Rețete fasole cu ciolan. 9 rețete de fasole cu ciolan

De: Gabriela Voicu / 27.01.2014, 18:00
Fasolea cu ciolan este una dintre cele mai delicioase mâncăruri tradiționale. Rețeta originală de fasole cu ciolan a fost creată de bucătării din armată și este considerată de soldați cea mai gustoasă mâncare de la popotă. Iată 10 rețete pentru fasole cu ciolan.

1. Fasole cu ciolan

Ingrediente

1 kilogram de fasole uscată (înmuiată peste noapte)

1 ciolan afumat

2 linguri de ulei

3 foi de dafin

1 ceapă albă mare

2 morcovi

1 lingură boia de ardei

1 linguriță rasă de oregano

1 linguriță semințe de coriandru măcinate

1 linguriță de chimen

3 linguri de pastă de tomate

1 lingură de miere

sare și piper

Preparare

1. Fierbeți ciolanul la foc mic spumând din când în când, până când carnea prinde a se desprinde de pe os. După ce carnea a fiert, scoateți-o din zeama în care a fiert și lăsați-o să se răcească. Păstrați zeama în care a fiert carnea.

2.În paralel cu ciolanul, fierbeți fasolea în apă fără sare până când boabele sunt fierte pe jumătate.

3. Tocați ceapa și tăiați morcovul rondele. Rumeniți în ulei ceapa și morcovul. Adăugați boia de ardei și lăsați-o să se rumenească foarte puțin. Atenție să nu o ardeți!

4. Adăugați carnea de pe os, tăiată în bucăți potrivit de mari, fasolea (fără apa în care a fiert) și acoperiți-o cu zeama în care a fiert carnea (fasolea trebuie să aibă relativ aceeași temperatură cu lichidul). Adăugați pasta de tomate, lingura de miere, foile de dafin, coriandrul măcinat și chimenul și lăsați să fiarbă la foc mic până când toate ingredientele sunt fierte. Asezonați cu sare și piper.

Fasolea cu ciolan se servește (fără ciolan) cu murături.

2. Mâncare de fasole cu ciolan afumat

Ingrediente – 4 porti:

300 g fasole uscata alba

600-700 g ciolan afumat dezosat

2 morcovi

3 buc ceapa alba

2-4 foi de dafin

10 boabe de piper negru

cimbru uscat / 2 crengute

1 lingura amidon

2 linguri pasta de tomate

marar uscat

sare

piper alb

ulei de masline

Preparare

Fasolea alba uscata cu bob mare se pune in apa de seara pana dimineata. Astfel va fierbe foarte repede si boabele raman intregi. Primele doua ape se arunca. Ciolanul afumat se spala bine si dupa caz se taie in doua, iar daca este cu os se lasa intreg.

Se pune la fiert intr-o oala cu cei doi morcovi taiati in jumatate pe lung, 1-2 cepe, 2-3 foi de dafin, cateva boabe de piper negru si 1-2 crengute de cimbru. Se spumeaza dupa caz, dar daca e bine spalat nu e cazul.

Cand boabele de fasole s-au fiert pe jumatate se combina cu ciolanul si se lasa sa fiarba impreuna. Este greu de dat un timp de fierbere, pentru ca depinde de ce soi de fasole folositi. Eu am fiert cca. 40 de minute.

Intr-o tigaie se pune uleiul de masline si se distuie cea de-a treia ceapa taiata marunt. Cand devine translucida se adauga amidonul si pasta de tomate. Se dizolva cu zeama de fasole astfel ca sosul sa capete o consistenta. Se adauga fasolea scursa, ciolanul taiat felii si morcovii taiati in cuburi mici.

Se condimenteaza cu piper alb si sare, tinand cont ca si ciolanul a avut sare. Se mai lasa sa dea cateva clocote. Se presara putin marar uscar si cimbru uscat si se serveste. 

3. Fasole cu ciolan

Ingrediente:

1 ciolan afumat

500 g fasole boabe

1 pahar suc de roșii

1 foaie de dafin

pătrunjel verde

sare și piper

Preparare:

Fasolea se ține în apă cu sare de seara până dimineața. Apoi se spală în mai multe ape și se pune la fiert în apă caldă. După ce se fierbe 1-15 minute, se varsă apa și se pune altă apă caldă. Operațiunea se mai repetă o dată. Se adaugă ciolanul spălat bine și se lasă să fiarbă circa două ore. Când este aproape fiartă carnea și fasolea, se îndepărtează carnea de pe os, se adaugă o ceapă tocată și călită, un pahar cu suc de roșii, o frunză de dafin, sare, piper. Totul se lasă să fiarbă până scade sosul. Fasolea cu ciolan afumat se servește alături de o salată de murături tradiționale.

4. Fasole cu ciolan afumat în pâine

Ingrediente:

– 1 ciolanas afumat de porc

– ½ kg boabe de fasole

– o jumatate de morcov mare

– o ceapa

– o felie de telina

– o jumatate de ardei gras

– 2 rosii taiate cubulete (sau pasta de tomate)

– foi de dafin

– boabe de piper negru

Preparare:

Se pun boabele la fiert cu ciolanul cam 2-2 ½.h .Se toaca legumele, se calesc in ulei foarte putin, cat sa se dezvolte aromele. Cand s-a fiert ciolanasul, se taie bucati si se pune inapoi. Se adauga legumele, se mai fierbe cam 20-30 minute. Asta e tot. Se decupeaza o paine mare, se adauga acolo o portie, se serveste cu acrituri sau ardei iute.

5. Fasole cu ciolan afumat

Ingrediente:

– 400 g fasole uscata alba

– 2 cepe

– 2 morcovi

– 1/2 capatana telina

– 1 radacina patrunjel

– 1 ardei gras

– 2 lingurite boia de ardei dulce

– 1 lingurita cimbru pisat

– 1 ciolan afumat cca 1,5 kg

– 5 l apa

Preparare:

Se pune fasolea in apa rece cu o seara inainte de a se gati, se opareste de 2-3 ori si se scurge apa, dupa care se pune la fiert impreuna cu ciolanul afumat in apa rece, se ia spuma de cate ori este nevoie. Se incearca fasolea, se capteaza cateva boabe in lingura si se sufla usor spre ea, daca se cojeste, adaugam zarzavaturile intregi si lasam sa fiarba pana cand carnea de pe ciolan se decojeste iar fasolea incepe sa se farame. Scoatem osul de la ciolanul afumat si zarzavaturile fierte. Adaugam boiaua de ardei si cimbrul si dregem cu sare si piper. Pisam legunele fierte si le turnam inapoi in oala amestecand pt. a nu se forma cocoloase. Se serveste cu salata de ceapa rosie sau muraturi.

6. Ciorbă de fasole boabe cu ciolan în pâine

Ingrediente:

Pentru ciorba avem nevoie de: 400 g de fasole boabe rosie, un ciolan afumat, un morcov, 2 cepe mici, o jumatate de ardei rosu, 2 linguri de amestec de radacinoase de la borcan am pus eu ( pastranac, cu telina, cu patrunjel radacina) , o cutie de 300 de grame de rosii decojite taiate cubulete, 100 ml suc rosii , o crenguta de cimbru, o foaie de dafin, un catel de usturoi, verdeata proaspata taiata marunt ( leustean, patrunjel, telinaÂ…in functie de preferinte) .

Pentru paine , eu am facut 2 farfurii de paine, avem nevoie de 500 grame de faina (bio am pus eu ) , 250 ml apa , 25 grame de drojdie proaspata, o lingura de ulei de masline, sare

Preparare:

Preparare: curatam si pregatim legumele si spalam bine ciolanul de porc. Fasolea boabe este preferabil sa o lasati la inmuiat cateva ore in apa rece. Eu am fiert fasolea separat timp de 25 de minute si am aruncat prima apa. Am pus apoi fasolea cu legumele taiate marunt, crenguta de cimbru, dafinul, am adaugat zarzavatul de la borcan, rosiile decojite, crenguta de cimbru si apa rece si ciolanul taiat in 2-3 bucati sa fiarba mai repede. Am mai adaugat putina sare. Am fiert in oala sub presiune 45 de minute dupa ce am inchis supapa. Dupa aceea am racit si deschis oala si am adaugat sucul de rosii si un catel de usturoi zdrobit, o mai lasam sa clocoteasca cateva minute. Am mai dres cu condimente si am presarat inca putin cimbru uscat maruntit sa ii ramana aroma. Se acopera cu capac si se mai lasa cateva minute sa se povesteasca aromele. Cand se servete se adauga verdeata maruntita proaspat , in fiecare farfurie.

Aluatul pentru paine l-am pregatit cu masina de facut paine, apoi am intins pe masa tapetata cu faina o foaie ca un blat de pizza dar de 3-4 cm grosime, nu foarte subtire. Am folosit pentru copt 2 boluri de ciorba termorezistente. Le-am intors si le-am uns cu ulei si am asesat blatul de paine ca o cupola peste. Am pensulat cu galbenus de ou si am copt apoi in cuptorul preincalzit la 220 de grade pentru 25-30 de minute, cu o tava cu o cana de apa sub tava cu painea ca sa iasa crusta crocanta.

Intoarcem cupola cu grija dupa ce se raceste putin si scoatem bolul de sub ea si avem farfuria de paine. A iesit suficient de groasa si crocanta la exterior, nu a existat riscul sa se inmoaie cand am pus ciorba in ea. Am servit ciorba fierbinte in aceasta farfurie de paine, cu verdeata tocata marunt presarata peste, pe un platou de lemn acompaniata de smantana si ceapa facuta cu putina sare si otet (pacat ca nu am gasit ceapa rosie).

7. Ciorbă de fasole boabe, cu tarhon și ciolan afumat

Ingrediente:

– 400 g fasole alba (lasata la inmuiat de seara pana a 2 a zi)

– 1 ciolan afumat dezosat

– 2 cepe

– 4 morcovi

– 3 teline mici

– 2 pastarnaci

– 2 boabe piper negru

– cimbru

– 300 ml bulion gros

– tarhon in otet, 2 linguri

– otet de vin rosu, dupa gust

– o lingurita boia

– patrunjel verde

Preparare:

Punem ciolanul (eu l-am taiat, sa fiarba cum trebuie) si fasolea in apa rece, la foc molcom, 1 h, cu boabele de piper si cimbrul uscat – eu le-am pus in dispozitivul de inox pt ceai. Spumam, la nevoie, mai ales ca se ridica la suprafata si cojile boabelor, si eliminandu-le, mai usuram digestia. Dupa o ora adaugam zarzavatul taiat marunt, morcovul ras, ceapa taiata, tarhonul, otetul, boiaua si mai lasam o ora sa fiarba. Dupa inca o ora scoatem ciolanul, adaugam bulionul, lasam inca 10 minute, apoi adaugam in ciorba ciolanul taiat bucatele. Potrivim de sare – asta depinde si de cat de sarat a fost ciolanul.

8. Fasole cu ciolan

Ingrediente:

700 g fasole

un ciolan afumat

1 ceapa mare

1 ardei rosu

1 morcov

2-3 linguri de bulion

patrunjel

Preparare:

Punem fasolea la inmuiat in apa calduta (de preferat de seara pana dimineata). Dupa ce am lasat-o la inmuiat o punem la fiert in apa rece. Dupa ce da in fiert, varsam apa si o punem din nou la fiert in apa fierbinte. Separat oparim ciolanul in apa fierbinte si il lasam sa dea in clocot. Calim zarzavatul taiat marunt in putin ulei. Cand zarzavatul a devenit lucios punem peste el fasolea fiarta. Adaugam o cana din zeama in care a fiert ciolanul, lasam sa dea fasolea in doua trei clocote si adaugam ciolanul dat jos de pe os si taiat bucati si doua trei foi de dafin. Le lasam sa clocoteasca ca sa scada zeama pana cand atat fasolea si carnea sunt fierte. Cu 10 minute inainte de a o lua de pe foc punem si 2-3 linguri de bulion, iar la sfarsit punem putin patrunjel tocat marunt.

9. Iahnie de fasole cu ciolan afumat

Ingrediente:

Ciolan

Kaizer afumat

Fasole

Ceapa

Ardei gras rosu

1 morcov

Marar

Foi de dafin

Piper

Pasta de tomate

Preparare:

Se toaca ceapa, morcovul si ardeiul (puteti da morcovul prin razatoarea mica). Se caleste ceapa in putin ulei, se adauga morcovul, ardeiul si apoi afumatura. Puteti fierbe separat ciolanul si apoi sa-l adaugati cu tot cu zeama la fasole. Se adauga apa si se lasa la fiert. Punem si fasolea care a stat o noapte in apa rece (daca vreti fierbeti fasolea separate si schimbati apa de doua trei ori). Eu pun si un cartof intreg sa fieba odata cu fasolea care ajuta la problema cu gazele. Spre sfarsitul fierberii se adauga foi de dafin, piper si bullion. Se baga putin la cuptor si se presara marar tocat