sunt bine încorporate. Din aluatul astfel obținut luăm cu o lingură câte o biluță și le așezam în tavă tapetata cu hârtie de copt. Dăm la cuptorul preîncălzit, circa 30-35 minute. Între timp pregătim cremă de vanilie. Punem pe foc jumătate din lapte (300 ml) și adăugăm miezul din păstaia de vanilie și cu păstaia. Separăm ouăle și adăugăm gălbenușurile în cealaltă jumătate de lapte, de asemenea adăugăm jumătate din zahăr (100 g) și făină. Frecam bine cu mixerul și trecem prin sită în laptele de pe foc. Amestecăm continuu cu o lingură de lemn până se îngroașă. Albușurile le batem spumă tare cu zahărul rămas (100 g) și încorporăm ușor în crema caldă. După ce s-au copt eclerele, le lăsăm să se răcească, apoi le tăiem căpăcelele, dar nu de tot și le umplem cu cremă de vanilie. La final le glazurăm cu ciocolată topită sau le pudrăm cu zahăr praf.

3. Eclere cu ciocolată și frișcă

Ingrediente

– 250 ml apă

– 100 ml ulei

– 4 ouă

– 150 g făină

– un praf de sare

Pentru cremă

– 1 plic budincă ciocolată

– 400 ml lapte

– 100 g unt

– esență rom

– 1 lingură cacao

– 100 g zahăr

– 200 ml frișcă

– ciocolată pentru finisare (opțional)

Preparare

Într-o crăticioară pe foc se pun uleiul, apa și sarea. Când au clocotit se pune toată făina odată. Se amestecă și se lasă la răcit. Ouăle se încorporează în compoziția călduță unul câte unul, amestecând bine după fiecare. În tava tapetata cu hârtie de copt se pun mici grămăjoare de aluat. Se dă tavă la cuptor, încins la cca.180 grade, și se coc cojile 20-25 minute fără a deschide, însă, ușa. Praful de budincă se amestecă cu cacaua, zahărul și puțin lapte rece. Compoziția se toarnă în restul de lapte și se fierbe pe foc mic până s-a îngroșat. Se lasă la răcit amestecând periodic. Când crema este rece se încorporează untul frecat spumă și esența. Cojile se taie în două pe orizontală, se pune un strat de cremă, apoi unul de frișcă. Se decorează cu ciocolată topită sau cu zahăr pudră.

4. Eclere cu cremă de lapte

Ingrediente

– 250 ml apă

– 100 g unt sau margarină

– 150 g făină

– 4 ouă

– un praf sare

– o linguriță praf de copt

Preparare

Se pun apa, sarea și untul într-o crăticioară la foc. Când începe să fiarbă se adaugă făina și se amestecă bine până câmd începe să se desprindă de pe margine și se face ca o bilă, apoi se stinge focul și se lasă așa pane se răcește un pic. După ce s-a răcit se pun puțin câte puțin cele 4 ouă (bătute bine cu praful de copt) amestecând continu. Compoziția rezultată se pune intrun șpriț și se așează pe tavă în formă de batoane sau forme rotunde (tava unsă sau tapetata cu foaie pergament). Se dau la cuptor la 200 grade, pt. 20 min, apoi la 220 grade, încă 5-8 min. După ce se scot din cuptor se lasă să se răcească și apoi fiecare ecler se umple cu cremă cu ajutorul unui șpriț.

Ingrediente pt. crema de lapte

– 400 ml lapte

– 3 linguri făină

– 40 g lapte praf

– 100 g zahăr

– 1 ciocolată albă

– 120 g unt (sau margarină)

Preparare

Făina se amestecă cu laptele până se dizolvă bine făina, apoi se pune într-o crăticioară se adaugă zahărul + laptele pudră și se dau la foc mic amestecând continuu până se îngroașă crema, după care se stinge focul și se adaugă ciocolată + untul, se amestecă bine până se topesc ciocolata & untul, iar apoi se lasă la răcit. Glazura este de ciocolată amestecată cu 1 lingură de scorțișoară.

5. Eclere cu cremă caramel

Ingrediente

Aluat

– 110 ml ulei

– 125 ml apă

– 125 ml lapte

– 1 linguriță zahăr

– 160 g făină

– 4 ouă mari

– 1 praf de sare

– 20 eclere

Cremă

– 600 ml lapte

– 70 g amidon

– 300 g zahăr

– 5 gălbenușuri

– 1 păstaie de vanilie

– 50 g unt

– 100 g caramel

– 200 ml frișcă lichidă

– 2 linguri zahăr pudra

Glazură

– 100 g ciocolată

– 50 ml frișcă

– 2 linguri apă fierbinte

Eclere cu cremă caramel

Preparare

Într-o cratiță se pun apa, uleiul, laptele, zahărul și sărea; când clocotește se adaugă făină în „bloc” (toată odată), se micșorează flacăra și se amestecă până se formează o bilă de aluat. Se oprește focul și se lasă să se răcească.

Când aluatul este răcit se adaugă ouăle, amestecând foarte bine după fiecare, înainte de a adăuga următorul ou. La sfârșit se obține un aluat cremos și lipicios. Aluatul se pune într-un posh și se fac bastonașe în tava tapetata cu hârtie de copt, lăsând spațiu între ele. Se vor coace două tăvi. Tava se introduce în cuptorul preîncălzit pentru 20-25 minute (în primele 10 minute la temp. de 180 grade Celsius, apoi la 150-160 grade C). Nu se deschide ușa cuptorului și se lasă să se răcească în cuptor, apoi se reaprinde și se coace cealaltă tavă.

Crema:

Laptele se pune cu extractul de vanilie într-o cratiță și se încălzește. Gălbenușurile se mixează cu zahărul până ce acesta se dizolvă și ouăle devin cremoase, apoi se adaugă amidonul și se omogenizează. Laptele încălzit se toarnă, în fir subțire, peste crema de ouă și se amestecă bine. Compoziția obținută se pune din nou în cratiță și se se pune pe flacără mică; se amstecă continuu cu un tel până se îngroașă ca o budincă, apoi se oprește focul și se adaugă untul, caramelul și se omogenizeza. Se lasă să se răcească, apoi se pune într-un posh.

Glazura:

Ciocolata ruptă bucăți se pune în cratița cu frișcă lichidă și se lasă pe foc mic până se topește ciocolata. Se trage cratița de pe foc și se adaugă apa fierbinte, se amestecă cu o lingură de lemn sau cu un tel. Glazura se lasă să se răcorească.

Bastonașele se tăie în jumătate, se pune crema, apoi se decorează cu frișca bătută cu zahăr pudră, apoi se pun căpăcelul și glazura.

6. Eclere cu brânză

Ingrediente

– 110 ml apă

– 60 g unt

– 1/2 linguriță sare

– 75 g făină

– 2 lingurițe rase muștar

– 2 ouă

– 50 g brânză (am folosit 40 g cheddar + 10 g parmezan)

Eclere cu brânză

Preparare

Puneți apa cu untul și sarea pe foc mediu, până se topește untul și începe să fiarbă. Turnați toată făină dintr-o dată și amestecați rapid până se leagă aluatul, devine că o bilă. Luați oala de pe foc și lăsați compoziția să se răcorească un pic. Adăugați muștarul și apoi ouăle, unul câte unul, amestecând bine, până se încorporează, după fiecare. O să vi se pâră că aluatul nu se leagă, că se fac cocoloașe mari după ce adăugați ouăle, dar insistați și amestecți bine, se va lega cca. 1 minut. Adăugați brânza răzuită pe răzătoarea mică și amestecați bine. Aluatul trebuie să fie destul de tare; dacă e prea moale aluatul, ele se vor turti în loc să crească. La fel se va întâmpla dacă puneți foarte multă brânză sau folosiți o brânză umedă. Pentru această rețetă alegeți brânzeturi uscate, tari (tradițional se folosește brânză Gruyere). Puneți aluatul în șprițul de patiserie, faceți movilițe nu foarte mari pe tava acoperită cu hârtie de copt. Presărați-le cu puțin piper, sare mare și chili. Și apoi presărați puțin parmezan. Dacă nu aveți șpriț puteți folosi o pungă tăiată la un colț sau puteți face movilițele cu o linguriță. In acest moment le puteți pune la frigider și le coaceți când doriți; aceste eclere sunt mai bune calde, deci e bine să le coaceți doar înainte de a sosi musafirii. Dați la cuptor la 220C pentru 30 de minute, până sunt rumene, fără a deschide cuptorul. Serviți imediat, cât sunt călduțe. Sfat: Lăsați eclerele să se coacă până devin rumene și nu deschideți cuptorul în acest timp; dacă eclerele nu sunt suficient de uscate se vor desumfla când se răcesc.

7. Eclere cu cremă cappuccino

Ingrediente (4 porții)

Pentru aluat

– 350 g făină

– 3 ouă

– un praf sare

– 125 ml apă

– 75 ml ulei de floarea-soarelui

Pentru cremă

– 500 ml lapte

– 6 gălbenușuri

– 14 linguri zahăr

– un plic zahăr vanilat

– 2-3 lingurițe cappuccino sau cafea instant

– 4 linguri făină

– un praf sare

– 50 g unt

Pentru glazură

– 250 g ciocolată albă

– un pliculeț cappuccino

– 2-3 linguri ulei de floarea-soarelui

Eclere cu cremă cappuccino

Preparare

Se pune apa să clocotească, se adaugă uleiul și sarea, iar la sfârșit, făina cernută. Se amestecă bine și se dă deoparte să se răcească la temperatura camerei. După ce s-a răcit se adaugă ouăle și se obține un aluat moale Se toarnă cu ajutorul unui pos în tavă, sub formă de bastonașe și se bagă în cuptorul încins la 180 de grade. Separat, se freacă gălbenușurile cu un praf de sare, se adaugă zahărul, făina, praful de cappuccino, vanilia și laptele. Se pune pe aragaz și se fierbe la foc potrivit, să nu se prindă. Se adaugă, spre final, untul și se lasă să se răcească treptat. După ce s-au copt bastonașele, se taie și se umplu cu cremă călduță. Se ornează cu glazură făcută din ciocolată albă, cappuccino și ulei. Se dau la rece.

8. Eclere cu mascarpone și ciocolată

Ingrediente

Pentru eclere

– 150 ml apă

– 100 ml ulei

– 100 g făină

– 2 ouă (3 dacă e nevoie)

Pentru cremă

– o cutie mascarpone

– 3 linguri de zahăr

– 3 linguri de cacao

– esență de rom

Pentru glazură

– ciocolată topită

Eclere cu mascarpone și ciocolată

Preparare

Într-un vas se pun la fiert apa și uleiul. Când da în clocot se pune toată făina deodată și se mai menține puțin pe foc amestecând cu o lingură de lemn, până când se desprinde aluatul de pe vas. Se lasă să se răcorească câteva minute și se adaugă ouăle pe rând, amestecând energic. Se pune hârtie de copt într-o tavă și se spritează forme lunguiețe de ecler, distanțate. Se pune tava în cuptor 15 minute la foc mai mare și apoi alte 15 minute la foc mai mic, până când prind culoare. Nu se deschide cuptorul în acest timp. Crema am făcut-o foarte simplu: am frecat zahărul cu mascarponele până când s-a topit, am adăugat cacaua și romul și gata! Cât despre glazură… am topit ciocolată la microunde și am turnat-o peste eclere. Dacă mai rezistă câteva bucăți, e de preferat să se țină la frigider 1-2 ore.

9. Eclere cu cremă de cocos

Ingrediente pentru crema de cocos

– 200 ml lapte

– 7 linguri lapte de cocos

– 70 g unt

– 80 g zahăr

– 3 linguri pudră de cocos

– 3 linguri făină

– 5 g gelatină farina (un pliculeț)

– 5 linguri cu vârf de frișcă bătută

Preparare

Făina se amestecă bine cu laptele și laptele de cocos, apoi se toarnă într-o crăticioară și se adaugă zahărul, pudra de cocos, untul, și o dați la foc mic amestecând continuu până ce compoziția se îngroașă, apoi stingeți focul și adăugați gelatină, amestecați bine și apoi o lasați să se răcească, iar când s-a răcit îi adăugați frișca bătută și amestecați bine, apoi umpleți eclerele.

Eclere cu cremă de cocos

Ingrediente pentru cojile de eclere

-250 ml apă

-100 g unt sau margarină

-150 g făină

-4 ouă

-un praf sare

-o linguriță praf de copt

Preparare

Se pun apa, sarea și untul într-o crăticioară la foc. Când încep să fiarbă se adaugă făină și se amestecă bine până începe să se desprindă de pe margine și se face ca o bilă. Se stinge focul și se lasă așa până se răcește un pic. După ce s-a răcit se pun puțin câte puțin cele 4 ouă (bătute bine cu praful de copt), amestecând continu. Compoziția rezultată se pune intr-un șpriț și se așează pe tavă în formă de batoane sau forme rotunde (tava unsă sau tapetată cu foaie pergament). Se dau la cuptor la 200 de grade – 20 min., apoi la 220 grade, încă 5 minute. După ce se scot din cuptor se lasă să se răcească și apoi fiecare ecler se taie pe margine (dar nu până la capăt). Se introduce crema, iar pe suprafața capacului se unge cu puțină glazură de zahăr și se presară fulgi de cocos sau ciocolată răzuită.

10. Eclere cu cremă de budincă

Ingrediente

Eclere

– 20 linguri ulei

– 20 linguri apă

– 2 linguri zahăr

– 8 linguri făină

– 6 ouă

Cremă

– 750 ml lapte

– 2 plicuri praf budincă vanilie

– 1 esență vanilie

– 10 linguri zahăr

– 2 linguri unt

Glazură

– șerbet de caramel

– 1 ciocolată cu lapte

– 5 linguri apă

– 2 linguri unt

– esență rom

Eclere cu cremă de budincă

Preparare

Eclere: într-o cratiță punem la fiert uleiul, apa și zahărul, iar când clocotește adăugăm făina și amestecăm bine până obtinem un aluat omogen pe care îl lăsăm să se răcească bine. În aluatul rece adăugăm pe rând ouăle, amestecând bine cu o lingură după fiecare ou adăugat, până se încorporează bine și obținem un aluat omogen. Într-o tavă unsă cu puțin ulei, cu ajutorul unui poș, sau poți proceda ca mine. Cu mâinile unse cu ulei (spălate în prealabil, luăm câte o linguriță din aluat și îi dăm formă lunguiață da 6-8 cm, groase de 2-3 cm, și le așezam în tavă ușor distanțate pt. a avea loc să crească. Le dăm la cuptorul preîncălzit pt cca. 40 min, la foc potrivit – 180 grade – fără a deschide ușa cuptorului. Eclerele sunt gata când sunt crescute și ușor rumenite și nu trebuie scoase din cuptor imediat pt. a nu da înapoi; stingem focul cuptorului și le lăsăm acolo până se răcoresc puțin, apoi le scoatem pt. a se răci total. Le tăiem pe o latură lungă cu ajutorul unui cuțit și le umplem cu cremă de budincă rece

Budincă: se prepară după instrucțiunile de pe plic, dar doar cu 750 ml lapte, cu 10 linguri zahăr, și la sfârșit când se mai răcorește budinca, se adaugă untul și esența.

Glazură: se topește ciocolata ruptă bucăți în apă și la sfârșit se adaugă untul și esența și se toarnă caldă cu o lingură peste eclere, după imaginație.

În speranța că cele 10 rețete pentru eclere sunt pe placul vostru, vă vom surprinde și cu alte rețete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!