Rețete friptură de miel: 12 rețete friptură de miel

Apropo.ro / 30.01.2013, 16:00
De pe masa de Paște nu trebuie să-ți lipsească friptura de miel, cu usturoi, vin sau friptura de miel tradițională. Încearcă cele 12 rețete de friptură de miel pe care ți le punem la dispoziție.

Friptura de miel pentru masa de Paște trebuie să fie suculentă și gustoasă, cu arome de usturoi, rozmarin, vin, boia, dafin, miere, etc.

Trebuie să ai în vedere că friptura de miel trebuie gătită la temperaturi mai mici, astfel îți va ieși suculentă și bună să te lingi pe degete. Chiar dacă va avea nevoie de un timp mai lung la cuptor.

1. Rețetă friptură de miel cu usturoi și rozmarin

Ingrediente friptură de miel cu usturoi și rozmarin

1 bucată pulpă de miel, curățată de pielite și grăsimea în exces

1 lingura rasă de paprikă dulce

1 linguriță rasă de piper proaspăt măcinat

2 linguri de rozmarin mărunțit

3-4 căței de usturoi mărișori

2 linguri de oțet balsamic

1 lingura bună de sare marina grunjoasa

pt. sos:

100 de ml. de vin roșu

2 linguri de sos worcester

1 lingura rasă de zahăr brun

câteva fire de rozmarin verde pentru decor

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel cu usturoi și rozmarin

Se curăță pulpa de miel, întreagă, de pielite și seu. Se poate și dezosa și apoi lega cu sfoară de bucătărie.

Într-un castronel, se amestecă bine-bine: sarea, usturoiul tocat mărunt, rozmarinul, paprikă, piperul și oțetul balsamic, până se formează o pastă omogenă.

Cu această pastă se freacă bine carnea peste tot, apoi se așează în tavă în care se va coace, se acoperă (cu foile de aluminiu) și se lăsa timp de o oră la marinat, la temperatura bucătăriei.

Se încinge cuptorul la 190 de grade, în tavă se adăuga o ceașcă de apă fierbinte, se sigilează bine folia de aluminiu și carnea se dă la cuptor. După o oră, se întoarce pe partea cealaltă, se acoperă la loc și se coace mai departe.

După alte 45 de minute de coacere, se îndepărtează folia de aluminiu și se înțeapă carnea cu furculița, cât mai adânc (către os). Dacă ies sucuri clare, înseamnă că friptura este gata, se unge cu sosul din tava și se mai da la cuptor cât să se rumenească. Dacă din înțepături se eliberează sânge, se acoperă friptura la loc cu folia de aluminiu și se continua coacerea încă 15-30 de minute, sau cât va fi necesar (depinde de mărimea pulpei de miel). Friptura rumenită se scoate pe un platou și se acoperă cu foile de aluminiu, lăsând-o să se odihnească 15 minute înainte de a o tăia (pentru a deveni mai suculentă).

Pentru sos: se adăugă în tavă în care s-a fript mielul vinul roșu și sosul worcester. Se pune tava pe foc iute (la aragaz) și se dă în clocot, râcâind toate bucățelele prinse pe fund. Deîndată ce toate s-au desprins, sosul se strecoară prin sită într-o crăticioara, se adăugă zahărul brun și se fierbe până se reduce la jumătate (va avea consistenta ciocolatei topite).După 15 minute, friptura se taie foarte frumos, obținând felii fine și aspectuoase. Eu am alăturat acestei fripturi garnitura mea de cartofi cu muștar și usturoi și cred că a fost o alegere bună, s-au potrivit foarte bine între ele carnita fragedă de miel, garnitura picantă și sosul fripturii.

2. Rețetă friptură de miel cu iaurt și lămâie (în stil libanez)

Ingrediente friptură de miel cu iaurt și lămâie (în stil libanez)

carne de miel tranșata în bucăți potrivite

700 ml iaurt gras

o lămâie

1 lingura de coriandru boabe, zdrobit

4-5 căței de usturoi

sare

piper

ulei de măsline

friptura de miel

Mod de preparare friptură cu iaurt și lămâie (în stil libanez)

Am tranșat o carcasă de miel, mai întâi îndepărtând pulpele – pe cea din spate am dezosat-o cu grijă, astfel încât să rămână într-o singură bucată (pulpa din față am tăiat-o pur și simplu în bucăți potrivite):

În blender se macina coajă de lămâie, coriandrul și usturoiul. Într-un vas se amestecă iaurtul, mixtura aromată, sare, piper, zeamă de lămâie și o undă de ulei de măsline:

Sosul are un gust deosebit de bun, și întotdeauna păstrăm cam 350 ml (un borcan) pentru a-l servi lângă friptură.În pungi (sau într-o pungă mai încăpătoare) se pun bucățile de carne împreună cu sosul de iaurt rămas, se leagă pungile și se lasă peste noapte la frigider:

A doua zi dis de dimineață trecem la finalizarea preparatului – am răsucit coastele formând coronița, am fixat-o cu scobitori și am desprins carnea de pe coaste în partea superioară, împingând-o în jos, înăuntrul coroniței; fiecare coastă se înfășoară în staniol:

Se așează toată carnea în tavă și se stropește cu puțin ulei de măsline, apoi se dă la cuptor la 190 de grade, pentru aproximativ o oră.

Când friptura este rumenita frumos, și o scobitoare introdusă în carne intra cu ușurință, eliberând sucuri clare, carnea este gata:

Se servește cu o garnitură la alegere, noi am preferat cartofi copți, salată verde și sosul de iaurt.Poate te interesează și rețeta Friptura de miel cu rozmarin și usturoi.

3. Rețetă friptură de miel cu cartofi la cuptor

Ingrediente friptură de miel cu cartofi la cuptor

1 pulpa de miel

sos harissa

2 căței mari de usturoi

sare, piper măcinat

1/2 legătură de rozmarin

1 kg de cartofi

zeamă unei lămâi

2 cepe mari

1 cutie cu roșii tocate (400 g)

2 foi de dafin

1 baton de scorțișoară de 1 cm

60 g de unt

125 ml de vin roșu

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel cu cartofi la cuptor

Cureți usturoiul și îl tai de-a lungul în bucăți, apoi cureți ceapă și o tai felii. Despici pulpa în formă de romb cu un cuțit ascuțit. Ungi suprafață cu sos harissa. Pui câte o feliuță de usturoi și o crenguță de rozmarin la intersecțiile laturilor și dregi cu sare și piper.

Așezi într-o tavă unsă și lași în cuptor la 2000 C timp de o oră. Scazi temperatura la 180 de grade C. Între timp, cureți cartofii și tai în ei o adâncitură, până la jumătate. Îi așezi în jurul pulpei de miel, presari cu zeamă de lămâie, dregi cu sare și piper și pui deasupra roșiile și ceapă.

Adaugi untul în grămăjoare, torni vinul roșu pește și mai lași 90 de minute în cuptor, la 180 de grade C. Întorci din când în când.

Servești pulpa de miel cu legumele și sosul așezate după gust.

4. Rețetă friptură de miel cu sos de portocale

Ingrediente friptură de miel cu sos de portocale

500 g pulpa de miel

2 portocale

200 ml vin roșu (100 ml pentru marinat, 100 ml pentru friptură)

300 ml supă de legume (poate fi pregătită și dintr-un concentrat de supă)

o lingură miere de albine

1/2 linguriță rozmarin uscat

o linguriță Jamaican Jerk – Fides Hers and Spices (se poate înlocui cu o combinație din următoarele condimente: zahăr, nucșoara, scorțișoară, praf de chilli, piper măcinat, praf de ceapă)

4 căței de usturoi

o frunză de dafin

ulei de măsline

sare

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel cu sos de portocale

Pulpa de miel se spala bine, se curată. Se crestează atât pe verticală cât și pe orizontală, la distanță de aproximativ 2 cm. Se pudrează cu condimentele Jamaican Jerk, se unge cu ustoroiul presat și se stropește cu vin. Se lasă peste noapte la marinat în frigider. Dintre toate condimentele scorțișoară este secretul acestei rețete.

A doua zi, așezăm pulpa de miel în vasul de friptură, o ungem din abundență cu ulei incis amestecat cu 1/2 linguriță praf de rozmarin. Adăugăm foaia de dafin, vinul și supa de pui strecurată și o punem la cuptorul preîncălzit, la foc mediu pentru 45 de minute, având grijă din când în când să ungem pulpa cu sosul din vas. După 45 de minute, se întoarce pe cealaltă parte și se mai ține încă 20 de minute. Se scoate din cuptor și se dezosează.

Sosul în care a fiert pulpa de miel se strecoară. Separat tăiem cubulețe feliile de la o portocală și le fierbem cât să dea un clocot în 100 ml vin.

Peste carnea dezosată, turnam prima oară din sosul în care a fiert, apoi din sosul de vin cu portocale, după care aranjăm deasupra câteva cubulețe de portocală.

5. Rețetă friptură de miel în vin roșu

Ingrediente friptură de miel în vin roșu

500-600g pulpa

piept sau spata de miel

2 fire ceapă verde

2 linguri ulei măsline

250ml vin roșu sec

2 căței usturoi

rozmarin

cimbru

dafin

sare

piper

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel în vin roșu

Spălam carnea de miel și o ținem 10min în apă rece cu sare să se curețe de sânge. Punem uleiul în tavă de friptură și ceapă verde mărunțita.

Carnea o împănam cu un cățel de usturoi tăiat fâșii și o așezăm în tavă peste ceapă. Adăugăm în tavă restul de usturoi mărunțit, sarea, piperul și presaram peste carne cimbru, dafin și rozmarin proaspăt pentru o savoare inconfundabilă ce merge de minune cu gustul de miel.

Dăm la cuptorul încins pentru 15 min la foc mediu. Se scoate apoi tava din cuptor și se adăugă peste carne jumătate din cantitatea de vin. Se verifică cu o paletă dacă friptură sau ceapă nu s-au prins de tava.

Se baga din nou tava la cuptor timp de 20-30 de minute, la foc potrivit, până se frăgezește carnea, amestecând din când în când cu paleta ca să nu se prindă. Întoarcem carnea de pe o parte pe alta și adăugăm progresiv și restul de vin.

Feliem friptură și servim alături de sosul delicios de vin și mămăliguța caldă.

6. Rețetă friptură de miel cu legume

Ingrediente friptură de miel cu legume

700 g pulpa de miel cu os

doi cartofi mari

2 morcovi

3 roșii micuțe

2 pahare vin alb

sare

piper

cimbru

3 felii de slănină

6 căței usturoi

ulei

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel cu legume

Mielul se pârlește pentru a arde eventualele fire de păr rămase, se freacă cu sare și oțet pentru a înlătura mirosul, se spala bine, se crestează de-a lungul și se pune la marinat cu 24 de ore înainte de pregătire.

Pentru marinare se așează într-un vas stropit bine cu un pahar de vin alb, se sărează, piperează și presara cu cimbru pe ambele părți și se înconjoară de 3 căței de usturoi feliați, se ține acoperit la frigider. În acest timp se întoarce din când în când pentru a se frăgezii și a se aroma pe ambele părți.

Pentru friptură, mutăm pulpa de miel într-un vas termorezistent sau o tavă mai mare, în crestături o împănam cu feliuțe de slănină și ustuoriul feliat.

Înconjurăm mielul de legumele tăiate mari, sărate și piperate, deasupra îl ungem cu 3 căței de usturoi presați. Stropim bine cu ulei, mielul și legumele, turnam o jumătate de pahar de apă și îl punem la cuptor la foc mediu (180 grade). Îl întoarcem după 30 de minute și adăugăm un pahar de vin alb.

Din când în când îl întoarcem pentru a se rumeni pe ambele părți. Este gata după aproximativ două ore, când încercam carnea cu furculița și se desprinde ușor.

7. Rețetă friptură de miel cu usturoi verde la cuptor

Ingrediente friptură de miel cu usturoi verde la cuptor

pulpa de miel

usturoi verde

o căpățână de usturoi

piper boabe

ienibahar boabe

cimbru

oregano

busuioc

delicat

200 ml de vin roșu

pasta de tomate

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel cu usturoi verde la cuptor

Se spăla carnea, se crestează puțin și în acele crestături punem usturoi.Se adăugă apă, piper boabe, ienibahar boabe și celelalte condimente și se ține la cuptor timp de o oră.

După o oră adăugăm, usturoi verde tăiat rondele, vin și pastă de tomate și o mai ținem la cuptor timp de încă o oră, o oră și jumătate.Din jumătate în jumătate de oră, se scoate tava și se întoarce carnea pe celalalta parte ca să se rumenească.

8. Rețetă friptură de miel în stil italian

Ingrediente friptură de miel în stil italian

1 pulpă de miel cu os

14 fileuri de anșoa

5 căței de usturoi

4-5 crenguțe de rozmarin proaspăt

4 linguri ulei de măsline

1 lămâie

1 pahar de vin alb sec

sare și piper

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel în stil italian

Spălați și curățați pulpa de pielițe și excesul de grăsime. Ștergeți-o cu un prosop uscat. Curățați și tăiați în patru, pe lungime, cățeii de usturoi. Extrageți sucul din lămâie.

Înțepați, cu ajutorul unui cuțit, pulpa de miel în 12-14 locuri. Introduceți în fiecare înțepătură câte o bucată de usturoi înfășurată într-un fileu de anșoa și o crenguță de rozmarin.

Sărați și piperați pulpa, stopiți-o cu ulei de măsline și zeama de lămâie, înfășurați-o în folie alimentară și dați-o la rece pentru minim 4 ore.

Încingeți cuptorul la 160 de grade. Poziționați pulpa de miel pe grătar, stropiți-o cu marinata și turnați paharul de vin în tavă.

Introduceți pulpa la cuptor pentru 2 ore, stropind-o din când în când cu sucul din tavă, până se rumenește bine și se pătrunde.

Pulpa de miel merge cel mai bine cu legume sau Cartofi cu rozmarin la cuptor, alături de o salată.

9. Rețetă friptură de miel în sos de roșii

Ingrediente friptură de miel în sos de roșii

1,5 kg pulpa de miel,

4 linguri ulei,

1 kg roșii,

300 g ciuperci,

1 lingura suc de roșii,

1 linguriță tarhon uscat (sau cimbru),

½ linguriță zahăr,

1 lingura oțet balsamic,

100 ml apă,

sare,

piper.

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel în sos de roșii

Pulpa de miel se dezosează, se condimentează cu sare și piper, apoi se pune la prăjit într-o cratiță cu ulei încins. Se acoperă cu capacul și se gătește la foc mediu timp de 20 minute. Din când în când se întoarce pulpa în cratiță și se ia cu o lingură din ulei și se toarnă peste carne.

Se taie jumătate dintre roșii în sferturi iar celelalte roșii se taie în jumătate. După ce s-a rumenit carnea, se adăugă sucul de roșii.

Se lasa să se gătească pulpa la foc mic pentru alte 30-40 minute. În acest timp într-o tigaie se pun la prăjit ciupercile și jumătățile de roșii.

Apoi se pun într-un bol cu puțină apă, bucățelele (sferturile) de roșii și tarhonul (sau cimbrul), se amesteca, după care se adăugă în cratița cu pulpa de miel. Se mai lasa puțin la foc mic apoi se scoate friptură pe platou.

Sucul cărnii se trece printr-o sită într-un bol, se condimentează cu sare, piper și oțet apoi se toarnă peste ciupercile și jumătățile de roșii prăjite.

Friptura se porționează și se servește cu această garnitură de ciupeci și tomate cu sos.

10. Rețetă friptură de miel împănată cu slănină și usturoi

Ingrediente friptură de miel împănată cu slănină și usturoi

carne miel tăiat în bucăți

6-7 linguri sănătoase de untură(se poate folosi și ulei )

căței de usturoi la număr vreo 10( ptr. împănat )

slănină afumată

vreo 500 ml

apă

rozmarin

sare, piper

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel împănată cu slănină și usturoi

Se fac mici tăieturi în carne cu vârful unui cuțit și în tăietura așezăm felii de usturoi tăiate în 2 sau 4 și felie de slănină afumată. După ce am împănat astfel bucățile de carne le săram și piperam din abundență și le așezăm în tavă în care am pus untură.

Presărăm deasupra rozmarin, mai punem vreo 2-3 căței usturoi tăiați în 2 câteva felii de slănină tăiată și ea felii mai subțirele și turnam peste 500 ml vin și apoi apă cât să acopere carnea și astfel dăm totul la cuptor unde îl lăsăm să se prăjească cca 40 min. după care intorcem bucățile de carne și îl lăsăm mai departe în cuptor până scade zeama și bucățile de carne sunt rumenite.

11. Rețetă friptură de miel tradițională

Ingrediente friptură de miel tradițională

1,5 kg carne de miel pentru friptură

6-7 căței usturoi

300 ml vin roșu

puțin ulei

sare, piper

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel tradițională

Mai întâi spălăm carnea foarte bine, absorbim apa de pe ea și o condimentam după preferință, mie îmi place simplă, ca să iasă în relief mai bine gustul cărnii.

Într-o tavă mare, punem 2 linguri de ulei și așezăm carnea. Zdrobim usturoiul , adăugăm vreo 3-4 linguri de apă, amestecăm și turnam peste carne din loc în loc.

Deasupra turnam 200 ml vin roșu și 2 pahare de apă. Acoperim tava cu capac (sau foaie de staniol) și introducem tava în cuptorul preincins la 200 grade pentru primele 30 minute, după care reducem temperatura la 190 grade și lăsam aproximativ 1 oră.

Este indicat să verificați din 30 în 30 minute carnea, să vedeți dacă mai e nevoie de apă. Punem încă 100 ml vin pe final, când carnea este aproape gata.Mai lăsăm 15 minute. Luăm capacul jos și lăsăm să se rumenească pt 5 minute.

Scoasă din cuptor: Carnea este fragedă, suculenta pe interior și ușor rumenita pe exterior, exact așa cum trebuie.

12. Rețetă friptură de miel în bere la cuptor

Ingrediente friptură de miel în bere la cuptor

pulpa din spate

rozmarin proaspăt

piper cu lămâie

boia dulce

ierburi a la provence

cca 10 căței de usturoi pentru împănat carnea

3 fire de usturoi verde (în special frunze)

un pahar de vin alb

două pahare de bere (în loc de apă se pune bere)

sare

ulei

friptura de miel

Mod de preparare friptură de miel în bere la cuptor

Se împănează carnea de miel cu usturoi, iar condimentele (sarea, piperul cu lămâie, ierburile a la provence, boia dulce și rozmarinul tocat mărunt) se presara peste carne, aseazata în tavă pe un strat de usturoi verde tăiat mărunt. Restul de usturoi verde se pune peste carnea de miel. Se stropește carnea cu ulei și se adăugă în tavă vinul și berea.

Tava se acoperă cu folie de aluminiu și se băgă în cuptorul încins unde se ține vreo 40-50 de minute la foc potrivit, apoi se scoate folia pentru a rumeni carnea pe ambele părți. Se întoarce carnea și se baga înapoi la cuptor 10-15 minute la foc mai mare, se întoarce iar și se mai ține încă 10-15 minute să se rumenească și pe cealaltă parte.

Se servește cu piure de cartofi.