Rețete păstrăv: 10 rețete cu păstrăv

De: Gabriela Voicu / 23.01.2014, 18:00
Fie ca îl prepari cu legume, cu condimente exotice sau cu diferite sosusi, păstravul este delicios în orice anotimp și, pe deasupra, foarte sănătos. Iată 10 rețete cu păstrăv!

Fie ca îl prepari cu legume, cu condimente exotice sau cu diferite sosusi, păstravul este delicios în orice anotimp și, pe deasupra, foarte sănătos. Iată 10 rețete cu păstrăv!

1. Păstrăvi la cuptor cu două umpluturi

Ingrediente

4 pastravi medii

4 rosii

1 ceapa

100 g masline rondele

4 catei de usturoi

1 legatura de patrunjel

4 lingurite de ulei de masline

2 lingurite de zeama de lamaie

sare,piper,chilli uscat

hartie de copt

Ingrediente pentru 4 pastravi umpluti cu ciuperci si lamaie:

4 pastravi medii

300 g ciuperci feliate

200 g unt

2 lamai

marar

chilli

folie de aluminiu

Preparare:

Etapa 1

Intr-un mojar zdrobim usturoiul si-l frecam cu ulei, sare, piper si zeama de lamaie pana obtinem o pasta omogena. Se curata, se spala si se usuca pestii, apoi se ung cu pasta de usturoi. Separat, amestecam maslinele cu ceapa taiata rondele,rosiile in cubulete, chilli si patrunjelul tocat marunt. Umplem pestii cu acest amestec si-i asezam pe hartie de copt. Daca a ramas umplutura, pune-o deasupra. Optional, mai punem usturoi tocat deasupra pestilor. Strangem foarte bine hartia la capete.Asezam pastravii intr-o tava si-i lasam la cuptor,la foc moderat,30 de minute.

Etapa 2

Pastravii curatati se aseaza fiecare sub doua cubulete de unt, pe folie de aluminiu, se asezoneaza bine pe interior si exterior cu sare, piper, chilli. In burta pestilor punem cubulete mici de unt, marar tocat, felii de lamaie si ciuperci. Presaram marar si strangem bine folia la capete. Dam la cuptor incins pentru 20-25 de minute. Cand desfacem folia sau hartia pergament avem grija sa nu risipim zeama gustoasa pe care o vom savura cu o bucatica de paine neagra. Putem servi cu morcovi trasi la tigaie cu putin marar.

2. Păstrăv cu arome mediteraneene

Ingrediente:

4 păstrăvi – aprox. 300 g bucata

100 g roșii uscate la soare în ulei

100 g măsline fără sâmburi de preferat negre

8 căței de usturoi

o mână frunze de busuioc proaspete

100 ml vin alb

ulei de măsline

sare

piper negru

Preparare:

Încingem cuptorul la 200 grade C. Păstrăvii eviscerați se spală bine și se lasă un pic la scurs ori se zvântă cu un prosop din hârtie. Într-un castron amestecăm roșiile uscate cu măslinele negre, cățeii de usturoi feliați și frunzele de busuioc. Aranjăm păstrăvii într-o tavă unsă cu puțin ulei de măsline, după ce i-am condimentat cu sare și piper negru măcinat. Cu jumătate din amestecul de roșii umplem păstrăvii, restul de amestec porționându-l pe fiecare pește. Stropim cu ulei de măsline și vin alb sec. Dăm la cuptor pentru 20-25 minute. Servim pe platou cu salată verde și ornăm cu frunze de busuioc proaspete.

3. Păstrăv umplut cu legume

Ingrediente

2 pastravi mijlocii eviserati

30 g unt

un sfert legatura patrunjel

o lamaie

o ceapa mica

3 bucatele usturoi

ulei de masline

sare

piper

Preparare

Etapa 1: Curatam de solzi pestele, il spalam si stergem cu un prospot de bucatarie. Condimentam pastravii cu sare si piper pe toate partile inclusive in interior.

Etapa 2: Ungem burta pestilor cu unt dupa care adaugam: patrunjelul tocat marunt, 2 felii lamaie pentru fiecare peste, sucul de la un sfert de lamaie, ceapa taiata rondele, usturoiul taiat marunt si ulei de masline.

Etapa 3: Intr-o tava punem o cana de apa si deasupra invelim cu o folie de aluminiu. Completam cu inca o jumatate de cana apa (pentru a nu se arde folia) si aranjam pestii in tava cu 2 felii lamaie fiecare. Stropim cu ulei de masline si lasam circa 30-35 minute la cuptor.

4. Păstrăv cu legume la cuptor

Ingrediente:

2 pastravi

2 ardei grasi colorati

300 gr ciuperci

1 ceapa tocata

2 rosii depielitate, taiate cubulete

50 g unt

2 g ulei masline

3-4 catei usturoi

100 ml vin

1 lamaie

marar, patrunjel

sare

piper

Preparare:

Ardeii, rosiile, ceapa, ciupercile se toaca, usturoiul se da pe razatoare, se amesteca cu uleiul de masline, vinul si zeama de lamaie. Pestele se curata, se cresteaza cu un cutit, se tapeaza o tava cu folii de aluminiu, se pune pestele in tava, se pensuleaza bine cu emulsia de usturoi, legumele se pun langa/peste peste, se pune untul peste legume, apoi se presara verdeata tocata marunt. Se acopera bine cu folie si se da la cuptorul preincalzit 25-30 min. Puteti acri cu zeama de lamaie.

5. Păstrăv italian

Ingrediente:

2 pastravi,

3 linguri ulei masline,

2 catei de usturoi,

condimente dupa gust (eu am folosit boia dulce, verdeturi italiene, sare, piper)

sucul de la 1 lamaie

pesmet

Preparare:

Se curata pestele si se sareaza. Usturoiul se piseaza si se amesteca cu sucul de la lamaie, uleiul de masline si condimente. Cu acest amestec se ung foarte bine pestii. Se lasa pastravul la marinat (in frigider) peste noapte. Daca nu est posibil lasati-l macar 3-4 ore. A doua zi dam pestele prin pesmet pe ambele parti. Asezam pestele intr-o tava cu grill. Lasam pestele in cuptorul incins la 180 grade Celsius pana se rumeneste bine pe ambele parti. Se poate servi cu cartofi de primavara si unt aromat.

6. Păstrăv somonat la grătar

Ingrediente:

2 fileuri de pastrav somonat

ulei de masline

sare piper

Preparare:

Spalam rapid fileurile sub jet de apa rece, apoi le tamponam cu servetele absorbante pentru a indeparta excesul de apa. Le taiem in bucati potrivite, saram piperam si le ungem foarte bine cu ulei de masline. Incingem bine tigaia grill (nu o ungem) si incepem sa sa prajim fileurile 2-3 minute pe o parte si alte 2-3 minute pe cealalta parte. Dupa ce am terminat de prajit punem fileurile intr-un vas cu capac si le lasam sa se odihneasca 5 minute pentru a-si lasa sucurile. Punem fileurile pe platoul de servire, iar in sosul ramas adaugam putina zeama de lamaie, amestecam bine si turnam sosul peste peste. Servim cu lamaie, iar garnitura va fi in functie de preferintele fiecaruia.

7. Păstrăv prăjit cu sos de struguri și lămâie

Ingrediente:

2 pastravi medii

aproximativ 30 boabe de struguri de masa mari

o jumatate de lamaie

faina pentru prajit pestele si 2 linguri pentru sos

o lingura de zahar (nu apare in poza, ca-s uituca)

200 ml apa

sare pentru peste

cat mai mult ulei pentru prajit pestele

Preparare:

Se spala si se curata bine pestele, apoi se sterge de apa cu prosoape de hartie, se sareaza si se rostogoleste generos in faina de grau. Se prajeste in ulei incins, la foc mediu, 10 minute, pe fiecare parte. Important: daca nu prajiti in baie de ulei trebuie tinut mai mult timp pe foc. Dupa prajire se scoate pe prosoape de hartie pentru a elimina excesul de ulei. Separat se pune la fiert apa in care se adauga sucul lamaii stoarse si boabele de struguri taiate marunt. Cand fierbe sosul se adauga 2 linguri de faina inmuiate separat in apa pentru a ingrosa sosul. Se mai fierbe putin si se adauga lingura de zahar. Se serveste sosul cald peste peste cu mamaliguta, cu paine sau simplu.

8. Păstrăv cu sos de ciuperci

Ingrediente:

2 pastravi

faina de grau

4 linguri ulei

Sos:

300 g ciuperci

o ceapa

20 ml ulei

1 lingura sos iute

300 g smantana

2 linguri wisky

sare, piper, rozmarin, foaie de dafin

verdeata, lamaie – pentru ornat

Preparare: Pestele curatat, spalat, sters in prosop de hartie se trece prin faina de grau, se rumeneste pe ambele parti in tigaie cu ulei incins. Se asaza in vas de yena uns cu ulei. La ceapa rumenita se adauga ciupercile fierte cu sare, foaie de dafin si cimbru. Se calesc impreuna, se adauga sosul iute, se da prin blender. Adaugam smantana si dam pe flacara 5 minute. Condimentam, adaugam whisky. Acoperim pestele cu acest sos, dam la cuptorul incins 25 minute. Servim cu mamaliguta fierbinte.

9. Păstrăvi cu gutuie și cartofi la cuptor

Ingrediente:

4 pastravi

1 gutuie

6 cartofi

1 fir de praz

2 catei de usturoi

4 fire cimbru verde

4 fire tarhon

1 lamaie

1 legatura patrunjel

sare de mare

piper

boia de ardei dulce

ulei

Preparare:

In vasul de la blender am pus cimbru, patrunjel, sare, piper, praz, ulei si am facut o pasta verde. Am taiat legumele felii. Am uns tava cu ulei si am asezat pastravii condimentati cu sare, piper si boia dulce. In fiecare peste am pus cate un fir de tarhon. Am asezat feliile de cartofi, gutui si lamaie. Deasupra am pensulat sosul verde, am adaugat o ceasca cu apa si am bagat in cuptorul preincalzit, apoi am copt pana s-au inmuiat cartofii (30 min.). Intre timp am pregatit o salata de sfecla rosie. Am fiert sfecla (cu coaja) in apa cu sare pana s-a inmuiat. Am curatat-o de coaja. Am taiat jumatati de rondele pe care le-am pus intr-un castron. Am facut un sos din otet balsamic, ulei de masline, putin piper, maghiran uscat si sare. Am pus dressingul peste sfecla si am servit salata cu peste. 

10. Păstrăv pane cu orez

Ingrediente:

3 linguri zeama de lamaie

1 lingura sos Worcestershire

4 fileuri de pastrav a circa 150 g fiecare

2 linguri faina

sare

piper proaspat macinat

ulei vegetal pentru prajit

Preparare:

Intr-un bol mic, amesteca zea­ma de lamaie cu sosul Worces­tershire. Asaza fileurile proaspete intr-un vas adancit si toarna dea­supra marinata, acopera vasul si lasa compozitia la rece timp de ca­teva ore sau peste noapte. Scoate fileurile din lichid si tamponeaza-le cu hartie absorbanta. Pune faina intr-o farfurie si amestec-o cu sare si piper proaspat macinat. Intr-un vas, incinge uleiul si rumeneste fileurile tavalite prin faina. Lasa sa se patrunda timp de 3-5 minute, pe fiecare parte. Fierbe orezul in apa cu sare, cimbru si 1 foaie de dafin, con­form indicatiilor inscrise pe ambalajul produsului (circa 350 g orez cu bobul lung) si, in momentul servirii, adauga 2 linguri unt si ver­deata proaspata, tocata marunt (marar, patrunjel). Pestele alb cu carnea fina se combina perfect cu aroma orezului.